Biçak Ustalari Kurban Bayrami Öncesi Ates Basinda Yogun Mesaide

Erzincan'daki biçakçilar, yogunlugun yasanmaya basladigi bugünlerde sicakligi yaklasik 1200 dereceye ulasan ocak karsisinda çelik dövüyor Biçak ustasi Dogan Karagülmez: 'Yaklasik 1 saat karbon çeligi dövmek zorunda kaliyoruz. Sapinin yapimi, parlatilmasi, suyunun verilmesiyle bir biçagin yapilmasi 34 saati buluyor'

BARIS YALÇINKAYA - Erzincan'daki biçak ustalari, yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla kurban kesiminde kullanilacak dövme çelik biçaklarin imalati, tamiri ve bakimi nedeniyle yogun mesai yapiyor.

Kurban Bayrami'na sayili günler kala ustalar, biçak üretmek için ocaklari yakip çelikleri dövmeye basladi. Sicakligi yaklasik 1200 dereceye ulasan ocak karsisinda çelik döven biçakçilar, zorlu mesai harciyor.

Kentte 45 yildir baba meslegi biçak ustaligi yapan 60 yasindaki Dogan Karagülmez, AA muhabirine, meslege 1910'da baslayan babasinin ardindan kendisinin ve iki agabeyinin de bu isi sürdürdügünü söyledi.

Genellikle araçlarin makasindan dövme biçak yaptiklarini ifade eden Karagülmez, "Kurban Bayrami nedeniyle islerimiz biraz sikisik. Çünkü talep fazla ve biçak bilemesi de yapiyoruz. Gelen talebe yetisemiyoruz, disaridan da biçak alip satiyoruz." dedi.

Dövme çelik biçaginin yapimina deginen Karagülmez, söyle konustu:

"Yaklasik 1 saat karbon çeligi dövmek zorunda kaliyoruz. Sapinin yapimi, parlatilmasi, suyunun verilmesiyle yaklasik bir biçagin yapilmasi 3-4 saati buluyor. Dolayisiyla biraz pahali oluyor. Biçagin çok iyi bilenmesi lazim. Ancak vatandas 15-16 bin lira veriyor kurban aliyor, 150-200 lira verip yeni bir biçak almaktan imtina ediyor."

Karagülmez, dövme biçagin kurban kesiminde en iyisi oldugunu ancak yüksek fiyati nedeniyle ragbet görmedigini dile getirerek, "Fabrikasyon biçaklarin birçogu bir yere gelip duruyor. Ayrica bileme çok önemli, tecrübeli insanlarin bilemesi lazim." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA