Afrika Ülkelerinden Kovid-19'A Karsi 100 Milyon Dolarlik Destek Çagrisi

Afrika kitasindaki 14 ülke, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele için 100 milyon dolarlik seferberlik çagrisinda bulundu.

Fildisi Sahili Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, Uluslararasi Kalkinma Derneginin (IDA-20) "kaynaklarin yenilenmesi" temali 20'inci üst düzey toplantisi, Abidjan'da Cumhurbaskani Alassane Ouattara liderliginde gerçeklesti.

Afrika'dan 14 ülkenin liderinin katildigi toplantida, Kovid-19 salgininin neden oldugu kriz ortaminda kitanin yeniden toparlanmasi için destegin artirilmasi gerektigi belirtildi.

Kaynaklarin büyük ölçüde yenilenmesi için IDA bagisçilarina yil sonuna kadar 100 milyon dolarlik seferberlik çagrisinda bulunuldu.

Cumhurbaskani Ouattara da IDA'nin ortaklarini, toplantida yapilan çagrilari dikkate alarak yoksul ülkelerin ekonomilerine kakti saglamak adina desteklerini artirmaya davet etti.

Sahra Alti Afrika, Kovid-19 salgini nedeniyle son zamanlarin en kötü ekonomik performansini sergiledi.

Geçen sene yüzde 3,6 olan ekonomik büyüme beklentisi eksi 1,9 olarak gerçeklesti.

Salgin nedeniyle halihazirda kirilgan olarak Afrika ekonomisinde salgin nedeniyle issizlik yüzde 8,5 artarken, yaklasik 32 milyon kisi de "asiri yoksul" kategorisine girdi.

Dünya Bankasi Grubuna ait bir kurulus olan IDA, dünyanin en düsük gelirli ülkelerinde asiri yoksullukla mücadele için önemli finansmanlar sagliyor.

IDA'nin, kuruldugu 1960'tan bu yana 114 ülkedeki yatirimlar için 422 milyar dolar kaynak ayirdigi biliniyor.

Kaynak: AA