Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy, Basin Mensuplarinin Sorularini Cevapladi Açiklamasi

'Türkiye'ye yurt disindan gelen ziyaretçilerin tamaminda negatif test sonucu sarti araniyor veya en az 2 tane asisini tamamlamis olma sarti araniyor veya son 6 ay içinde hastaligi geçirmis olduguna dair belge sartlari araniyor. Yani Avrupa Birliginin kurallarina uygun bir sekilde dünyanin birçok ülkesinde uygulanan kurallar, Türkiye'de de eksiksiz uygulaniyor' 'Istanbul Havalimani'na girislerde yüzde 60 civarinda artis var. Edirne ve Mugla Dalaman girislerimizde, yüzde 100'e varan artis olmaya basladi. Yani baktiginiz zaman zaten biz olumlu gelismeleri, havalimani girislerinden görebiliyoruz' (Kartal Tibet'in vefati) Kendisi hem bir oyuncu hem bir yapimci hem de bir yönetmendi. Bu özellikleriyle sanat dünyamiz çok önemli bir degerini kaybetmis oldu' 'Simdi normallesmeyle birlikte vaka sayilarinda bir artis olmaz, sonuçlar normallesme kurallariyla uygun giderse hiç kimsenin önüne bir sinirlama koymak diye bir sey yok'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'ye yurt disindan gelen ziyaretçilerin tamaminda negatif test sonucu sarti arandigini belirterek, "En az 2 tane asisini tamamlamis olma sarti araniyor veya son 6 ay içinde hastaligi geçirmis olduguna dair belge sartlari araniyor. Yani Avrupa Birliginin kurallarina uygun bir sekilde dünyanin birçok ülkesinde uygulanan kurallar, Türkiye'de de eksiksiz uygulaniyor." dedi.

Bakan Ersoy, Çiragan Sarayi'nda, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile Google Türkiye'nin is birligi protokolü imza töreninin ardindan basin mensuplarinin sorularini cevapladi.

Ersoy, Ingiltere'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilarinin artisiyla ilgili bir soruya "Biz Ingiltere'den kisisel negatif test sartiyla aliyoruz ama Ingiltere ile hava trafigi minimum seviyede. Su anda onunla ilgili çok önemli bir gelisme olmadi Türkiye'de. Hava trafigi yogun olmayan yegane ülkelerden biri." degerlendirmesini yapti.

Salginin yogun oldugu 6 ülkeyle hava trafiginin tamamen kapatildigini aktaran Ersoy, bölgeye yakin olan 2 ülkeden de 10 gün karantina sartiyla yolcu alindigini söyledi.

- "Esnetmeler, asamali sekilde devam edecek"

Ersoy, Türkiye'nin gereken bütün önlemleri aldigini kaydederek, "Ayrica biliyorsunuz, bu ülkeler disinda da Türkiye'ye yurt disindan gelen ziyaretçilerin tamaminda negatif test sonucu sarti araniyor veya en az 2 tane asisini tamamlamis olma sarti araniyor veya son 6 ay içinde hastaligi geçirmis olduguna dair belge sartlari araniyor. Yani Avrupa Birliginin kurallarina uygun bir sekilde dünyanin birçok ülkesinde uygulanan kurallar, Türkiye'de de eksiksiz uygulaniyor." dedi.

Bakan Ersoy, 1 Temmuz'dan itibaren Kovid-19 kapsamindaki kisitlamalarinin kalkmasina iliskin ise "Belli süreler içinde aktivitelere baslanmisti, asilamanin yogunlasmasiyla beraber. Insallah esnetmeler, asamali sekilde devam edecek." diye konustu.

Su an 50 milyonu geçen asilama sayinin artacagini, hizli bir sekilde sürecin atlatilacagini kaydeden Ersoy, hava trafiginin son 14 gündür birçok ülkeyle basladigini bildirdi.

Ersoy, Antalya Havalimani girislerinde 14 gün öncesine göre yüzde 120'ye varan artislar oldugunu dile getirerek, "Istanbul Havalimani'na girislerde yüzde 60 civarinda artis var. Edirne ve Mugla Dalaman girislerimizde, yüzde 100'e varan artis olmaya basladi. Yani baktiginiz zaman zaten biz olumlu gelismeleri, havalimani girislerinden görebiliyoruz. Ciddi bir artis var çok sükür." degerlendirmesinde bulundu.

- Kartal Tibet'in vefati

Bakan Ersoy, tiyatro ve sinema dünyasinin çok önemli bir sanatçisi olan Kartal Tibet'i kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduklarini ifade ederek, söyle devam etti:

"Haberi ben de sizlerle birlikte aldim. Kendisi hem bir oyuncu hem bir yapimci hem de bir yönetmendi. Bu özellikleriyle sanat dünyamiz çok önemli bir degerini kaybetmis oldu. Biz, ailesiyle irtibat halindeyiz, görüsüyoruz, olay gerçeklestigi andan itibaren. Muhtemelen bugün, ailesi ne zaman ve hangi camiden kaldirilacagina karar verecek. Biz de ihtiyaç olmasi halinde her türlü destegi verecegiz kendilerine. Su ana kadar netlesmedi ama bugün netlesir diye umuyoruz biz de. Ailesi tarafindan netlestirilecek diye umuyoruz."

Canli müzik yayinlarinin belli süreler içinde yapilmasi konusuna da deginen Ersoy, "Normallesme demiyoruz, kademeli normallesme diyoruz. Ilk etapta 19.00 olarak müzik sinirlamasi vardi. Sonrasinda bu kademeli olarak, yani vaka sayilari kontrollü ve istedigimiz gibi gitti, asilama da istedigimiz gibi gidince 21.00'e alinmisti. Son kabine toplantisinda da 24.00'e alindi." ifadelerini kullandi.

Ersoy, tedbirlerin kademeli sekilde esnetilmeye devam ettigini, su anda verilerin iyi gittigini ve bunun izlendigini belirtti.

Asilamanin devam ettigini aktaran Ersoy, "Simdi normallesmeyle birlikte vaka sayilarinda bir artis olmaz, sonuçlar normallesme kurallariyla uygun giderse hiç kimsenin önüne bir sinirlama koymak diye bir sey yok. Herkesin istegi gibi, esnetebildigimiz kadar, yüzde 100 esnetelim. Her sey pandemi öncesinde dönsün." degerlendirmesini yapti.

Müzik yayini konusunda, normallesme sürecini yöneten diger ülkelerden örnekler veren Ersoy, sunlari kaydetti:

"Bugün Avrupa'da, Almanya veya Avusturya'ya baktiginiz zaman ki onlar nüfusa oranlarina göre binli vakalarin asagisina indi. Almanya'da bazi eyaletlerde 22.00, Avusturya'da ve Almanya'da bazi eyaletlerde saat 24.00 olarak uygulaniyor halen. Yeni yeni kaldiracaklar. Rusya ve Norveç'e baktiginiz zaman 23.00 olarak uygulaniyor. Isveç, Slovenya ve Romanya'ya baktiginiz zaman 24.00 olarak uygulaniyor. Yunanistan hala sokaga çikma yasaklarini uyguluyor. Yani bu, kademeli normallesme uygulayan bütün ülkelerde bu sekilde yönetiliyor. Biz de kurala uygun bir sekilde yönetiyoruz. Ama bu tamamen vaka sayilariyla endeksli bir sey. Su ana kadar çok olumlu gitti. Esnetmeler de ona paralel, olumlu sekilde yapildi. Bundan sonra da bu sekilde gidecek."
Kaynak: AA