Iranli Milletvekili Cihanabadi'den 'Sünni Ögretmenlerin Mezhebi Gerekçelerle Istihdam Edilmedigi' Elestirisi Açiklamasi

'Egitim Bakanligina bagli güvenlik idaresi, Devrim Rehberi'nin (Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney), tüm vurgularina ragmen liyakatli Ehli Sünnet mensubu gençleri mezhebi nedenlerle veto etmistir'.

Iran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dis Politika Komisyonu Üyesi Celil Rahimi Cihanabadi, Rezevi Horasani eyaletinde Sünni ögretmenlerin mezhebi gerekçelerle istihdam edilmedigini söyledi.

Iran Meclis Haber Ajansina (ICANA) göre, parlamentonun açik oturumunda konusan Cihanabadi, birçok Sünni ögretmenin Egitim ve Ögretim Bakanligina bagli güvenlik idaresi tarafindan veto edildigini ifade etti.

Konuya iliskin tepkisini dile getiren Cihanabadi, "Egitim Bakanligina bagli güvenlik idaresi, Devrim Rehberi'nin (Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney), tüm vurgularina ragmen liyakatli Ehli Sünnet mensubu gençleri mezhebi nedenlerle veto etmistir. Bu gençlerin, halkin çogunlugunun Sünni oldugu bölgelerde de ögretmenlik yapmalarinin engelledigine dair verilere sahibiz." dedi.

Egitim Bakanligina bagli güvenlik idaresini elestiren Cihanabadi, söyle devam etti:

"Bizim liyakatli gençlerimizin kendi çocuklarimiza ders verme ya da nüfusun yüzde 70'inden fazlasinin Sünni oldugu bir bölgede Sünni çocuklarina Islam hukuku ve egitimini ögretme hakki yok mudur? Bu düsünceler hangi kusurlu beyinden çikiyor. Ne Islam Cumhuriyeti ne de ülkemizin liderlerinin böyle bir talebi olmadi."

Ülkede basta Hamaney olmak üzere birçok Iranli yetkilinin mezhebi ayrimciliga karsi çikan açiklamalarina ragmen pek çok Sünni vatandasin mezhebi inançlari nedeniyle kamu kurumlarinda istihdam edilmedigi iddia ediliyor.

Iran'in önde gelen Sünni din adamlarindan Mevlevi Abdulhamid Ismailzehi, 21 Temmuz 2018'de yaptigi bir konusmada, devlet kurumlarinda Sünni vatandaslarin istihdam edilmedigini ve konu hakkindaki sikayetlerinin Içisleri Bakanligi tarafindan gerekli ilgiyi görmedigini söylemisti.

Cumhurbaskani Hasan Ruhani de 13 Mayis 2019'da Ehli Sünnet alimleri ve kanaat önderleri ile bir araya geldigi bir iftar programinda, "Iran Islam Inkilabi, tek bir mezhebe ait degildir. Iran halki ve ülkedeki tüm mezhepler, inkilapta genis bir sekilde yer almis ve devrimin ortagi olmustur." ifadelerini kullanmisti.

Kaynak: AA