Srebrenitsa Soykirimi 26. Yildönümünde Biga'da Anildi

Bosna Hersek’in Srebrenitsa sehrinde Sirplarin gerçeklestirdigi soykirimda katledilen 8 bin 372 Bosnak vatandaslar Biga’da dualarla anildi.

Srebrenitsa Soykirimi 26. Yildönümünde Biga'da Anildi
Avrupa’da, Ikinci Dünya Savasi’nin ardindan en büyük insanlik trajedisi olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadin erkek demeden 8 bin 372 Bosnak vatandasin katledildigi Srebrenitsa soykirimi 26. yildönümünde Biga’da anildi. Biga Belediyesi ile Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma Dernegi isbirliginde gerçeklestirilen anma programi geçen yil açilisi yapilan Srebrenitsa Aniti önünde düzenlendi.

Srebrenitsa’nin acisinin hala çok taze oldugunu söyleyen Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, “Biga Belediyesi olarak Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma Dernegimiz ve muhtarligimiz isbirliyle geçtigimiz yil yapimini tamamladigimiz ve açilisini yaptigimiz Srebrenitsa Aniti’mizin önündeyiz. Insallah her yil burada anma programi düzenleyip sehit Bosnali kardeslerimizi anarak ruhlarina Fatiha okuyacagiz. Srebrenitsali Bosnak annelerimiz ve sehitlerimiz için yaptigimiz Srebrenitsa Çiçegi Aniti hüznü, Islamiyeti ve masumiyeti simgelerken ayni zamanda çok ama çok aci bir utanci ve hatirayi da animsatiyor. 11 Temmuz 1995’te Avrupa’nin ortasinda, dünyanin gözü önünde çocuklar dahil binlerce Bosnak kardesimiz irkçi Sirplar tarafindan katledildi. Bu katliam kardeslerimizin sirf farkli bir kimlikte ve Müslüman olduklari için gerçeklesti. Bizler bu soykirimi hiçbir zaman unutmayacagiz ve unutturmayacagiz. Bosna Hersek ziyaretimizde gördük ve yasadik ki her Temmuz ayi geldiginde taze olan yaralar, yine kan bagliyor. Katliam ve iskencelerle kardeslerimizin yasadigi aci döktügü gözyasi yüreklerde hissediliyor. Bu duygularla Srebrenitsa Soykirimi’nin 26. yildönümünde 8372 Bosnak kardesimizi, mezarsiz yatan binlerce kardesimizi ve Bosna Savasi sehitlerimizi rahmetle aniyorum. Bosnak lider, Bilge Kral Aliya Izzetbegoviç’i minnetle yad ediyorum. Rabbim insallah bu tür acilari bizlere ve dünyadaki mazlum insanlara yasatmasin” dedi.

Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskan Yardimcisi Volkan Eren, “Biga Bosna Hersek Kültür ve Dayanisma Dernegi yönetimi adina hepinizi sevgiyle selamliyorum. Dernek Baskani Süleyman Duran bugün Bosna’da Srebrenitsa programindadir. Sizlere selamini iletiyorum. 1995 yilinda Srebrenitsa’da 8372 kisinin katledilmesinin 26’inci yildönümünde sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyoruz. 26 yil önce islenen soykirimi unutmadik unutturmayacagiz. Programin düzenlenmesinde emegi geçen herkese ve tüm katilimcilara tesekkür ederim” diye konustu.

Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Baskan Yardimcisi Ergün Erkap ise, “Bundan tam 26 yil önce Avrupa’nin göbeginde bir insanlik utanci yasandi. Her zaman namusu ve onuru ile baris içinde yasamis olan biz Bosnaklar Bosna’da katliam magduru olduk. 8372 masum çoluk, çocuk, anne, baba ve kizan 2. Dünya Savasi’ndan sonra yasanan en büyük katliam olarak tarihe geçen bugün de Srebrenitsa’da Potoçari’deki akü fabrikasindan çigliklar yükseldi. Kadin, çocuk, ihtiyardan olusan savunmasin Müslüman Bosnaklari Sirplarin katliaminin hedefi oldular. Bu katliam sirasinda Bosnali çocuklarimizdan birinin su sözleri bütün bir insanligi sorumlu kiliyor. Katilamda 4 yasinda bir çocugun söyledigi ‘çocuklari küçük mermiyle vuruyorlar degil mi anne’ Bosna ziyaretimiz sirasinda ve fabrika çevresindeki mazlum insanlarin toprak altindan bizlere seslenisini duyar gibi olduk. Insanlik olarak bu katliamda hayatlarini kaybeden Müslüman Bosnak kardeslerimizin hatiralarini ilelebet sürdürülebilmesi adina Biga’miza kazandirilan Srebrenitsa aniti için Belediyemize huzurlarinizda sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum. Bosna’daki toplu mezarlarin yogun oldugu bölgelerde dikkat çeken ve her zaman Srebrenitsa katliaminin sembollerinden biri haline gelen mavi kelebekler yine belediyemiz tarafindan bu anita yerlestirilerek Bosnak camiamiza verdikleri degeri göstermislerdir” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Biga Müftüsü Ertugrul Akin tarafindan dua ettirildi ve Srebrenitsa çiçegi anitina karanfil birakildi.
Kaynak: İHA