Merkel, Ingiltere'yle Kuzey Irlanda Protokolü'nün Çözümü Konusunda Iyimser

Almanya Basbakani Angela Merkel, Brexit sonrasi Ingiltere ve Avrupa Birligi (AB) arasinda soruna yol açan Kuzey Irlanda Protokolü'ne iliskin pragmatik bir çözüm bulunmasi konusunda iyimser oldugunu söyledi.

Merkel, Ingiltere'yi ziyaret ederek Basbakan Boris Johnson'la bir araya geldi.

Baskent Londra yakinlarindaki Chequers'te bulunan Basbakanlik Konutu'ndaki görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenlendi.

Ingiltere'nin AB'den ayrilmasinin ikili iliskilerde yeni bir sayfa açmak için iyi bir firsat oldugunu kaydeden Merkel, Birlesik Krallik'in geri kalanindan Kuzey Irlanda'ya sosis gibi et ürünlerinin sevkiyati tartismalariyla bir kez daha gündeme gelen Kuzey Irlanda Protokolü konusuna da degindi.

Hem ortak pazarin bütünlügünün korunacagina hem de kabul edilebilir pragmatik çözümler bulunacagina inandigini kaydeden Merkel, "Bunun olabilecegi konusunda iyimserim." dedi.

Johnson da AB'yle yasanan anlasmazligin Merkel'le yaptigi görüsmenin ardindan çözülecegini öne sürdü.

Boris Johnson, "Uluslararasi bir mahkemenin yargi yetkisi nedeniyle Dortmund'dan Düsseldorf'a sosis sevkiyati yapilamadigini düsünün. Bunun kesinlikle olaganüstü oldugunu düsünürdünüz. Bu yüzden bunu çözmemiz gerekiyor. Angela'nin dedigi gibi, iyi niyetle ve sabirla bunu çözebilecegimize eminim." diye konustu.

- Kovid-19

Merkel, Almanya'nin Ingiltere'de yayilmaya baslayan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta adi verilen türü nedeniyle Ingilizlere AB ülkelerine seyahatinde karantina sarti getirilmesini istemesine iliskin de degerlendirmede bulundu.

"Öngörülebilir bir gelecekte" çifte asi olanlarin karantinaya girmek zorunda kalmadan tekrar seyahat edebileceklerini düsündüklerini söyleyen Merkel, Ingiltere'nin çift asi konusunda ileride olduguna dikkati çekti.

Ancak Merkel, Euro 2020 futbol maçlari için Wembley Stadyumu'na girmesine izin verilen kalabaligin boyutu konusunda "ciddi endisesi" oldugunu da belirterek, "Biz Almanya'da Münih Stadyumu'ndaki maçlara daha az kisinin katilmasina izin vermeyi kararlastirdik." dedi.

Hem yari finallere hem de finale ev sahipligi yapacak Ingiltere'nin bu maçlar için 90 bin kisi kapasiteli Wembley Stadyumu'na 60 binden fazla taraftarin girmesine izin vermesi beklenirken Basbakan Johnson, karari stada giren herkese test yapildigini söyleyerek savundu.

Ingiltere'de asi programi sayesinde "hastaliga karsi çok önemli bir bagisiklik duvari insa ettiklerini" söyleyen Johnson, ülkede insanlarin yüzde 85'inin ilk, yüzde 63'ünden iki doz asi oldugunu vurguladi.

- Kuzey Irlanda Protokolü anlasmazligi???????

Brexit Anlasmasi'nin bir parçasi olan Kuzey Irlanda Protokolü, Birlesik Krallik'in parçasi olan Kuzey Irlanda ile AB üyesi Irlanda Cumhuriyeti arasindaki ticareti düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e ragmen Kuzey Irlanda, AB'nin Gümrük Birligi kurallarina tabi olmaya devam ediyor. Birlesik Krallik'in geri kalaniyla ticareti ise Kuzey Irlanda limanlarinda gümrüge tabi tutuluyor.

Bu durum, bazi ürünlerin Ingiltere, Galler ve Iskoçya'dan Kuzey Irlanda'ya sevk edilmeyecegi anlamina da geliyor. Bu ürünler arasinda salam, sosis ve kiyma gibi et ürünleri bulunuyor.

Ingiltere'nin protokole ragmen Kuzey Irlanda'ya bu ürünleri göndermeye devam etmesi nedeniyle yasanan gerilim, AB'nin protokolün uygulanmasini 30 Haziran'da 3 ay daha erteleme karariyla geçici olarak çözülmüs durumda. Taraflar bu süre zarfinda kalici bir çözüme ulasmayi hedefliyor.

Kaynak: AA