Meslek Liseliler Bu Kez Karavan Için Kollari Sivadi

Izmir Çigli 75. Yil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki ögretmen ve ögrenciler, Kovid19 salgini sonrasi yildizi parlayan karavan sektörüyle ilgili ilk siparislerini tamamladi Ögrenci Batuhan Çelik: 'Karavana talebin artmasi üzerine bu çalismaya basladik. Bu bizim için de çok iyi oldu, ileride mezun olduktan sonra bu sektörde ilerleyebilirim. Yeni baslamamiza ragmen asiri bir talep var' Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Ögretmeni Nefi Burkas: 'Bizim amacimiz karavan üreticisi olarak ticari bir bakis açisi degil. Biz gelisen sektöre karavan iç tasarimini yapabilen, elektrik tesisatini döseyebilen, mobilyasini üretilebilen ve montajini yapabilen elemanlar yetistirmeyi hedefliyoruz'

HALIL FIDAN - Izmir Çigli 75. Yil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki ögretmen ve ögrenciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde karavan üretimine basladi.

Kovid-19 salgini nedeniyle izole bir ortamda tatil yapmak isteyen pek çok kisi, tercihini karavandan yana kullaniyor. Karavan üretiminin arttigi Türkiye'de, özellikle salgin döneminde yaptiklari çalismalarla herkesin takdirini toplayan meslek liselerini bu alana yönlendirdi.

Çigli 75. Yil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi ile Elektrik-Elektronik alanlarindan ögrenciler ve ögretmenleri döner sermaye isletmesi bünyesinde 3 ay önce siparis üzerine basladiklari karavan üretiminde ilk çalismalarini tamamladi.

Bu sürede bir araci kullanima hazir hale getiren ekip, ellerindeki 3 karavani da tamamlamak için hummali çalismalar yürütüyor.

Il Milli Egitim Müdürü Ömer Yahsi, AA muhabirine, son yillarda bakanligin, mesleki egitimde üretim kapasitesini artirmak için önemli yatirimlar yaptigini belirtti.

Güçlenen meslek liselerinin, Kovid-19 salgini ile mücadele kapsaminda ihtiyaç duyulan birçok malzemeyi üretmeye devam ettigini ifade eden Yahsi, "Döner sermaye gelirlerinde Türkiye'deki ilk siralara yerlesen Izmir'deki meslek liseleri artik ihracat yapmaya basladi. Meslek liseleri bu anlamda güzel bir çigir açmaya devam ediyor." diye konustu.

- "Yogun bir taleple karsi karsiyayiz"

Ömer Yahsi, karavana üretimiyle ilgili de Türkiye'de ciddi bir ihtiyaç olustugunu ifade etti.

Mobilya bölümündeki ögretmen ve ögrencilerin karavanla ilgili önemli çalismalar yaptigini dile getiren Yahsi, sunlari kaydetti:

"Buradaki amaç da istihdama destek vermek. Üretimin yerliligi anlaminda artirilmasi için gayret sarf etmek. Sektörün bizden istemis oldugu talebine cevap vermek de için böyle bir çalisma baslattik. Bu bir süreç devami da gelecek. Sirada yenileri de var. Siraya girip 'ben de aracimi yaptirmak istiyorum' diyerek kapimizi çalanlarin var oldugunu söyleyebiliriz. Ögretmenlerimiz ve ögrencilerimizin çok ince detayla birlikte yapmis olduklari araçlar gerçekten takdire sayan. Birçok sey düsünülmüs. Sektöre gerçekten bu anlamda destek verecek çigir açacak ve üretim ile ihracat anlaminda katma deger saglayacak, Türkiye'deki paranin burada kalmasi için meslek liseleri olarak gayret sarf ediyoruz. Insallah bu da Türkiye'nin takdirine sundugumuz da begenilecek bir eser olarak duruyor. Daha yeni basladigimiz halde yogun bir taleple karsi karsiyayiz."

12. sinif ögrencisi Batuhan Çelik ise mobilya bölümünde egitimine devam ettigini ve okulun son dönemlerinde böyle bir çalismada yer almaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Ögretmenlerin ve okul idaresinin sagladigi imkanla döner sermayede çalismaya basladigini aktaran Çelik, "Daha önce sokak hayvanlari için kulübelerin yani sira çok sayida ürün yaptik. Simdi de karavana talebin artmasi üzerine bu çalismaya basladik. Bu bizim için de çok iyi oldu, ileride mezun olduktan sonra bu sektörde ilerleyebilirim. Yeni baslamamiza ragmen asiri bir talep var. Yogun çalisiyoruz ama isimizden zevk aliyoruz." seklinde konustu.

Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Ögretmeni Nefi Burkas ise yaklasik 21 yildir okulda görev yaptigini ve karavan üretimine kisisel merakimla basladigini söyledi.

Son 1,5 yildir salgin kosullari nedeniyle insanlarin oteller yerine karavani tercih etmeye basladigina sahit olduklarini belirten Burkas, bunun üzerine böyle bir çalismaya adim attiklarini aktardi.

- Gelisen sektöre eleman yetistirmeyi amaçliyorlar

Karavan yapan ilk meslek lisesi olmanin gururunu yasadiklarini vurgulayan Burkas, söyle devam etti:

"Karavan dernekleri ve karavan üretimi yapan kurumsal firmalar ile görüsmeler yaptik. Sonuçta bu üretimi okulumuzda yapacak donanim, makine, teçhizat, bilgi, beceri ve personele sahip oldugumuzu gördük. Üretim sirasinda yerli ürün kullanma öncelikli hedefimiz oldu. Bu üretim sürecinde gerek tedarikçiler, gerek karavana ilgisi olanlar, gerekse karavan üreticilerinden büyük ilgi ve destek gördük. Bizim amacimiz karavan üreticisi olarak ticari bir bakis açisi degil. Biz bu gelisen sektöre karavan iç tasarimini yapabilen, elektrik tesisatini döseyebilen, mobilyasini üretilebilen ve montajini yapabilen elemanlar yetistirmeyi hedefliyoruz."

Ilk ürünlerini kullanima hazir hale getirdiklerini dile getiren Nefi Burkas, su an 3 araçlarinin oldugunu ve teslim süresini 35-40 gün olarak belirlediklerini anlatti.

Karavan için hazirladiklari çalisma sistemiyle ilgili bilgi veren Burkas, "Müsteri okulumuza basvuracak. Döner sermaye isetmesiyle plani çizildikten sonra kendi istegine göre dizayni yapilacak, isletmemize döner sermaye ücretini yatiracak sözlesmeli bir sekilde hangi malzemeyi istiyorsa tüm teknik kurallara dikkat edilerek karavan kendisine teslim edilecek. Bizim baz üretimiz isçilik üzerinden gidersek 35-40 bin lira. Malzemeyi müsteriye birakabiliriz. Salgin döneminde fazla ögrenci çalistiramadik ama bundan sonra daha çok ögrenci çalisacak." diye konustu.

Kaynak: AA