Bu Tavuklarin Sahibi Anasinifi Ögrencileri

Afyonkarahisar’da bir ilkokulun bahçesine tavuk, horoz, civciv ve hindilerin bulundugu bir kümes kuruldu. Çocuklara hayvan sevisini asilamak amaciyla kurulan kümesteki hayvanlari minik ögrenciler her gün elleriyle besliyor.

Bu Tavuklarin Sahibi Anasinifi Ögrencileri
Afyonkarahisar Dörtyol Mahallesi Mevlana Ilkokulu Müdürü Osman Yacan tarafindan gelistirilen bir proje ile okul bahçesine bir kümes kuruldu. Ilk önce bir tavuk ve bir horozdan olusan kümes ailesi gün geçtikçe büyüdü ve bugün onlarca tavuk, horoz, civciv ve hindilerden olusan küçük bir çiftlik haline geldi. Okulun bahçesindeki tavuk ve horozlara yem veren minik ögrenciler ilk baslarda korkarak yaklastiklari civcivleri simdi ellerine alarak onlarla oynuyor.

Pandemi döneminde okullarin kapali oldugu günlerde bile okula gelerek hayvanlari beslemeye devam eden ögrenciler telafi egitimlerinin verildigi bu ayda en çok hayvanlarla vakit geçirip, tavuklarin yemini, suyunu verip yumurtalarini toplayarak dogayla iç içe oluyorlar.

“Çocuklar okula gelirken daha mutlu bir sekilde geliyorlar”

Okula kümes kurarak çocuklara hayvan sevgisini asilamayi hedefleyen ve bu hedefine de ulasan Okul Müdürü Osman Yacan, çocuklarin ilk baslarda hayvanlardan korktugunu ancak simdi alisarak hayvanlardan kopamadiklarini dile getirdi. Yacan, “Çocuklara okulumuzda hayvan sevgisini asilamak, hayvanlari sevdirmek ve hatta bazi ögrencilerimiz bazi ögrencilerimiz hayvanlardan korkuyordu ilk baslarda, ön yargiliydi. Ama simdi alistilar, hayvanlarla iç içe onlari besliyorlar, yemini suyunu veriyorlar. Velilerden gayet olumlu tepki aliyoruz. Hatta okulda çocugu olmayan aileler bile gelip hayvanlari beslemekte yardimci oluyorlar bize. Çocuklar üzerinde gayet olumlu bir etki gözlemliyoruz. Çocuklarda sorumluluk duygusu gelisti. Biz bunlara küçük yastan itibaren sorumluluk vermeye basladik. Onlarin beslenmesi konusunda çocuklar sorumluluk aldilar. Çocuklarin okulu sevmede hayvan beslemenin de çok büyük katkilari oldu. Ögrenciler okulu daha çok sevmeye basladilar. Çocuklar okula gelirken daha mutlu bir sekilde geliyorlar. Bizimde amacimiz zaten oydu” diye konustu.



“Çocuklarin sorumluluk duygusu gelisti”

Okul Öncesi Ögretmeni Mine Saban ise çocuklarin dogayla iç içe olmalarinin onlarin gelisimi açisindan çok güzel gelime oldugunu dile getirerek, “Güzel vakit geçiriyorlar buraya geldiklerinde bir seyler yapmak onlari mutlu ediyor. Onlara faydali olduklarini düsünüyorlar ve hayvan beslemeleri çok daha güzel sonuçlar veriyor” dedi.

Baska bir Okul Öncesi Ögretmeni Burcu Ilhan çocuklarin sorumluluk duygusunun gelistigini belirterek, “Çocuklarin hepsi bu kadar yakindan, tavuk, horoz ve hindiyle ilgilenmemis çocuklarda var sehir hayati oldugu için. O yüzden onlarin çok hosuna gidiyor ve çok mutlu oluyorlar bunlari gördükçe” diye konustu.

Anasinifi ögrencisi Nursare Kanat ise “Hayvanlari çok seviyoruz, hep gelip besliyoruz onlari. Onlarla oynuyoruz” dedi.

Baska bir Anasinifi ögrencisi Selim Isik da, “Onlari çok evsiyorum, hayvanlarla oynuyorum, yem veriyorum su veriyorum. Daha çok ben horozlara yemek veriyorum ve ayrica horozlardan hiç korkmuyorum ben” diye konustu.

Kaynak: İHA