Infodemi Egitimi Çevrimiçi Egitim Araci Tanitildi

Istanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beseri Bilimler Fakültesi Dekani ve Göç Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pinar Uyan Semerci: 'Bu egitimin, infodemiye dair okuryazarligin artirilmasi ve bilim karsitligi çerçevesinde ciddi bir sorun haline gelen yanlis bilgi ile mücadeleye katki sunmasini bekliyoruz'

Istanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan, Karadeniz Is birligi Fonu destegiyle yürütülen "Kovid-19 Döneminde ve Sonrasinda Infodemiyle Mücadele" konulu proje kapsaminda gelistirilen Infodemi Egitimi Çevrimiçi Egitim Araci tanitildi.

Istanbul Bilgi Üniversitesi'nde yapilan açiklamaya göre, infodemi egitimi, katilimcilarin kriz dönemlerinde ortaya çikan yanlis bilgilere karsi dayanikliligini artirabilmek için çevrim içi egitim araci olusturarak sivil katilim, seffaflik, hesap verilebilirlik ve medya okuryazarligina katki sunmayi amaçliyor.

Infodemi hakkindaki çesitli çalisma ve kaynaklari konunun uzmanlari ve ilgili kurumlarin anlatimlariyla bir araya getirerek tek bir çati altinda toplayan ve kamuoyuna tanitan Infodemi Egitimi Çevrimiçi Egitim Araci, katilimcilarini bu alanda güçlendirmeyi hedefleyen ilk Türkçe egitim araci olarak öne çikiyor.

- "Bu infodemi de ilk degil ve son da olmayacak"

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beseri Bilimler Fakültesi Dekani ve Göç Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pinar Uyan Semerci, Infodemi Egitimi Çevrimiçi Egitim Araci'nin açik kaynak olarak sunulmasinin önemini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Proje ekibinin TÜBITAK destegiyle yürüttügü bir diger çalisma olan 'Infodemi ile Etkin Mücadele için Bireylerin Yanlis Bilgi Karsisindaki Tutumlarinin Belirleyicilerinin Arastirilmasi: Kovid -19 Örnegi' baslikli arastirmanin sonuçlarina dayanarak gelistirilen bu egitimin, infodemiye dair okuryazarligin artirilmasi ve bilim karsitligi çerçevesinde ciddi bir sorun haline gelen yanlis bilgi ile mücadeleye katki sunmasini bekliyoruz."

Infodemi Egitimi Proje Yürütücüsü ve Istanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Prof. Dr. Emre Erdogan da kisilerin kendini infodemiye karsi güçlendirirken bilim ve aklin yolunu takip etmenin önemli oldugunu belirterek, "Bu içinde bulundugumuz son pandemi degil. Dolayisiyla bu infodemi de ilk degil ve son da olmayacak. Gelecekte de farkli konu basliklari ile yasanabilecek olasi infodemilerin önüne geçilmesi gerek." ifadelerini kullandi.

- "Yanlis bilgiyi yaymada kamusal figürler ve insanlar çok daha etkili"

Verilen bilgiye göre, Infodemi Egitimi Proje Koordinatörü Birnur Eyolcu Kafali, Infodemi Egitimi Çevrimiçi Egitim Araci'ni düzenlenen etkinlikte katilimcilara tanitti.

7 temel baslik altinda toplanan derslerde, infodemi hakkinda farkindalik olusturmak ve mücadele alanlari gelistirmek için farkli disiplinler ve uzmanliklardan konuklarin anlatimlari ile egitimin zenginlestigi vurgulandi. Ders anlatimlari ve röportajlar ile olusturulan video içeriklerinin yani sira okuma önerileri, medyadan içerik önerileri ve testler ile egitimin desteklendigi kaydedildi.

Eyolcu Kafali, https://turkuazlabsaha.org/class/infodemi web adresinde yer alan çevrim içi egitim ile katilimcilarin infodemi hakkinda kapsamli bir çalismaya erisebileceklerini ve derslerin tamamlanmasi durumunda sertifika alinabilecegini bildirdi.

Infodemi Egitimi Projesi ve Çevrimiçi Egitim Araci'nin sunumunun ardindan etkinlik, infodeminin Kovid-19 salgininda yayilan örnekler ve bilimsel tartismalar üzerinden ele alinmasi, medya ve infodemi iliskisi, dogrulama kuruluslarinin infodemiyle mücadele hakkindaki çalismalari ve Kovid-19 pandemisinde nitelikli bilgiye erisimde kirilgan gruplardan biri olan yaslilara yönelik arastirma bulgularina yer veren panelle devam etti.

Panel kapsaminda Istanbul Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Saka, medya ve infodemi iliskisi hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Saka, son yillarda artan bilim karsitligina deginerek, içinde bulunulan sürecin medya okuryazarligi ve dijital okuryazarligin yani sira bilim okuryazarligina duyulan ihtiyaci da ortaya çikardigini belirterek, "Sosyal medyadaki anonimlik farkli alanlarda etkili olsa da yanlis bilgiyi yaymada kamusal figürler ve insanlar çok daha etkili." ifadesini kulandi.

Kaynak: AA