Bakanlar Soylu, Kurum Ve Karaismailoglu Rize'deki Sel Ve Heyelan Bölgesinde

Içisleri Bakani Süleyman Soylu: 'Toplam 4 vatandasimiz, bir vatandasimiza ulastik, maalesef rahmeti rahmana kavustu. Diger iki vatandasimizin enkazda oldugunu degerlendiriyoruz. Bir vatandasimizin da kayip oldugu bilgisi var. Onunla ilgili de arama çalismalarimiz devam ediyor' 'Bir vatandasimizin da Güneysu'da kayboldugu degerlendirmesi var ama bu konuda ne arama kurtarmaci arkadaslarimiz ne biz ne de valiligimiz tam emin degiliz. Onun için arama kurtarma çalismalarimiz devam ediyor' 'Diger yerlerde hasar alan esnaflar, evler bütün bunlarla ilgili ilk etapta 5 milyonluk bir kaynak arkadaslarimiz AFAD'tan gönderecekler'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Rize'deki sel ve heyelanlara iliskin, "Toplam 4 vatandasimiz, bir vatandasimiza ulastik, maalesef rahmet-i rahmana kavustu. Diger iki vatandasimizin enkazda oldugunu degerlendiriyoruz. Bir vatandasimizin da kayip oldugu bilgisi var. Onunla ilgili de arama çalismalarimiz devam ediyor." dedi.

Soylu, beraberinde Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ve AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Hayati Yazici ile sel ve heyelandan etkilenen Rize'ye geldi.

Ilk önce AFAD Kriz Merkezi'nde brifing alan bakanlar, daha sonra Güneysu ilçesi ile merkeze bagli Muradiye beldesinde inceleme yapti.

Vatandaslara geçmis olsun dileklerini ileten bakanlar, sel ve heyelandan zarar gören bölgelerde çalisma yapan ekiplerden de bilgi aldi.

Bakanlar, Muradiye beldesi Orta Mahalle'de bulunan ve heyelan nedeniyle yikilan binanin enkazinda sürdürülen arama kurtarma çalismalariyla ilgili de yetkililerle görüstü.

Içisleri Bakani Soylu, incelemelerin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, hem Rize'ye hem de Türkiye'ye geçmis olsun dileyerek, geçen yil ayni dönemde de bölgede benzer hadisenin yasandigini söyledi.

Meteorolojinin tespitlerine göre bölgede, saat 15.00 ve 16.00'dan itibaren yogun bir yagis gerçeklestigini belirten Soylu, 7 saat içerisinde metrekareye 220 kilogram yagis düstügünü dile getirdi.

Yagisin Çayeli, Kalkandere, Güneysu ilçeleri ile merkeze bagli Muradiye beldesinde, özellikle de Güneysu ve Muradiye'de etkili oldugunu ifade eden Soylu, "Su anda ulasilamamis ve mahsur kalmis vatandasimiz, su andaki bilgimize göre yok. Köylerinde mahsur kalmis vatandastan bahsediyorum. Yaklasik 53 köy yolu ve baglisi su anda kapali durumda. Ekiplerimiz çalismalarina devam ediyorlar." diye konustu.

Güneysu ilçesi ile bir köyde elektrik kesintisi oldugunu, bölgede su konusunda bir sorun bulunmadigini aktaran Soylu, tedbirlerin alinmasinin ardindan elektrik olmayan bölgelere enerji verilecegini söyledi.

- "Insallah onlara canli bir sekilde ulasabilme umudumuz var"

Muradiye beldesindeki bir evin yikilmasinin ardindan baslatilan arama-kurtarma çalismalarinin sürdügünü belirten Soylu, söyle devam etti:

"Muradiye beldesinde, biraz önce enkazda bulundugumuz alanda 3 vatandasimizin oldugu degerlendiriliyordu. Bir vatandasimiza ulastik, 75 yasinda Hacere teyzemize ulastik. Cenab-i Allah rahmet eylesin, bassagligi dileklerimizi iletiyoruz. Iki vatandasimizin evin önünde olduklari, yukaridan kopup gelen heyelanla birlikte evi de asagiya aldigi, evle arabanin arasina sikistigi konusunda bir degerlendirmesi var arkadaslarimizin. Arama kurtarma ekiplerimiz orada çalisiyorlar. Insallah onlara canli bir sekilde ulasabilme umudumuz var, Cenab-i Allah nasip ederse."

Soylu, "Bir vatandasimizin da Güneysu'da kayboldugu degerlendirmesi var ama bu konuda ne arama kurtarmaci arkadaslarimiz ne biz ne de valiligimiz tam emin degiliz. Onun için arama kurtarma çalismalarimiz devam ediyor. Sabahleyin, su anda yoldalar, sahil güvenlik ekiplerimiz de arama kurtarma çalismasina katilacaklar. Helikopterlerimiz de arama kurtarma çalismasina katilacaklar." ifadelerini kullandi.

Bakan Soylu, "Toplam 4 vatandasimiz, bir vatandasimiza ulastik, maalesef rahmet-i rahmana kavustu. Diger iki vatandasimizin enkazda oldugunu degerlendiriyoruz. Bir vatandasimizin da kayip oldugu bilgisi var. Onunla ilgili de arama çalismalarimiz devam ediyor." dedi.

- AFAD'tan 5 milyon liralik kaynak gönderilecek

Sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalismalarina baslanacagini kaydeden Soylu, "Güneysu'da gece haliyle gördügümüz 20'ye yakin esnafin da hasar aldigini gördük. Diger yerlerde hasar alan esnaflar, evler bütün bunlarla ilgili ilk etapta 5 milyonluk bir kaynak arkadaslarimiz AFAD'tan gönderecekler. Ardindan hasar tespit çalismalariyla birlikte elbette ki yollarda nelerimiz var, diger kapanan yollarda nelerimiz var, bunlarla ilgili de çalismalar tespit edildikten sonra hemen bu adim atilacak." degerlendirmesini yapti.

Soylu, sabah saatlerinde yeni bir degerlendirme daha yapacaklarini ve alinacak tedbirleri belirleyeceklerini söyledi.

Bölgede daha önce alinan tedbirleri de animsatan Soylu, söyle konustu:

"Bu cografyada alinan tedbirler sayesinde, hem derelerin islah edilmesi hem kanala alinmasi konusunda atilan adimlar bu tasmalarin daha büyük hasarlar olusturmasina bir engel teskil etti ama elbette ki cografyanin bize birtakim sorumluluklar yükledigi de apaçik ortada. Onun için daha tedbirli bir sekilde bu cografyadaki yapilanmalari ortaya koymak bizim temel sorumlulugumuzdur. Geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz. Vatandasimizin yalniz olmadigini, emirlerine amade oldugumuzu bir kere daha ifade etmek istiyorum."
Kaynak: AA