Paris Temyiz Mahkemesi, DEAS'a Haraç Veren Lafarge Firmasina Yönelik Nihai Suçlamayi Eylülde Açiklayacak

Fransa’da Paris Temyiz Mahkemesi, terör örgütü DEAS’a haraç veren çimento sirketi Lafarge'a yönelik "insanliga karsi suça ortak olma" suçlamasi hakkindaki kararini eylül ayina erteledi.

Liberation gazetesinin haberine göre, mahkeme, 2013-2014 yillarinda Suriye'deki faaliyetlerini sürdürebilmek için aralarinda DEAS'in da bulundugu terör örgütlerine 13 milyon avro haraç ödemekle suçlanan Lafarge’a "insanliga karsi suça ortak olmak" suçlamasi yöneltilmesi hakkindaki kararini eylül ayinda açiklayacak.

Sirket hakkinda Haziran 2017'de açilan sorusturma kapsaminda, Lafarge'in yönetim kurulu baskani Bruno Lafont'un da aralarinda bulundugu bazi üst düzey yöneticiler "teröre finansman saglamak" ile suçlanmisti.

Haziran 2018'de sirkete yöneltilen "insanliga karsi suçlara ortak olmak" suçlamasi, Kasim 2019'da düsürülmüstü.

Davaya müdahil olan sivil taraflar, yolsuzlukla mücadele sivil toplum kurulusu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve Insan Haklari Merkezi, suçlamanin düsürülmesini Temyiz Mahkemesine tasimisti.

- Fransiz devletinin, Lafarge ile DEAS arasindaki anlasmadan haberdar oldugu ortaya çikmisti

Liberation gazetesi, sali günkü haberinde Fransiz istihbarat servisine ait agustos 2014 tarihli gizli notu ortaya çikarmisti.

Notta, Lafarge'in Suriye'de faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAS ile anlasma yaptigi, sonraki aylarda fabrikayi ele geçiren DEAS'in Lafarge'a ticari faaliyetlerini sürdürmesi ve kontrolündeki bölgelerde ulasim izni verdigi bilgisi yer aldi. Notta, anlasmayla saglanan iznin belli bir ücret karsiligi alindigi ifade edildi.

Haberde, anlasma tarihinde Lafarge'in Suriye'nin kuzeyindeki Celebiye'de bulunan çimento fabrikasinin kontrolünü halen elinde tuttugu, terör örgütünün fabrikayi 2014 Eylül ayinda ele geçirdigi vurgulanmisti.

Kaynak: AA