Adana'da Akdeniz Meyve Sinegiyle Mücadele Basladi

Adana'da narenciye üretimi ve ihracatina etki eden Akdeniz meyve sinegiyle mücadele baslatildi.

Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, gazetecilere, Adana çevresinde yaklasik 700 bin dekarlik narenciye ve sert meyve yetistirme alani bulundugunu belirtti.

Ürünlerin hasat zamaninin basladigini animsatan Tekin, Çukurova'da Akdeniz meyve sinegiyle mücadelenin ilgili kurumlarca yürütüldügünü ifade etti.

Çiftçilerin magdur olmamasi için çalistiklarini anlatan Tekin, söyle devam etti:

"2018'de bildiginiz gibi pik yapan bir dönem vardi. Biz o dönem Akdeniz meyve sinegiyle mücadele ederek çogalmanin önüne geçmistik. Su anki rakamlar 2018'e göre düsük ama tedbir amaçli ilaçlamayi yaptiriyoruz. Bu yil geçmis yillara oranla ufak bir artis söz konusu. Ilaçlama seferberligini 30 Haziran itibariyla baslattik. Bugün yarin ve hafta sonu da ilaçlama devam edecek. Akdeniz meyve sineginin popülasyonu artmadan bu isin önüne geçmek istiyoruz.

Adana genelinde yaptigimiz haftalik kontrollerde tuzaklarimizda 20 sinek yakalaniyor. Bu bizim için tehlike degil. Ancak tedbirini almazsak agustos ve eylülde narenciyelerde ciddi sikintilar yasama riskini ortadan kaldirmak için mücadele etmemiz gerekiyor. Eger bu sinekle mücadeleyi yapamazsaniz ihracatta sikinti yasiyorsunuz. Bugüne kadar yasamadik, insallah bu mücadeleden sonra bu risklerden kurtulmus olacagiz. Çiftçimiz ürünlerini sag salim, sikinti olmadan ihraç edecek."

Kismi dal ilaçlamasi yaptiklarini söyleyen Tekin, kapama türü ilaçlamayi önermediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA