Z Kusagi Da Simitten Vazgeçmedi

Osmanli’daki serüveni 14. yüzyila kadar dayanan ve saray mutfagindan halka açilan simit Aydin’da asirlardir cazibesini koruyor. Yaklasik 600 yildan bu yana devam eden gelenek kapsaminda semt pazarlarinda her gün binlerce simit satiliyor. Fakirinden zenginine her yastan herkesin severek tükettigi simitçilik de dededen toruna geçen meslekler arasinda yerini koruyor.

Z Kusagi Da Simitten Vazgeçmedi


Aydin’in en meshur aperatif gelenekleri arasinda yer alan Aydin gevregi cazibesini hiç kaybetmedi. Semt pazarlarindaki simit gelenegi disaridan Aydin’a gelenler ve manzarayi ilk defa görenler duruma sasirsa da halk arasinda Aydin Gevregi olarak adlandirilan simit Z kusaginin da begenisini kazandi.

Aydin’in kirsal köylerinde yasayanlarin büyük çogunlugu bagli bulunduklari ilçede haftada bir kurulan semt pazarina geldiklerinde simit almadan geri dönmeme gelenegine uyunca, Aydin’da simitçilik ayri bir sektör olma özelligini koruyor. Il genelinde pek çok firin sadece simit üretimi yaparken simitçilik Aydin’da binlerce kisinin besin yüzlerce ailenin de geçim kaynagi olma özelligini koruyor.

Aydin merkez Efeler Ilçe merkezi dahil olmak üzere tüm ilçelerinde haftanin belirli günlerinde yillardir kurulan semt pazarlarinda simit tezgahlarinin ayri bir yeri oluyor. Türklere has aperatif olan simidin Bati’nin hiçbir aperatifine yenilmedigini belirten Harun Emeç simitçiligin dede meslegi oldugunu belirterek “Günlük yaklasik 10 bin simit üretiyoruz. Özellikle semt pazarlarina inen büyüklerin çocuklara simit götürme geleni oldugundan dolayi çok ragbet görüyor. Susam ve una gelen zamma ragmen semt pazarlarinda simidin tanesini 1 TL’ye satiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA