Ege'de 15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri

Izmir, Aydin, Usak ve Denizli'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

Izmir'de Konak Meydani'nda düzenlenen etkinlikte, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla millete seslenis konusmasi ekranlardan izlendi.

Vali Yavuz Selim Kösger, 15 Temmuz'un Türk milletinin tarihine altin harflerde yazildigini söyledi.

Türk milletinin 15 Temmuz destanini asla unutmayacagini belirten Kösger, "Bu sanli mücadelede kalpleri iman ve ülke sevgisiyle dolu olarak vatan, millet bayrak, istiklal ve diger bütün mukaddes degerler ugruna gözünü kirpmadan canlarini feda eden aziz sehitlerimizi sonsuz minnet sükran ve rahmetle yad ediyorum." dedi.

Darbe girisiminin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in öncülügünde destansi bir direnisle bozguna ugratildigini vurgulayan Kösger, sunlari kaydetti:

"Hainleri nereden devsirirseniz devsirin, içimize de sizdirsaniz, üniforma da giydirseniz, eline silah da verseniz, tanka topa da bindirseniz, F-16'yi da verseniz karsisinda çiplak gögsüyle imaniyla durmus ve püskürtmesini bilmistir milletimiz. Bunu da tüm dünyaya bir kere daha göstermistir."

Vali Kösger'in konusmasinin ardindan sehitler için Kuran'i Kerim tilaveti yapildi, mehter takimi marslar seslendirdi.

Darbe girisimi sirasinda, Genelkurmay Baskanligi önünde darbeci askerler tarafindan açilan atesle gazi olan 53 yasindaki emekli astsubay Yilmaz Lale de konusma yapti.

Etkinligin düzenlendigi meydanda sivil toplum kuruluslari vatandaslara ikramlarda bulundu. Gün batiminda meydanda toplanan binlerce kisi elinde Türk bayragiyla söylenen marslara eslik etti.

Törene, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hüseyin Hilmi Atabay, Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu, Il Emniyet Müdürü Mehmet Sahne, AK Parti Il Baskani Kerem Ali Sürekli, MHP Il Baskani Veysel Sahin, sivil toplum kuruluslari, siyasi parti ve is dünyasinin temsilcileri, rektörler ve çok sayida vatandas katildi.

Program saat 00.13 itibariyla kentteki tüm camilerde sela okunmasinin ardindan son buldu.

- Aydin

Aydin’daki program ise Atatürk Kent Meydaninda yapildi. Vatandaslar ellerinde Türk bayragiyla alanda yerini aldi.

Kur’an-i Kerim tilavetinin ardindan konusma yapan Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, "15 Temmuz'da bu meydanlari siz doldurdunuz, bu ülkeye kast edenlere haddini bir kez daha bildirdiniz. Anti demokratik pek çok müdahale denendi. Hepsi de Türkiye'yi on yillarca geriye götürdü. Yüzlerce cana mal oldu. Devletin içine yuvalanan FETÖ ihanet çetesi milletin tankini ve tüfegini milletin üzerine çevirdi, canlara kast etti. Türk milleti, kazandigi bu demokrasi zaferiyle top, tank, uçak ve mermilere karsi onurlu direnisiyle bagimsizligindan ve demokrasiden asla taviz vermeyecegini tüm dünyaya kanitlamis, birçok ulusa da yol gösterici olmustur." ifadelerini kullandi.

Konusmanin ardindan 15 Temmuz belgeseli ve o geceye iliskin videolarin gösterimi yapildi. Ney ve semazen dinletisinin ardindan mehteran takimi gösteri yapti. Il Müftüsü Ercan Aksu tarafindan dua okundu.

Söke ilçesi Cumhuriyet Meydani’nda düzenlenen program 21.00’da saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi. Ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'nin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolasiyla millete seslenis konusmasi yansitildi. Program, 15 Temmuz günü Söke'de olan olaylarin dev ekrana yansitmasi ile devam etti. Daha sonra sehitler için Kuran-i Kerim okundu.

- Denizli

Denizli'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla, 15 Temmuz Delikliçinar Sehitler Meydani'nda çesitli etkinlikler gerçeklestirildi.

Sehitler için saygi durusunda bulunulup Istiklal Marsi'nin okundugu programda, Büyüksehir Belediye binasindaki dev ekrandan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla gerçeklestirdigi Millete Seslenis hitabini izleyen vatandaslar, Büyüksehir Belediyesi Mehter Takiminin marslari ile konservatuvar ekibinden ilahi ve kahramanlik türkülerini dinledi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsaminda milli sporcularin katilimiyla "sancak kosusu" yapildi. Ziya Tikiroglu Açikhava Tiyatrosu önünden baslayan etkinlikte 100 metre arayla konumlanan milli sporcular, sirayla tasidiklari sancagi 15 Temmuz Delikliçinar Sehitler Meydani'na ulastirdi. 25 milli sporcunun görev aldigi etkinlikte milli sporcu Mehmet Haydar Türk, Vali Ali Fuat Atik'e sancagi takdim etti.

Vali Atik sancagi öperek teslim alirken, kosuya katilan sporculara tesekkür belgesi verdi.

Vali Ali Fuat Atik, törende yaptigi konusmada, kentin 15 Temmuz gecesi milli mücadele ruhuyla sokaklara indigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Topragini parçalamak isteyen, bizden gibi görünüp bizim gibi olmayan, dini kisve altinda vatandasimizi kandirmis teröristlere karsi, Denizli'den bir ses haykirdi. Vatanimiza, milletimize sahip çiktiginiz için sizlere sonsuz sükranlarimi arz ediyorum. Denizli 1919'da gösterdigi kahramanligi 5 yil önce de gösterdi. Bu benim Denizlili vatandaslarimin genlerinde var. Allah hepinizden razi olsun. Bizi Anadolu topraklarindan söküp atmak için türlü türlü oyunlar denediler ama basaramadilar, basaramayacaklar. Özellikle son yillarda ülkemizin istikrarli gidisatini bozmak isteyen, bu istikrari hazmedemeyen, Türk milletinin agaya kalkmasini, Türklerin sahlanmasini hazmedemeyenler masa olarak elemanlarini, kudurmus köpeklerini sahneye sürdüler. Çok sükür böyle bir milletin evladiyim. Biz bu vatani böldürtmeycegiz."

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan da "Sükürler olsun ki sizler, vatandaslarimiz, hemsehrilerimiz, 81 ilde tüm kardeslerimiz imaniyla, inanciyla, vatan sevgisiyle, bayrak askiyla kiyama kalkti, darbecilere geçit vermediniz. Ve ülkemizi bütün tuttunuz, bugün bayragimizin dalgalanmasi sizleriz sayesinde oldu." diye konustu.

Programa, 11'inci Komando Tugay ve Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Cengiz Güven, Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki, AK Parti Il Baskani Yücel Güngör ve diger protokol üyeleri katildi.

Konusmalarin ardindan okunan selanin ardindan dua yapildi.

- Usak

Usak'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayisiyla kent merkezindeki 15 Temmuz Sehitleri Meydani'nda program düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulup, Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan baslayan programda, Kuran-Kerim okunup, dua edildi.

Programda konusan Usak Valisi Funda Kocabiyik, "15 Temmuz gecesi, milletimizin nasil yekvücut oldugunun kaniti olarak tarihimize yazilan son destandir. Bu aziz milletin, kaninin son damlasina kadar mücadele etmesi gerekse bile hainlere geçit vermeyeceginin göstergesidir. O gece, milletimizin esareti asla kabul etmeyecegi, tüm dünyaya bir kez daha kanitlanmistir. Türk milleti hep bir agizdan demokrasiyi, egemenlik haklarini, kutsallarini ve degerlerini koruyacagini, savunacagini haykirmistir. Aziz milletimiz sanli bayragimizin altinda, vatanimizda ilelebet özgür yasayacagini, Cumhuriyetimizin payidar olacagini tüm dünyaya göstermistir." diye konustu.

Belediye Baskani Mehmet Çakin ise "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, bir milletin kendi topraklarina ihanet eden hainlere karsi birlik olup tüm gücüyle direndigi, canini hiçe sayip korkusuzca vatanini ve bayragini savundugu gündür." ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Usak Belediyesi Kent Orkestrasi sevilen türküleri ve marslari seslendirdi. Meydandaki vatandaslar ellerinde Türk bayraklariyla sarkilara eslik etti.

Siir dinletileriyle devam eden programda, Usak Belediyesi Sehir Tiyatrosu tarafindan hazirlanan "Türkiye Geçilmez" isimli kisa film gösteriminin ardindan mehteran takimi gösteri yapti.

Kaynak: AA