CHP Genel Baskan Yardimcisi Ve Parti Sözcüsü Öztrak, Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi

'Yepyeni bir büyüme anlayisini, üreterek büyüme anlayisini, küresel yarisma gücünü arttirarak büyüme anlayisini hayata geçirmeye haziriz' 'Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ülkemizi ve tüm dünyayi kucaklamak üzere, dört ana sütun üzerine insa edilmis bir stratejiyi, 'üç yeni' dedigimiz, yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar eliyle uygulayacagiz'.

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yepyeni bir büyüme, üreterek büyüme ve küresel yarisma gücünü arttirarak büyüme anlayisini hayata geçirmeye hazir olduklarini belirtti.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çikan olaylarda hayatini kaybedenleri andi.

Hedefini sasirmis, rotasini kaybetmis gemiye hiçbir rüzgarin yardim edemeyecegini ifade eden Öztrak, Türkiye'nin yönetilmedigini, oradan oraya savruldugunu öne sürdü.

Türkiye ekonomisinin 2013'ten bu yana "en kirilgan ekonomiler listelerinde" basa gürestigini söyleyen Öztrak, hükümetin ekonomiyi tahkim edecek hiçbir sey yapmadigini iddia etti.

Öztrak, Türkiye'yi, dünyanin en kirilgan ekonomileri liginde en basa yerlestiren sorunlarin her gün biraz daha agirlastigini belirtti.

- "33,5 milyar dolarlik bir açik var"

Halkbank'a borcu bulunan esnaf sayisinin 2017'de 448 bin iken bu sayinin üçe katlanarak 1 milyon 168 bine yükseldigini, her iki esnaftan birisinin Halkbank'a borçlu oldugunu söyleyen Öztrak, söyle devam etti:

"Merkez Bankasinda kendine ait rezerv birakmadilar. 2013 Mayis ayinda Merkez Bankasi kasasindaki rezerv varliklarimiz, vadesi bir yil içinde dolacak döviz yükümlülüklerimizden 47 milyar dolar daha fazlaydi. Yani kasada kendi parasi olarak 47 milyar dolar vardi. Dün ögrendik ki 25 Haziran itibariyla kasadaki döviz rezervi kisa vadeli döviz borcumuza yetmiyor, 33,5 milyar dolarlik bir açik var. Bunun sorumlusu kim? Elbette, 'Erdogan Sahsim Hükümeti.' Kayinpeder, damat bir oldular, Merkez Bankasi kasasindaki 128 milyar dolari, koltukta kalmak ugruna buharlastirdilar."

Faik Öztrak, ekonomide koordinasyonun "Ekonomik ve Sosyal Konsey"in çalistirilarak saglanabilecegini, fiyat istikrarinin da Merkez Bankasinin bagimsizligina müdahale edilmeyerek temin edilebilecegini dile getirdi.

Yasananin "güven sorunu" oldugunu belirten Öztrak, bunun asilmasi için de yeni kurallara, yeni kurumlara, yeni kadrolara ve yeni bir iktidara ihtiyaç duyuldugunu kaydetti.

"Erdogan Sahsim Hükümeti metal yorgunudur." ifadesini kullanan Öztrak, metal yorgunu ve sorunlarin parçasi olanlarin, sorunlari çözemeyecegini ileri sürdü.

Öztrak, "Sakarya Tank Palet Fabrikasini Katarlilara peskes çektiler. Ne diyor büyüklerimiz, 'Tilkinin dönüp dolasip gelecegi yer kürkçü dükkanidir' diyor. Bugün de Erdogan tank palet fabrikasindaydi. Çikti, 'Tanki paleti sattilar diyenler yalan söylüyor' dedi. Ne satmasi, biz satmaktan hiç bahsetmedik. Biz 'peskes çektiniz' dedik." ifadelerini kullandi.

- "Söke söke geri alacagiz"

"Artik iktidardan gideceklerini görüyorlar. Erdogan, geçilmeyen köprü ve otoyollarin, uçulmayan havalimanlarinin, Talan Istanbul'a verilecek garantilerin, tahkimde söke söke Türkiye'den alinacagini söylüyor." diyen Öztrak, açiklamalarini söyle sürdürdü:

"Sarayin bekçisi ise biraz daha ileri gidiyor. Dolarla, avroyla verilen garantilerin, milletten söke söke alinacak paralarin yasal güvenceye kavusturulmasini istiyor. Sayin Bahçeli, su sarayin büyüsünden bir kurtulun. Kapitülasyonlar Lozan'da yirtilip atildi. Bu devletin kurucu babalari siyasi bagimsizligimiz kadar iktisadi bagimsizligimizin da üzerine titredi. Biz buradan bir kere daha ilan edelim, bizim iktidarimizda Talan Istanbul'a tek kurus çalismayacak. Milletten söke söke alinanlari da hukukun gerektirdigi biçimde söke söke geri alacagiz. Hepsini milletimize geri verecegiz."

- "Temmuzda sahlanan zamlar oldu"

Öztrak, tasarruf genelgesi çikarildigini hatirlatarak, bu genelgenin devlet hazinesinin sikintida oldugunu ortaya koydugunu savundu.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun, temmuzda ekonominin sahlanacagina yönelik açiklamalar yaptigini aktaran Öztrak, Temmuz'da sahlananin zamlar oldugunu söyledi.

Faik Öztrak, devlete liyakatli kadrolar yetistiren kariyer kurumlarinin kapatildigini, tasfiye edildigini, siranin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasina geldigini iddia etti.

Merkez Bankasinda, tecrübeli orta ve alt kademe yönetici kiyiminin basladigini ileri süren Öztrak, iyi yetismis yöneticilerin yerine tecrübesiz isimlerin atandigini savundu.

- "Hukuk devletini, demokrasiyi yeniden ayaga kaldiracagiz"

Öztrak, "Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ülkemizi ve tüm dünyayi kucaklamak üzere, dört ana sütun üzerine insa edilmis bir stratejiyi, 'üç yeni' dedigimiz, yeni kurallar, yeni kurumlar, yeni kadrolar eliyle uygulayacagiz." diye konustu.

Dört ayakli stratejinin ilk ayaginda hukuk devletini, demokrasiyi ve kuvvetler ayriligini yeniden ayaga kaldiracaklarini ifade eden Öztrak, milletin can ve mal güvenligini saglayacaklarina, güçlendirilmis parlamenter sistemle de Cumhuriyet'i taçlandiracaklarina isaret etti.

Stratejinin ikinci ayaginda ise üretimi ve geliri artiracak politikalarin bulundugunu söyleyen Öztrak, "Yepyeni bir büyüme anlayisini, üreterek büyüme anlayisini, küresel yarisma gücünü arttirarak büyüme anlayisini hayata geçirmeye haziriz." dedi.

Öztrak, stratejinin üçüncü ayaginda artan refah ve gelirin adil paylasiminin yer aldigina degindi.

Stratejilerinin dördüncü ayaginda ise çevresel, ekonomik ve mali sürdürülebilirlige dikkat edeceklerini, Paris Iklim Antlasmasini onaylayacaklarini bildiren Öztrak, "Biz haziriz, Cumhuriyet Halk Partisi hazir. Milletimiz de herkesin ne yaptigini görüyor. Herkesin notunu veriyor. Sandik önüne geldiginde de sandigi hasretle bekliyor geregini yapacak. 'Erdogan Sahsim Hükümetini' evine gönderecek." degerlendirmesinde bulundu.

- "Millet, önüne gelecek sandik için gün sayiyor"

Öztrak, bir soru üzerine, "Bugün basinda gördügümüz Türkiye Denizcilik Isletmelerine ait olan ve özellestirilen 11 limanin yönetimine AK Parti'li eski vekillerin, il ve ilçe yöneticilerinin, hatta aday adaylarinin, Cumhurbaskanligi bürokratlarinin doldurulmasi ibretlik. Bu milletin vicdanini sizlatiyor. Millet, bunlarin her yaptigini görüyor, notlarini veriyor, tasdiknamelerini vermek için de önüne gelecek sandik için gün sayiyor." ifadelerini kullandi.

Içisleri Bakani Soylu'nun, gazetecilerin Istanbul Vakfinin Kurban Bayrami Yardim Toplama Kampanyasina izin talebiyle ilgili sorusuna "Dünyadaki bütün kötülüklerin sahibi benim." yanitini verdiginin hatirlatilmasi üzerine Öztrak, CHP'li belediyelerin ihtiyaç sahiplerine ulasmak için gerekenleri yaptigini bildirdi.

Faik Öztrak, tepkiler üzerine talebe izin verildigini belirterek, "'Ben dünyanin en kötü adamiyim, degil mi?' diyerek basin mensuplari önünde vicdan yapiyor. Siz niye yasakliyorsunuz kurban bagislarini? Bunu bir açiklayin. Yanit vermek yerine mizikçilik yapip magdura yatiyorsunuz. Bu yanit, yaptiklarinin ve söylediklerinin hesabini veremeyen bir yöneticinin ruh halini yansitmaktan baska bir ise yaramiyor." diye konustu.
Kaynak: AA