(ÖZEL) Parkinson Hastasi, Esinin Sevgisiyle Yeniden Hayata Tutundu

Karabük’ün Yenice ilçesinde yasayan Parkinson hastasi Tugrul Sazoglu (48) polis memuru esinin destegiyle hayata tutunuyor.

(ÖZEL) Parkinson Hastasi, Esinin Sevgisiyle Yeniden Hayata Tutundu
Ilçede 21 yil kirtasiyecilik yaptiktan sonra dükkanini devreden 48 yasindaki Tugrul Sazoglu, 25 yildir Parkinson hastaligi ile mücadele ediyor. 1996 yilinda askerlik yaptigi dönemde sol eli titremeye baslayan Sazoglu’na muayene için gittigi hastanede Parkinson tanisi konuldu. Yaklasik 12 yil boyunca tedavi gören Sazoglu, 2008 yilinda hastaligin belirtilerinin artmasi ve siddetli vücut kasilmalarinin bulunmasi nedeniyle ameliyat olmaya karar verdi.

Hastalikla mücadele ettigi siralarda Sazoglu, polis memuru olan Emel Yigitoglu ile tanisti. Tanistigi ilk günden Sazoglu’nun Parkinson hastasi oldugunu bilen Emel Yigitoglu da, aldigi karar ile zorluktan kaçmayarak evlilik teklifini kabul etti.

Hastalik nedeniyle yasam sevinci kalmayan Sazoglu, polis esinin kendisine olan destegi sayesinde yeniden hayata tutundu.

Hastaliginin baslangici ile ilgili IHA muhabirine konusan Tugrul Sazoglu, “1996 yilinda askere gitmistim ve orada bu hastaliga yakalandim. Ondan sonra belli bir zaman tedavisini gördüm. 2008 yilina kadar dayanabilecek bir sekilde tedavi sürecim devam etti. 2008 yilinda ameliyat olmaya karar verdim ve özel bir hastanede ameliyat oldum. Ameliyat olduktan sonra hayatimda belli basli bir degisiklikler oldu. Evlendim, çocugum oldu ve mutlu bir hayatim var. 2008’den 2021 yilina gelen süre içerisinde çesitli defalar da pil degisti. Suanda vücuduma besinci pil takildi” ifadelerini kullandi.

“Ameliyattan sonra hayatimda yeni bir sayfa açti”

Hastaligin zorlu bir süreç gerektirdigini aktaran Sazoglu, “Yasama sevincini aliyor insanin. Felaket ve igrenç bir hastalik bu. Geçen hafta oldugum ameliyatta sarjli pil vücuduma takildi. Bu pilin sarj edilebilme özelligi var. 25 yil ömrü oldugu söylendi doktorum tarafindan. Doktoruma tesekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde çok faydasi oldu bana. Ameliyattan sonra hayatimda yeni bir sayfa açti. 2008 yilina kadar belli bir siddet yoktu. Zaman geçtikçe hastaligin siddeti artti. Çünkü zamanla ilerleyen bir hastalik. Pil bitmek üzereyken hastalik belirtileri artiyor” diye konustu.



“Sol elimi hep saklardim”

Parkinson hastaligi ile depresyona girdigini ifade eden Sazoglu, “Sürekli göz önünde oldugun için ‘Buran ne için böyle sikinti veriyor’ diye sorduklarinda kendini saklamak zorunda hissediyorsun. Benim sol elimde titremeyle baslamisti bu hastalik. Ben sol elimi hep saklardim insanlardan. Çünkü sorulan sorulardan bikmistim” dedi.



“Esimin destegi olmasaydi belki bu durumda olamazdim”

Esi ile internet üzerinden tanistigini anlatan Sazoglu sunlari söyledi: “O zamanlar aksam üzeri bir mesaj attim. O da sag olsun dönüs yapti. Öyle bir tanisma sürecimiz basladi.

2008 yilinda ameliyat oldugumda benim yanindaydi. Esimin destegi olmasaydi ben belki bu durumda olamazdim. Çok anlayisli, naif biri. Bu hastaliktaki kisileri esi ve ailesi normalde terk eder. Çünkü tanidigim çok insan var. Sag olsun esim bu konuda bana her türlü destegi sagladi.”

Hastalik sonrasinda evlilik düsünmedigini dile getiren Sazoglu, “Çünkü bu hastalik benim önüme engeldi. Herkese de söylerdim evliligi düsünmüyorum diye. Emel gibi birini buldugum için kaçirmak istemedim” ifadelerine yer verdi.

“Ben hastayim ama karakterim hasta degil”

Tugrul Sazoglu ile tanisma asamasinda her seyi açik açik konustuklarini belirten Emel Sazoglu ise, “Tugrul bana rahatsizligindan bahsetti. Sunu özellikle söylemek istiyorum. Belki benim için anahtar bir kelimeydi. Tugrul ile evlenmeye karar vermem de. Çünkü ben de düsünmüyordum evliligi. Kendi basima bir gelecek hayal ediyordum. Tugrul ile ilk tanistigimizda ‘Ben hastayim ama benim karakterim hasta degil’ dedi.

Dedigim gibi bu anahtar cümle oldu galiba. Bana çok mantikli geldi ve zamanla onu tanidikça Tugrul’un rahatsizliginin hiçbir öneminin olmadigini düsündüm. Zamanla tibbin ilerleyecegini, bu hastaliga da çare bulunarak daha iyiye gidecegine inandim. Buna inanarak böyle bir karar verdim. Zaman içerisinde de düsündügüm gibi oldu. Ilaç tedavisinden çok pil tedavisi çok çok ise yaradi. Son ameliyatta da sarji pili takilmasi bizim için daha iyi oldu. Yeniden pil ameliyati olmasina gerek kalmayacak. Daha da iyiye gidecegini düsünüyorum. Bundan sonra tibbin ilerlemeye devam edecegini ve pil disinda alternatiflerin çikacagina inaniyorum” diye konustu.



“Bir saniye sonra ne olacagini bilemiyoruz”

Parkinson hastalarinin ümitsizlige kapilmayip olumlu düsünmelerini tavsiye eden Emel Sazoglu, “Ailelerimiz elbette tedirgin oldular ama onlar da zamanla her seyin iyi olacagina inandilar. Mantikli bir karar verdigimize onlar da inandilar. Suanda hiçbir sorun yok. Bu hastalik öyle bir sey ki Bir dakika sonra ne olacagimiz belli degil. Nitekim Tugrul’un da rahatsizligi öyle olmus saglikli bir sekilde askerligini yaparken birden sol eli titremeye baslamis. Yani bir anda olabilecek bir sey. Bir saniye sonra ne olacagini bilemiyoruz. O yüzden herkes bu sekilde düsünsün” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA