Van Gölü'nde Buharlasma Korkunç Seviyelere Ulasti

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoglu, Van Gölü Havzasi’nda buharlasmanin düsen yagisin 4 katindan daha fazla oldugunu söyledi.

Van Gölü'nde Buharlasma Korkunç Seviyelere Ulasti
ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) düzenledigi fotograf yarismasinda ismini duyuran dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nün su seviyesinde, küresel iklim degisiminin bir sonucu olarak buharlasmanin yüksek olmasi ve yagislarin oldukça azalmasi nedeniyle gerileme yasandi. Özelikle Van Gölü’nü besleyen önemli akarsularin bulundugu dogu bölgesinde yagisin düsmemesi ve düsen yagisin da buharlasmasi havzayi olumsuz etkiledi. Yagisin azalmasi ve buharlasmanin katlanarak arttigi Van Gölü Havzasi’nda bazi göller tamamen kururken, bazi göllerde de bu oran yüzde 80’lere kadar düstü.

VAN GÖLÜ DE KURAKLIKTAN NASIBINI ALDI

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü de kurakliktan dolayi nasibini almaya basladi.

Gölün bazi kiyi bölgelerinde sular çekilirken ortaya batik tekneler ve kurak alanlar çikti. Yasanan buharlasmanin yagislara oranla 4 kat artmasi ise bilim insanlarini endiselendirmeye basladi.



“ISINMADA CIDDI BIR ARTIS VAR”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoglu, Van Gölü Havzasi’nin kapali bir havza oldugunu animsatti. Kapali havzalara disaridan su aktariminin zor oldugunu ve bu nedenle kendine göre bir yönetim modeli olmasi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoglu, “Van Gölü Havzasi’na yagisin düstügü kisimlar güney, bati ve kismen de kuzeydir. Oysa havzanin önemli bir kismini olusturan dogudaki alan yagisin en az düstügü kesimdir. Mevcut göllerin ve sulak alanlarin önemli bir kismi da dogu alanindandir. Diger taraftan gölü besleyen akarsular da bu alandadir. Sehrin içme suyunu saglayan, ekilen alanlarin sulamasini karsilayan akarsularin önemli bir kismi hep dogudadir. Dolayisiyla yagis bu alanda zaten azdi. Yeni süreçle birlikte bu yagis giderek azalmaya basladi.

Isinmada ciddi bir artis var. Bu durum da sadece Van Gölü Havzasi’na has degil, Türkiye ve dünyanin tamaminda yasanan bir durumdur. Sicakliklardaki artistan Van Gölü Havzasi da olumsuz etkileniyor” diye konustu.



“BU SÜREÇ IYIYE DOGRU GITMEYECEK”

Havzaya düsen yagislarin önemli bir kisminin buharlastiginin altini çizen Alaeddinoglu, “Isinmadaki bu artis beraberindeki en büyük sorun olarak gördügümüz buharlasmayi getiriyor. Buharlasma düsen yagisin 4 katindan bile fazladir. Düsen yagislarin önemli bir kismi buharlasiyor. Bu süreçte de birçok gölümüzün koruduguna taniklik ettik. Bazi göllerimizde seviyelerin yüzde 70-80 oranindan azaldigini görüyoruz. Bu süreç önümüzdeki yillar düsünüldügünde iyiye dogru da gitmeyecek. Dünyada var olan küresel isinma ve bunun sonucunda ortaya çikan degiskenler bize sürecin daha da olumsuz bir sekilde kötüye gidecegini gösteriyor” seklinde konustu.

(Yilmaz Sönmez - Yunus Tugrul /IHA)
Kaynak: İHA