1. Yüksekögretim Surasi Kasimda Düzenlenecek

YÖK Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç: 'Yüksekögretim Kurulu olarak ülkede ilk defa, yüksekögretimle ilgili çesitli güncel konu ve sorunlarin tartisilacagi ve uzlasi saglanan tekliflerin YÖK'e iletilecegi 1. Yüksekögretim Surasi yapilacak. Suranin amaci, Türk yüksekögretim sistemini 2023'e hazirlamak' 'Kasimda Ankara'da yapilmasi planlanan sura, ayni zamanda yüksekögretim tarihimizde en genis çerçevede katilimciligi arayan ilk girisim olacak' 'Paydaslarimizdan 27 Temmuz 2021'e kadar görüslerini bildirmelerini istedik. Toplanan bu görüsler tasnif edilerek askiya çikarilacak'

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç, kasimda Türkiye'de ilk kez, yüksekögretimle ilgili çesitli güncel konu ile sorunlarin tartisilacagi ve uzlasi saglanan tekliflerin YÖK'e iletilecegi 1. Yüksekögretim Surasi düzenlenecegini belirterek, "Suranin amaci, Türk yüksekögretim sistemini 2023'e hazirlamak." dedi.

Saraç, YÖK Baskanliginda düzenledigi basin toplantisinda, yüksekögretimin dinamik süreçlere sahip oldugunu söyledi.

Küresellesen dünyada yüksekögretim alaninda köklü degisimler gözlemlendigini anlatan Saraç, bu konuda ülkeler arasinda yogun rekabet yasandigina dikkati çekti.

Dinamik karakterinden dolayi egitimle ilgili amaçlar, programlar, yöntemler, araçlar ve teknolojilerin sürekli degistigine isaret eden Saraç, "Söz konusu degisimlerin en yogun yasandigi alanlardan birisi olmasi dolayisiyla yüksekögretim sistemimizi, sadece bugünün ihtiyaçlarina cevap veren degil, gelecegin toplumsal ihtiyaçlarini da gözeten bir yapiya dönüstürmek durumundayiz. Bu dönüsümü de bilim temelinde, genis mutabakat zemininde gerçeklestirmek gerekmektedir." ifadelerini kullandi.

Genel olarak egitim sistemi ve yüksekögretimin toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdigini, ülke için de yüksekögretimin, nitelikli bilginin üretildigi, bunun toplum yararina sunuldugu en stratejik alanlardan oldugunu vurgulayan Saraç, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dolayisiyla böylesine önemli bir sistemi ilgilendiren konu ve sorunlarin, bütün paydaslarin katilimiyla müzakere edilmesini çok önemsiyoruz. Böylesi bir ihtiyaçtan dolayi Yüksekögretim Surasi'ni yapmaya karar verdik. Surada toplumun çesitli kesimlerinden temsilcilerin katilimiyla gündemin belirlenmesi yine söz konusu temsilcilerle öne çikan konularin müzakere edilmesi ve YÖK'e yol haritasi sunulmasi çok önemlidir. Yüksekögretim Surasi, bu amaci gerçeklestirmek için düzenlenecektir."

Suranin bir alanla ilgili olusturulan danisma kurulunu ve en genis katilimli toplantiyi ifade ettigini dile getiren Saraç, suralarda, ilgili alanda politika yapici, karar verici ve uygulamacilara dönük tavsiye niteliginde kararlar alindigini hatirlatti.

"Bu yönüyle suralar, alanlara iliskin birer politika olusturma araci olarak görülebilir. Suranin amaci, Türk yüksekögretim sistemini 2023'e hazirlamaktir." diyen Saraç, söyle konustu:

"Yüksekögretim Kurulu olarak ülkede ilk defa, yüksekögretimle ilgili çesitli güncel konu ve sorunlarin tartisilacagi ve uzlasi saglanan tekliflerin YÖK'e iletilecegi 1. Yüksekögretim Surasi yapilacak. Ilgili bütün paydaslara YÖK tarafindan düzenlenecek suraya dair ön bilgilerin ve öneri, taleplerinin yer aldigi bir yazi yolluyoruz. Katkilarini bekledigimiz kurumlarin basinda üniversiteler, TÜBITAK, ÖSYM, TÜBA, Kalite Kurulu gibi yüksekögretimle dogrudan ilgili kurumlarin yani sira ilgili bakanliklarin, TBMM'de ilgili komisyonlardaki partilerin, Mesleki Yeterlilik Kurumu ile sanayi ve ticaret odalarinin üst kuruluslarinin, meslek odalari ve derneklerinin, üye sayisi en fazla olan üç egitim sendikasinin temsilcileri de yer alacaktir. Görüsülecek basliklarda genis mutabakat arayan ve hemen hayata geçirilecek somut önerilerin çikacagi bir sura olmasini planliyoruz."

- Sura gündemi paydaslarla belirlenecek

Ilgili kamu kurum ve kuruluslariyla çesitli mesleki kuruluslarin üst düzey yöneticilerine hitaben yazdiklari yaziya iliskin Saraç, "Yazida, YÖK'ün uzun zamandir üzerinde çalistigi konulardan birisinin de paydaslarin katilimiyla ülkemizde ilk kez bir Yüksekögretim Surasi düzenlenmesinin oldugunu belirttik ve kasimda genis katilimli yapilacak 1. Yüksekögretim Surasi'nin gündeminin söz konusu kurum ve kuruluslardan gelecek önerilere göre sekillenecegini ifade ettik." bilgisini verdi.

YÖK Baskani Saraç, "Suranin yüksekögretime dair tasarim, taslak, entelektüel yaklasim ve vizyonlarin, ideolojik temelli kisir tartismalarin degil kisa zamanda hayata geçirilebilecek ve sistemde hissedilebilir iyilestirmeleri tetikleyecek genis mutabakatlarin filizlenecegi bir zemin olmasinin tercih ediyoruz. Yüksekögretimle ilgili ele alinabilecek ve tartisilabilecek konularin çok olmasina karsilik ülkemiz için öncelikli konu ve sorunlar arasindan bir tercih yaparak sinirli sayida konu basliginin ayrintili tartisilmasi ve sonuç üretilmesini özellikle tercih ediyoruz." seklinde konustu.

- Görüsülmesi planlanan ana basliklar ve alt tartisma konulari

Saraç, paydaslar tarafindan surada gündem konusu olarak pek çok alt basligin gündeme getirilebilecegini belirterek, su bilgileri verdi:

"Yüksekögretimle ilgili güncel tartismalar, kurumsal yapi, süreç, kültür ve iklim gibi ana basliklar altindaki; yüksekögretimin organizasyonu ve yönetimi, yüksekögretime erisim ve dezavantajli gruplar, yüksekögretimde kalite ve akreditasyon, esneklik ve çesitlilik, hesap verebilirlik ve seffaflik, bilimsel özgürlük ve idari özerklik, egitim ileögrenme ortamlari ve yöntemleri, uzaktan egitim ve dijital dönüsüm, açik bilim ve açik erisim, akademide liyakat ve ehliyet, akademik liderlik, uluslararasilasma, egitim, arastirma, bilim ve meslek ahlaki..."

Tasnif edilip degerlendirilen önerilerin YÖK'ün internet sayfasinda askiya çikarilacagina deginen Saraç, "Böylece yapilan öneriler ve geri bildirimler dogrultusunda sura gündemine nihai sekli verilecektir. Yani suranin gündemini de katilimci bir anlayisla belirlemeyi planladik." dedi.

- "Sura, yeni YÖK'ün yüksekögretimde katilimcilik ilkesinin bir tezahürü"

Saraç, YÖK'ün yüksekögretimle ilgili kendisine yasalarla verilen görev ve sorumluluklarin bilincinde oldugunu, daimi tekamül anlayisiyla bir plan ve felsefi bakis içinde hareket ettigini, sistemin gelismesine akademik ve idari açidan liderlik yapmaya çalistigini söyledi.

Yeni YÖK'ün egitim kurumlarinin, topluma ait ve topluma hizmet için var oldugu düsüncesini benimsedigini, bu anlayisla "yüksekögretimde yetki devri", "gücün paylasilmasi", "birlikte yönetim" gibi kavramlara önem verdigini ve buna dönük bazi mevzuat düzenlemeleri ile yetki devri süreçlerini sürdürdügünü ifade eden Saraç, "Sura, Yeni YÖK'ün yüksekögretimde katilimcilik ilkesinin bir tezahürü." dedi.

- 1. Yüksekögretim Surasi, Türk yüksekögretiminde en genis çerçevede katilimciligi arayacak

Saraç, yüksekögretimde genis bir mutabakatla daha iyiyi arayan bir süreç olmasini arzu ettiklerini belirterek, "1. Yüksekögretim Surasi, ayni zamanda yüksekögretim tarihimizde en genis çerçevede katilimciligi arayan ilk girisim olacaktir. Tüm paydaslarin katkilari suranin basarisi için çok önemlidir ve tüm paydaslari bu sürece katki saglamaya çagiriyoruz." diye konustu.

Suranin hazirliklarinin paydaslardan görüslerin toplanmasiyla baslayacagini aktaran Saraç, sunlari kaydetti:

"Paydaslarimizdan 27 Temmuz 2021'e kadar görüslerini bildirmelerini istedik. Toplanan bu görüsler tasnif edilerek askiya çikarilacak. Ilgili tüm taraflarin iletecegi görüsler sonunda suranin gündemi belirlenecek ve farkli oturumlarda gündem maddeleri tartisildiktan sonra konulara iliskin tekliflerin degerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi için YÖK Genel Kuruluna sunulacak."

Saraç, suranin kasimin ilk haftasinda Ankara'da yapilmasinin planlandigini da bildirdi.

- "Üç asamaya kaliteli eksenli olmak üzere yaklasilmasini önemsiyoruz"

Saraç, açiklamalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Paydaslarin disinda YÖK olarak suranin ana gündeminin ne olmasini beklediklerinin sorulmasi üzerine Saraç, yüksekögretimde kaliteye önem verdiklerini ve bu sebeple "girdi", "süreç" ve "çikti" olmak üzere üç asamanin çok önem tasidigini dile getirdi.

Birinci asamada yüksekögretime erisim noktasindaki girdilerin, ikinci asamada egitim ögretim süreçlerinin takibinin ve buradaki kriterlerin yükseltilmesinin, üçüncü asamada da diplomalarin daha degerli hale getirilmesinin ve toplum nezdinde yükseltilmesinin önemine isaret eden Saraç, "Bu üç asamaya kaliteli eksenli olmak üzere yaklasilmasini önemsiyoruz." dedi.

Saraç, bir soru üzerine, surada somut sonuçlari hemen gündeme alip düzenlemeleri ortaya koyacaklarini kaydetti.

YÖK Baskani Yekta Saraç, bu üç asamaya iliskin daha önce yüksekögretim sisteminde uygulanmamis birtakim süreçlerin baslatilacagini bildirdi.
Kaynak: AA