Gazzeliler Kötülesen Ekonomik Sartlara Ragmen Kurban Kesebilmek Için Tüm Imkanlarini Zorluyor

Gazzeli Riyad elHatib, yil boyunca küçük miktarlar halinde bir kenarda kurban parasi biriktirdiklerini anlatti.

NUR EBU IYSE- Abluka altindaki Gazze Seridi'nde, Kurban Bayrami öncesi hayvan pazarlarinda hareketlilik artti.

Israil'in yillardir uyguladigi abluka, mayis ayinda düzenledigi saldirilar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ekonomik ve sosyal sartlarin her geçen gün daha da kötülestigi Gazze'de halk her seye ragmen tüm imkanlarini zorlayarak kurban kesmeye gayret ediyor.

Gazze'nin kuzeyindeki Veteriner Hizmetleri Daire Baskani Nail es-Sadi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, sikintili ekonomik duruma ve Israil'in son saldirilarina ragmen bu yil kurban satislarinin iyi oldugunu belirtti.

Sadi, hayvan pazarlarindaki kurbanliklarin büyük kisminin yerli ve yabanci hayir kuruluslari tarafindan bir kisminin da yerel halk tarafindan satin alindigini kaydetti.

- Gazzeliler kurban kesebilmek için tüm imkanlarini ortaya koyuyor

Gazze'deki "Helal" hayvan pazarina gelen Filistinli Ahmed Musa, yasadiklari ekonomik sikintilara ragmen kurban kesebilmek için tüm imkanlarini zorladiklarini ve halkin mümkün oldugunca kurban kesimine özen gösterdigini söyledi.

Hayvan pazarinda koyunlarini satmaya çalisan Cemil Ikreyyim de kötülesen ekonomik durum ve Israil'in son saldirilari neticesinde halkin yasadigi sikintilara ragmen kurbanliklara talebin azalmadigini ifade etti.

Bu yil kurban fiyatlarinin geçen yila göre biraz arttigini aktaran Ikreyyim, fiyat artisinin Israil ablukasi, hayvanlarin Misir'dan ithal edilmesi ve uygulanan vergilerden kaynaklandigini belirtti.

- Kurbanliklarin çogunu hayir kuruluslari satin aldi

Ikreyyim, Gazze'deki kurbanliklarin çogunun, etleri yoksul ailelere dagitilmak üzere hayir kuruluslari tarafindan satin alindigini söyledi.

Yerli hayvan saticisi Ebu Tevfik Batrayhi ise bayrama az bir süre kalmasina ragmen bekledigi satisi gerçeklestiremedigini dile getirdi.

Batrayhi, disaridan ithal edilen hayvanlarin yerli hayvan satisini ciddi sekilde etkiledigini vurguladi.

- Kurban parasi yil boyunca biriktiriliyor

Gazzeli Riyad el-Hatib, yasadiklari ekonomik sikintilara ragmen her yil kurban almaya gayret ettiklerini belirtti.

Hatib, yil boyunca küçük miktarlar halinde bir kenarda kurban parasi biriktirdiklerini anlatti.

Israil'in son saldirilarinda evi bombalanan Revan Muhammed de Müslümanlar nezdinde kurbanin büyük ehemmiyeti oldugunu vurgulayarak, dolayisiyla buradaki insanlarin zor ekonomik sartlara ragmen yil boyu biriktirdikleri parayla kurbanlik almaya çalistigini dile getirdi.

Israil'in abluka altinda tuttugu Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta sona ermisti.

Israil'in 11 gün süren saldirilarinda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 2 bine yakin kisi yaralanmisti.
Kaynak: AA