TCMB Banka Kredileri Egilim Anketi Açiklamasi Bankalar 3. Çeyrekte Fonlama Kosullarinda Gevseme Bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Banka Kredileri Egilim Anketi'nde, bankalarin yilin 3. çeyreginde yurt içi ve disi fonlama kosullarinda gevseme bekledigi belirtildi.

TCMB'nin bankalarin 2021 yilinin ikinci çeyregine iliskin degerlendirmeleri ile 3. çeyregine iliskin beklentilerini içeren "Banka Kredileri Egilim Anketi" yayimlandi.

Ankete göre, ikinci çeyrekte bankalar, genel olarak isletmelere kullandirdiklari kredilere uyguladiklari standartlari temelde ayni birakti. Alt kirilimlar incelendiginde, küçük ve orta ölçekli isletmelere verilen uzun vadeli ve yabanci para cinsinden açilan kredilerde sikilasma oldugu gözlendi. Bireysel krediler için de standartlarin tüm kredi türlerinde ayni kaldigi görüldü.

Bu yilin 3. çeyregi için bankalarin beklentisi, genel olarak isletme kredilerine uygulanan standartlarin temelde ayni birakilacagi yönünde olustu. Bireysel kredilerde ise tüm kredi türlerinde standartlarin temelde ayni kalmasi öngörülüyor.

Anket sonuçlari, kredi talebi açisindan incelendiginde, 2021'in ikinci çeyreginde tüm isletme kredi türleri için talepte artis oldugu gözlendi. Bireysel kredi türlerinde konut ve diger bireysel kredi taleplerinde bir önceki dönemin aksine talepte artis oldugu, tasit kredilerinde ise talebin temelde ayni kaldigi görüldü.

Bu yilin 3. çeyreginde, yabanci para cinsinden açilan krediler hariç tüm isletme kredi türlerinde talebin artmasi bekleniyor. Bireysel kredilere iliskin beklentiler ise konut ve diger bireysel kredi türlerinde talebin artmaya devam edecegi, tasit kredilerinde ise talebin temelde ayni kalacagi yönünde olustu.

Bankalarin fon saglama imkanlarinin gelisimi incelendiginde, yilin ikinci çeyreginde yurt içi fonlama kosullarinin sikilasmaya, yurt disi fonlama kosullarinin ise az da olsa gevsemeye devam ettigi görüldü. Bu kapsamda 2021'in 3. çeyreginde yurt içi ve disi fonlama kosullarinda gevseme olmasi bekleniyor.

Kaynak: AA