ÇAYÜDAD Baskani Mustafa Mavi Açiklamasi '2. Sürgün Çay Alimlari Erken Baslarsa Özel Sektör Yüksek Fiyattan Çay Alir'

Çay Üreticileri Dayanisma Dernegi (ÇAYÜDAD) Baskani Mustafa Mavi, “Eger ÇAYKUR 2. sürgün yas çay kampanyasini erken açarsa özel sektör de yüksek fiyattan çay almak zorunda kalacaktir” dedi.

ÇAYÜDAD Baskani Mustafa Mavi Açiklamasi '2. Sürgün Çay Alimlari Erken Baslarsa Özel Sektör Yüksek Fiyattan Çay Alir'
30 Haziran itibariyle son bulan 1. sürgün yas çay kampanyasini degerlendiren ÇAYÜDAD Baskani Mustafa Mavi, özel sektör çay fabrikalarinin ilk sürgünde firsatçilik yaptigini dile getirdi. Mavi “17 Mayis’ta baslayan 1. sürgün 30 Haziran’da sona erdi. ÇAYKUR çay aliminda bu sezon rekor kirdi. Yine de özel sektör 1. sürgünde firsatçilik yapti. 100 bin ton çay aldi özel sektör taban fiyatin bir lira eksigine bu çayi aldi. Kisaca özel sektör 100 milyon lira çay üreticilerinden gasp etti. Bu para da 10 tane fabrika demektir. Kisaca üretici 1. sürgünde özel sektöre 10 tane fabrika yapti” ifadelerini kullandi.

Özel sektör temsilcilerinin kuru çayin satis fiyatinin zam almamasindan sikayetçi oldugunu ve bunu sürekli bahane gösterdigini dile getiren Mavi, kuru çaya yapilan zamla birlikte bu bahanenin ortadan kalktiginin altini çizerek “Özel sektör kuru çaya zam yapilmadigindan sikâyet ediyordu. Son yapilan zamla Sezon baslayali yüzde 17’lik kuru çaya zam yapildi. Yani özel sektörün sikâyet edecek durumu artik yok. Yas çaya yapilan zam yüzde 18, kuru çaya yapilan zam yüzde 17’dir. Bakalim 2. Sürgünde özel sektör ne bahane ortaya sürecek” diye konustu.

2. sürgün yas çay kampanyasinin erken açilmasi halinde özel sektörün uygulayacagi fiyatin yas çay taban fiyatinin çok altinda olmayacagini savunan Mavi “Eger kampanya erken bir tarihte açilirsa özel sektörde yüksek fiyattan yas çay almak zorunda kalacaktir. Eger özel sektör yüksek fiyatta çay almazsa isletme yapamayacaktir. Bizim özel sektöre tavsiyemiz size de çay verelim taban fiyattan ödemeleri bize yapin. Ne ÇAYKUR ne de siz zor durumda kalin. Mayis ayina size verdigimiz destekle 100 milyon kazandiniz, bu para size yeter” seklinde konustu.

Kaynak: İHA