Turizmi Tesvik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda (2)

Turizm isletmesi belgesi bulunan isletmelere, salgin hastalik durumunda, Kültür ve Turizm Bakanliginca belirlenecek usul ve esaslar kapsaminda eksiklik tespit edilmesi halinde 13 bin 500 lira para cezasi verilecek Belgeli isletmeler veya seyahat acenteleri tarafindan turizm payinin ödenmesine iliskin belgenin 15 gün içinde Kültür ve Turizm Bakanligina ibraz edilmemesi veya yapilacak denetimlerde bu belgenin sunulmamasi halinde uyarida bulunulacak Boylari 39 metrenin üzerinde olan yabanci bayrakli ticari yatlarin Türk karasularinda faaliyet göstermelerine ve seyrine her yil belirlenen sosyal ve teknik altyapi hizmetlerine katki payi alinmasi suretiyle ayni takvim yilini geçmeyecek sekilde geçici süreli olarak Kültür ve Turizm Bakanliginca izin verilebilecek Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Hakkinda Kanun'a göre turizm payi ödemekle yükümlü olan belge sahibine bu ödemeye iliskin belgenin süresi içinde Kültür ve Turizm Bakanligina ibraz edilmemesi veya yapilan denetimlerde sunulmamasi halinde yaptirim uygulanmasi öngörülüyor Kültür ve Turizm Bakanliginin mesire yerlerini tahsis etme yetkisi kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde ve bu bölge ile merkezlerin disinda olmakla birlikte denize kiyisi olan ilçeleri kapsayacak sekilde yeniden belirleniyor.

Turizm isletmesi belgesi bulunan isletmelere, salgin hastalik durumunda, Kültür ve Turizm Bakanliginca belirlenecek usul ve esaslar kapsaminda eksiklik tespit edilmesi halinde 13 bin 500 lira para cezasi verilecek.

Turizmi Tesvik Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ilk bölümündeki maddelere göre, Kültür ve Turizm Bakanliginca ülke turizmine ve tanitimina katki sagladigi degerlendirilen ve boylari 39 metre üzerinde olan yabanci bayrakli yatlarin Türk karasularinda faaliyet göstermelerine ve seyrine iliskin usul, esaslar belirleniyor, Türk bayrakli yatlarin isletilmesine ve kiralanmasina iliskin düzenleme yapiliyor.

Buna göre, yabanci bayrakli gezi, spor, eglence amaçli özel yatlar, gezi, bakim, onarim, kizaklama veya kislamak amaciyla Türkiye'de bes yila kadar kalabilecek. Bu süre yönetmelikte belirtilen esaslara göre Bakanlikça bes yil daha uzatilabilecek.

Türk bayrakli yatlar, sahipleri veya sahiplerinden kiralayan isletenleri tarafindan Bakanliktan belge alinmak suretiyle gezi, spor ve eglence amaciyla kullanilmak üzere Türk ve yabanci uyruklu kisilere kiraya verilebilecek. Bu sekilde belge sahibi tarafindan kiraya verilen yatlarin kiracilari tarafindan ticari amaçla kullanimi yasak olacak.

Bakanlikça ülke turizmine ve tanitimina katki sagladigi degerlendirilen ve boylari 39 metrenin üzerinde olan yabanci bayrakli ticari yatlarin Türk karasularinda faaliyet göstermelerine ve seyrine her yil belirlenen sosyal ve teknik altyapi hizmetlerine katki payi alinmasi suretiyle ayni takvim yilini geçmeyecek sekilde geçici süreli olarak Bakanlikça izin verilebilecek. Izin sonunda yeniden süre verilmeyen ve Türk karasularindan ayrilmayan yatlar hakkinda Gümrük Kanunu hükümleri uygulanacak.

Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca düzenlenen denize elverislilik belgesinde kapasitesi 12'den fazla olan deniz turizmi araçlari, yolcularin ölümünden veya yaralanmalarindan dogabilecek sorumluluklarina karsi sigorta yaptirmakla yükümlü olacak. Zorunlu sigorta bedelinin tavani her kaza için kisi basina 250.000 Özel Çekme Hakki'ndan az olamayacak. Sartlari yerine getirmeyenlerin yola çikmasina izin verilmeyecek.

- Denetim yetkisi Kültür ve Turizm Bakanliginca belirlenen sinirlarla tasra teskilatina devredilecek

Belge talebinde bulunan isletmelerin belgelendirilmesine esas denetimleri, belgeli yatirim ve isletmelerin niteliklerine iliskin denetimleri ve isletmeleri siniflandirma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanligina ait olacak. Bakanlik, gerek görmesi durumunda denetim yetkisini sinirlarini belirlemek kaydiyla valilik vasitasiyla da kullanabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi ile is birligi halinde, ülke turizminin uluslararasi standartlarda gelistirilmesi, turizm faaliyetlerinin sürdürülebilir, çevreye duyarli ve güvenli bir ortamda gerçeklestirilmesi, ülke turizm ürünlerinin uluslararasi alanda tanitilmasi ve pazarlanmasina katki saglamasi amaciyla, yetki verilecek Türk Akreditasyon Kurumundan akredite ve uluslararasi faaliyette bulunan denetim firmalari araciligiyla sertifika programlari uygulayabilecek.

Denetim firmalarinin nitelikleri, belirlenme ilkeleri, görevleri, yetkileri ile gerçege aykiri tespitler için uygulanacak usul ve esaslar Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan belirlenecek.

Kültür ve Turizm Bakanligi tasra teskilatina yetki devri yapilmasi durumunda, para cezalarinin, denetim yetkisi verilenler, Bakanlik kontrolörleri ve Bakan tarafindan yetkilendirilen kamu görevlilerince tayin edilecek.

- Turizm payinin ödenmesine iliskin belgenin 15 gün içinde sunulmamasi halinde uyari verilecek

Düzenlemeyle Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Hakkinda Kanun'a göre göre turizm payi ödemekle yükümlü olan belge sahibine bu ödemeye iliskin belgenin (ödendi belgesi ya da ciro elde edilmeyen döneme iliskin bos beyanname) süresi içerisinde Kültür ve Turizm Bakanligina ibraz edilmemesi veya yapilan denetimlerde sunulmamasi halinde uygulanacak yaptirim belirleniyor.

Buna göre, turizm yatirim ve isletmelerinin idare ve isletilmelerinde kusur, aksaklik ve eksikliklerin tespiti, tesisin isim degisikligine iliskin basvuruda bulunulmamasi, tesis tür ve sinifinin yazi, reklam, afis, brosür ve benzeri araçlarla tüketiciye yaniltici sekilde tanitilmasi halinde Kültür ve Turizm Bakanliginca uyarida bulunulacak.

Belgeli isletmeler veya seyahat acenteleri tarafindan turizm payinin ödenmesine iliskin belgenin 15 gün içinde Bakanliga ibraz edilmemesi veya yapilacak denetimlerde bu belgenin sunulmamasi halinde de uyarida bulunulacak.

Turizm yatirim ve isletmelerinin idare ve isletilmelerinde kusur, aksaklik ve eksikliklerin tespiti durumunda, uyarmayla birlikte eksikligin niteligi ve tesisin bulundugu bölge dikkate alinarak eksikligin giderilmesi için 6 ayi geçmemek üzere süre verilecek.

Tesisin isim degisikligine iliskin basvuruda bulunulmamasi, tesis tür ve sinifinin yazi, reklam, afis, brosür ve benzeri araçlarla tüketiciye yaniltici sekilde tanitilmasi durumlarinda ise eksikligin giderilmesi için 30 gün süre verilecek.

- Idari para cezalari

Turizm isletmesi belgesi bulunan isletmelere, salgin hastalik durumunda, Kültür ve Turizm Bakanliginca belirlenecek usul ve esaslar kapsaminda eksiklik tespit edilmesi halinde 13 bin 500 lira para cezasi, bir yil içinde her tespitinde ise bir önceki cezanin iki kati tutarinda para cezasi uygulanacak. Usul ve esaslari Bakanlikça belirlenen sertifika programlari çerçevesinde sertifikalarin alinmamasi halinde 13 bin 500 lira idari para cezasi verilecek.

Uyarmayi takiben verilecek 15 günlük süre içinde turizm payinin ödenmesine iliskin belgenin ibraz edilmemesi halinde 13 bin 500 lira idari para cezasi uygulanacak.

Deniz turizmi tesislerinin, süresi içinde turizm isletmesi belgesi almamasi halinde 20 bin lira idari para cezasi uygulanacak.

Basit konaklama turizm isletmesi belgeli tesislerin; tür, sinif veya kapasite degisikligi nedeniyle tesisin turizm yatirim veya turizm isletmesi belgesinin yeniden düzenlenmesine ragmen, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, yapilan denetim ya da siniflandirma çalismasi sonucunda niteliklerin önemli ölçüde kaybedilmis oldugunun tespit edilmesi, isletmelerde sertifika programlari çerçevesinde usul ve esaslari Bakanlikça belirlenen sertifikalarin olmamasi, Bakanlikça verilecek otuz günlük süre içerisinde sertifika alinmamasi durumlarinda belge iptali yaptirimi yerine, ilk tespitte 13 bin 500 lira para cezasi verilecek. Bir yil içinde her tespitinde ise bir önceki cezanin iki kati tutarinda para cezasi uygulanacak.

Turizm belgesinde belirtilen belge sahibinin ya da isletmecinin degismesi halinde Bakanlikça verilen sürede uygun evrakin sunulmamasi veya belge sahibi degisikliginin uygun görülmesine ragmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda, eksikliklerin giderilmesi için yeniden verilecek süre 30 gün olacak.

Turizm payinin ödenmesine iliskin belgenin art arda üç beyanname döneminde Bakanliga ibraz edilmemesi halinde, 27 bin lira idari para cezasi uygulanacak ve 15 gün süreyle faaliyeti durdurulacak.

- Ikinci kez eksiklik tespit edilirse 15 gün süre ile isletme faaliyeti durdurulacak

Bakanlikça belirlenen sertifikalari olmamasi durumunda Bakanlikça belirlenecek usul ve esaslar kapsaminda eksiklik tespit edilmesi nedeniyle idari yaptirim uygulanmis isletmelerde, 1 yil içinde ikinci kez eksiklik tespit edilmesi halinde 15 gün süre ile isletme faaliyeti durdurulacak.

Bakanlikça belirlenen kosullara aykiri faaliyette bulunan turizm amaçli sportif faaliyet iznine sahip olan isletmeler ve deniz turizmi araçlarinin belgesinde belirtilen tür, kapasiteye aykiri faaliyette bulunan isletmelerin faaliyetleri, bu kabahatlerini bir yil içinde ikinci defa islemesi halinde 10 gün, üçüncü defa islenmesi halinde ise 1 ay süre ile durdurulacak. Ayni kabahatlerin dördüncü defa islenmesi halinde ise isletmenin belgesi iptal edilecek.

Turizm isletmesi belgesi almadigi için 20 bin lira para cezasina çarptirilan deniz turizmi tesislerinin, cezanin uygulanmasina müteakip bir yil içerisinde belge almamasi halinde 40 bin lira para cezasi uygulanacak. Dört ve bes yildizli oteller ile dört ve bes yildizli tatil köyleri, özel tesis, butik oteller ve kruvaziyer liman ile yat limanlari hariç diger isletmeler için belirlenen para cezalari yarisi oraninda uygulanacak.

Kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde bulunan ve yapilasma kosullari ile projelendirilmelerine iliskin belirlenen usul ve esaslardan faydalanan belgeli turizm tesislerinin, belirlenen asgari tür ve siniflarda kismi turizm isletmesi belgesi veya turizm isletmesi belgesi alamamasi durumunda turizm belgesi iptal edilebilecek.

Isletmelerde, sertifika programlari çerçevesinde usul ve esaslari Bakanlikça belirlenen sertifikalarin olmamasi ve Bakanlikça verilecek 30 günlük süre içerisinde sertifika alinmamasi durumunda da turizm belgesi iptal edilebilecek. Idari yaptirim uygulanmis isletmelerde ayni fikralar kapsaminda eksiklik tespit edilmesi halinde de turizm belgesinin iptaline karar verilecek.

Turizm yatirim belgesinde belirtilen isletmeye açilma süresi sona ermeden süre uzatimi veya turizm isletmesi belgesi düzenlenmesine iliskin basvuruda bulunulmamasi veya süre uzatimi talebinde bulunulmakla birlikte verilen sürelerde belge düzenlenmesine iliskin yükümlülüklerin tamamlanmamasi halinde turizm yatirim belgesi iptal edilmis sayilacak.

Belirlenen asgari tür ve siniflarda kismi turizm isletmesi belgesi veya turizm isletmesi belgesi alamayan tesislerin turizm belgelerinin iptal edilmesi durumunda yetkili idare tarafindan bir ay içinde is yeri açma ve çalisma ruhsatlari da iptal edilebilecek.

- Orman Genel Müdürlügü tarafindan kiralama yapilabilecek

Düzenlemeyle, Kültür ve Turizm Bakanliginin mesire yerlerini tahsis etme yetkisi, kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde ve bu bölge ile merkezlerin disinda olmakla birlikte denize kiyisi olan ilçeleri kapsayacak sekilde yeniden belirleniyor.

Buna göre, ormanlik alanlar üzerinde bulunan ve Orman Genel Müdürlügü sabit kiymetlerine alinan tesislerden konaklama amaçli kullanilmasi mümkün olanlar ile kültür ve turizm koruma ve gelisim bölgeleri ile turizm merkezleri içinde ve bu bölge ile merkezlerin disinda olmakla birlikte denize kiyisi olan ilçelerde, içerisinde her tür ve kapasitede konaklama tesisi bulunan mesire yerlerini tahsis etmeye, gelirleri Orman Genel Müdürlügüne ait olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanligi yetkili olacak. Bu yerlerde lüks çadir, çadir ve karavan alani yapilmasi amaciyla ilgili mevzuati uyarinca Orman Genel Müdürlügü tarafindan da kiralama yapilabilecek.

TBMM Baskanvekili Nimetullah Erdogmus teklifin ilk bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardindan birlesime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerinde olmamasi üzerine Erdogmus, birlesimi 16 Temmuz Cuma saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.

(Bitti)
Kaynak: AA