Çin, ABD'nin 'Insan Kaçakçiligini Önlemede Basarisiz Oldugu' Suçlamasina Tepki Gösterdi

Çin, ABD'nin insan kaçakçiligini engellemekte basarisiz olduguna yönelik suçlamalarini reddetti.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Vinbin, yaptigi açiklamada, "ABD'nin Çin'e yönelik yalan ve söylentilere dayali asilsiz suçlamalarina siddetle karsi çikiyoruz." ifadesini kullandi.

Vang, Washington'u "Çin'i karalamakla" ve iç islerine karismakla suçlayarak ülkesinin insan kaçakçiligini durdurmaya çalismakta basarisiz oldugu yönündeki açiklamalarina tepki gösterdi.

ABD'nin irk ayrimciligi geçmisinden dolayi elestiri hakki olmadigini belirten Vang, ABD'nin uyguladigi soykirim, irkçilik ve zorla çalistirma gibi insan haklari ihlallerini göz önünde tutarak bunlari onarmaya çalismasi gerektigini söyledi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, bu yilki Insan Kaçakçiligi Raporu'nda, Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalarinin da dahil oldugu devlet destekli insan kaçakçiligina odaklandiklarini açiklamisti.

Disisleri Bakanliginda açiklamalarda bulunan Blinken, "Bu yilki rapor, devlet destekli insan kaçakçiligina odaklaniyor. Devletin kaçakçi oldugu 11 ülkeyi belgeliyoruz." Ifadelerini kullanmisti.

Blinken, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki baskici faaliyetlerinin de raporlandigini belirtmisti.

Çin'in Sincan'da 1200'e yakin toplama kampi kurup 1 milyondan fazla Uygur Türkü'nü tutukladigini belirten Blinken, "Birçok tutuklu, fiziksel siddete, cinsel istismara ve iskenceye maruz birakilarak giyim, elektronik, günes enerjisi ekipmani, tarim ürünleri üretmeye zorlaniyor ve bu yilki raporda Çin'in vatandaslarini maruz biraktigi en korkunç ihlallerin tüm uygulamalari yer aliyor." diye konustu.

Kaynak: AA