Sanayi Ve Teknoloji Bakani Varank, Bolu'da Fabrika Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi

'Yilin ilk çeyreginde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme orani yakaladik. OECD'nin yayimladigi son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanma gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor' 'Ülkemizin ihtiyaç duydugu bilim ve teknoloji yildizlarini özel olarak yetistirmek istiyoruz. Bu manada bu geçlerimizi yetistirebilecegimiz TÜBITAK Fen Lisesini egitim sistemimize katmanin da mutlulugunu yasiyoruz. Burada bilgi ve teknoloji üretimiyle ülkemizin gelismesine katki saglayacak, analitik düsünen, toplum ve çevre bilinci gelismis gelecegin lider insanlarini yetistirmeyi hedefliyoruz'

Sanayi Ve Teknoloji Bakani Varank, Bolu'da Fabrika Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, yilin ilk çeyreginde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme orani yakalandigini belirterek, "OECD'nin yayimladigi son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanma gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor." dedi.

Gerede OSB'de Halavet Gida Jelatin Fabrikasinin açilis töreninde konusan Varank, son dönemde sanayiden tarima hatta turizme kadar birçok sektörde açilislar gerçeklestirdiklerini söyledi.

Varank, her gittikleri sehirde coskuyla karsilastiklarini dile getirerek, "Bu teveccühe layik olabilmek için ülkemizin kalkinma ve refahi yolunda memleketin her bir metrekaresini arsinliyoruz. Sanayicimizle omuz omuza gecemizi gündüzümüze katarak çalismaya devam ediyoruz. Bolu'nun neresine bakarsaniz bakin bizim hizmetlerimizi görebilirsiniz. Patates deposu yapilmak istenen Bolu Tüneli tek basina adeta bir hizmet öyküsü olarak aslinda saatlerce anlatmaya deger." diye konustu.

Halavet Gida'nin vizyoner bakis açisiyla tasarlayip hayata geçirdigi, gida jelatini üretim kapasitesi bakimindan Avrupa'nin en büyük fabrikasinin resmi açilisini gerçeklestirdiklerini belirten Varank, "Türkiye'deki ilk kolajen üretimi 2012'de Halavet Gida tarafindan yapilmisti. Sigir jelatini ve kolajen üretimiyle ithalat ve ihracat oranlarini ters düz eden firmamiz, insallah bu yeni tesisiyle Türkiye'nin dünya ihracatindan çok daha fazla pay almasini da saglamis olacaktir." ifadelerini kullandi.

Varank, 2020'de elde ettigi 56 milyon dolarlik cironun yüzde 60'ini ihraç eden firmanin Tuzla'daki fabrikasinin 60 ülkeye ihracat yaptigini, 25 milyon dolar yatirimla kurulan bu fabrikanin da firmanin gücüne, Türkiye'nin ekonomisine güç katacagini anlatti.

Ilaç, gida, saglik ve kozmetik sektörlerine yönelik üretim yapacak fabrikanin, baslangiç olarak 80 kisiye istihdam saglayacak yillik 7 bin ton yenilebilir jelatin üretim kapasitesiyle start verdigini belirten Varank, 2022'de de yillik 5 bin ton kapasiteli yeni kolajen hatlarini devreye sokacagini, hedefin üretimin yüzde 90'inin ihraç edilmesi oldugunu kaydetti.

Varank, fabrikayla 2021 cirosunun 80 milyon dolarin üzerine, toplam istihdaminin da 180'nin üzerine çikmasini beklediklerine isaret ederek sunlari söyledi:

"Böyle basarili firmalarimizi, Bakanlik olarak hiçbir zaman yalniz birakmiyoruz. Halavet Gida'nin Tuzla'daki fabrikasi için oldugu gibi bu fabrikamiza yönelik de yatirim tesvik belgesini daha önce düzenledik. Türkiye'nin gündemini yatirim, istihdam, üretim ve ihracatta tutmakta hükümet olarak kararliyiz. Iste bunun en güzel örneklerinden birinin de açilisini gerçeklestiriyoruz. Peki yeterli mi? Bence degil. Yaptigi Ar-Ge çalismalariyla jelatin serüvenine baslayan Halavet Gida'ya bakanligimiz destegiyle bir de Ar-Ge merkezinin yakisacagina inaniyorum. Icra Kurulu Baskani Yusuf Bey'e çagrimi yapmis olayim."

Varank, Halavet Gida'nin, Tuzla'daki fabrikasinda basta TSE olmak üzere birçok uluslararasi kurulustan helal sertifikasyon belgesine sahip oldugunu belirterek, "Açilisini yaptigimiz bu tesis de üretim süreçlerinin tamamlanip incelenebilir arsiv kaydinin olusmasiyla insallah helal sertifikasini almis olacak." dedi.

- "Dünyadaki olumsuz iklime ragmen 2020'yi pozitif büyümeyle kapatmayi basardik"

Bakan Varank, 2008 krizi, bölgesel çatismalar, küresel isinma ve salgin nedeniyle dünya ticaretinin büyük sinamalardan geçtigine dikkati çekerek, "Biz ülkemiz adina umutluyuz. Iste asilama sayilarini görüyorsunuz. Ülkemiz asilama oraninda en önde gelen ülkelerden biri. Sayin Cumhurbaskanimiz liderligindeki basarili yönetimimiz sayesinde turizm noktasinda ülkeler bir bir kapilarini açmaya basladi. Dünyadaki olumsuz iklime ragmen 2020'yi pozitif büyümeyle kapatmayi basardik. 2021'in ilk çeyreginde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranini yakaladik. OECD'nin yayimladigi son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanmayi gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor." dedi.

Varank, dün açiklanan üretimin ve büyümenin öncü göstergesi ISO Satin Alma Yöneticileri Endeksi'nin haziranda 2 puan artarak tekrar esik degerin üzerinde 51,3 oranina yükseldigini söyledi.

Tüm bu neticelerin oturarak degil, çalisarak elde edildigini vurgulayan Varank, göreve geldikleri günden beri politikalarini "Sanayicimizin, girisimcimizin nasil daha fazla yaninda olabiliriz, bu ülkenin katma degerli üretimini nasil yükseltiriz" derdiyle sekillendirmeye gayret ettiklerini dile getirdi.

Varank, milli teknoloji hamlesi vizyonu isiginda ve "Onbirinci Kalkinma Plani" hedefleri dogrultusunda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini hazirladiklarini belirterek, "Bilhassa orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimini, Türkiye'nin orta gelir tuzagindan çikmasi noktasinda bir anahtar olarak görüyoruz. Bu baglamda gida, kozmetik, ilaç, boya ve saglik sektörlerinde pazar payi giderek artan jelatinin yerli üretimi, ülkemizde önemli bir boslugu dolduruyor." diye konustu.

Bu alanda, 2027'ye kadar ciddi bir talep artisi beklendigine, jelatin kullaniminda dünya genelinde yaklasik 7 milyar dolarlik bir talep olusmasinin ileriki dönemde öngörüldügüne isaret eden Varank, "Bu sektördeki lider firmalar genel olarak Avrupa'da. Ancak bu firmalarin üretim süreçlerinde maalesef domuz mamulleri ve derisi kullaniliyor. Bu noktada helal sertifikasiyla sigir derisinden üretim yapan Halavet Gida gibi firmalar büyük bir avantaja sahip. Özellikle Müslüman ülkelere yapilan ihracatta Türk Standartlari Enstitümüz tarafindan verilen helal sertifikali sigir atiklarini kullanmamiz bizi öne geçirecek. Diger bir avantajimiz da Avrupa'nin bu alanda en büyük tüketicilerden biri olmasi. Pazar hemen yani basimizda, stratejik konumumuz sayesinde bu alanda da Avrupa'ya satis yapma anlaminda önemli bir üstünlük yakalayabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Varank, Türkiye'nin jelatin ihracatinin 2015-2019 yillarinda yaklasik 205 bin ton olarak gerçeklestigini, burada ümit verici olanin da bu 5 yillik süreçte ihracatin kademeli olarak artmasi oldugunu ancak fotografin geneline bakildiginda bu rakamlarin hala yeterli olmadigini gördüklerini kaydetti.

Geçen yilin rakamlarina göre dünyada 2 milyar dolarlik jelatin ihracati yapildigini ve Türkiye'nin 46 milyon dolarla bu ihracattan yalnizca yüzde 2,3 pay alabildigini belirten Varank, söyle konustu:

"Süphesiz yeni yatirimlarla ve daha fazla katma deger olusturarak bu miktari daha da yukarilara çekmeye çalisacagiz. Bunun için kamu, üniversite, özel sektör ve diger tüm paydaslarimizla birlikte çalisiyoruz. Hem jelatin üretimine hem de bir bütün olarak gida sektörüne kapsamli tesvikler veriyoruz. Jelatin üretimini orta-yüksek teknolojili yatirimlar kapsamina aldik, 4. bölge desteklerimizden faydalandiriyoruz. TÜBITAK araciligiyla yenilebilir jelatin ve protein üretimi basta olmak üzere gida sektöründe 100 projeye simdiye kadar 55 milyon lira kaynak aktardik. TÜBITAK MAM Gida Enstitüsünde, katma degerli üretim ve teknoloji transferi konularinda Ar-Ge projeleri yürütüyoruz. Insallah kamu, üniversite ve özel sektör arasinda yasanan bu güç birligiyle büyük ve güçlü Türkiye hedefimize emin adimlarla yürümeye devam edecegiz."

- "Teknolojik dönüsüm sürecinde yetismis insan kaynagi en önemli husus"

Varank, her alanda oldugu gibi gida sektöründe de katma degerli yerli üretimle Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler grubuna sokmakta kararli olduklarini bildirdi.

Teknolojik dönüsüm sürecinde yetismis insanin kaynaginin en önemli husus olduguna dikkati çeken Varank, sunlari kaydetti:

"Bu manada bizim gençlerimizin de potansiyeli çok yüksek. Firsat verildiginde, yol gösterildiginde inanilmaz islere imza atabiliyorlar. Daha dün ülkemizin yeni bir 'unicorn'u biz onlara 'Turcorn' diyoruz, yani milyar dolar degerlemenin üstüne çikan bir oyun sirketimiz ilan edildi. Bunlar gençlerimizin basarisi. Bu manada insana yatirim yapmayi çok önemsiyoruz. Ülkemizin ihtiyaç duydugu bilim ve teknoloji yildizlarini özel olarak yetistirmek istiyoruz. Bu manada bu geçlerimizi yetistirebilecegimiz TÜBITAK Fen Lisesini egitim sistemimize katmanin da mutlulugunu yasiyoruz. Burada bilgi ve teknoloji üretimiyle ülkemizin gelismesine katki saglayacak, analitik düsünen, toplum ve çevre bilinci gelismis gelecegin lider insanlarini yetistirmeyi hedefliyoruz. LGS'de yüzde 1'lik dilime giren ögrencilerimiz, TÜBITAK Fen Lisesinin giris sinavi basvurularini 2-4 Temmuz tarihlerinde e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapabilirler. Gelecegin bilim insanlari arasinda yer almak isteyen tüm geçlerimizi ve ailelerini, TÜBITAK Fen Lisesine basvuru yapmaya davet ediyorum. Insallah orada yetistirecegimiz bilim insanlarimiz ileride en güçlü Nobel adaylarimiz olacak, ben buna yürekten inaniyorum."

Varank, son 19 yildir her alanda sanayicinin, üreticinin, emekçinin yaninda yer aldiklarini, Türkiye'nin dört bir yaninda çarklar dönsün, istihdam olussun diye büyük gayret içinde olduklarini vurguladi.

Gerede'de önemli bir sanayi birikimi olduguna isaret eden Varank, "Gerede Organize Sanayi Bölgesi'nin 2003'te altyapisi, 2016'da da eksik kalan imalatlari Bakanligimiz destegiyle tamamlandi. Proje için bugüne kadar yaklasik 27 milyon liralik kredi kullandik. Bu bölgede yer alan 38 sanayi parselinin tamami sanayicilerimize tahsis edilmis durumda. Üretime geçen 20 parselde 1000 kisilik istihdam saglandi, diger parsellerde de insaatlar devam ediyor. Gerede Deri OSB'nin Aritma Tesisinin ihalesini geçtigimiz yil gerçeklestirmistik, su anda yapimi sürüyor. Gerede bu manada önemli bir potansiyele sahip. Burada savunma sanayimizin önemli firmalarindan biri ASSA'nin da önemli bir yatirimi olacak. Rahmetli Erbakan hocamizin açtigi GERKONSAN'i insallah tekrar sanayimize kazandiracagiz. Orada da yatirim çalismalari devam ediyor. Projeye ait depolama tesisi yapim isi de bu yil içinde tamamlanacak. Gerede bizden ne talep ettiyse yerine getirdik, bundan sonra da Gerede'nin yaninda olmaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Programa, Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu milletvekilleri Arzu Aydin, Fehmi Küpçü, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Fatih Metin, Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Halavet Gida Icra Kurulu Baskani Yusuf Aydemir, Gerede Belediye Baskani Mustafa Allar, AK Parti Bolu Il Baskani Suat Güner ve diger ilgililer katildi.

Konusmalarin ardindan fabrikayi gezen Varank, daha sonra kentten ayrildi.???????
Kaynak: AA