Türkiye, 'Yapay Zeka' Bilimsel Makale Sayisiyla Zirveye Oynuyor

ODTÜ URAP tarafindan yapilan çalismaya göre, Türkiye, yapay zeka alanindaki bilimsel makalelerin sayisi açisindan 137 ülke arasinda 13'üncü sirada yer aldi URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut: 'Türkiye, siralamadaki yeri itibariyla gelismekte olan ülkeler arasinda en basarili ülkelerden biri' 'YÖK'ün Türkiye genelindeki üniversitelerde yapay zeka bölümleri kurmasina yönelik atilimlarinin sürdürülmesi ve veri bilimi arastirmalariyla zenginlestirilmesi Türkiye için bu alanda çalisabilecek insan kaynaginin yaratilmasi için önemli bir firsattir'

SELMA KASAP - ODTÜ University Ranking by Academic Performance Laboratuvari'nin (URAP) yaptigi çalisma, Türkiye'nin, yapay zeka alanindaki bilimsel makalelerin sayisi açisindan 137 ülke arasinda 13'üncü sirada yer aldigini ortaya koydu.

ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, yapay zeka alaninda Türkiye kaynakli bilimsel makalelerin sayisini dünyadaki 136 ülke ile kiyaslayan arastirmanin sonuçlarini AA muhabirine açikladi.

Çalismalarinda, Türkiye'de yüksek ögretimde yapay zeka arastirmalarinin dünyada oldugu gibi genel bilgisayar bilimleri alt alanlari arasinda öne çikan bir alan oldugunun görüldügünü dile getiren Akbulut, söyle devam etti:

"Türkiye'de yapay zeka arastirmalari gelismis ülkelere benzerlikler göstermekle birlikte farkliliklar da sergilemektedir. Örnegin, birçok ülkede arastirmacilar yayinlarini dergilerde oldugu gibi çalistay, konferans, sempozyum gibi etkinliklerde bildiri olarak da yayinlamaktadir. Günümüzde üniversite siralamalari çogunlukla dergi yayinlarina agirlik vermekle birlikte bilgisayar bilimleri gibi bazi alanlarda konferans bildirileri de dergi yayinlari kadar önemlidir. Yapay zeka alanindaki arastirma çiktilarina bakildiginda, dünya genelinde, indislenen yayinlarin yüzde 36,9'u dergi yayini, yüzde 58,6'si ise konferans bildirisi olarak yayinlandigi görülmektedir. Türkiye'de ise bu oran yüzde 58 dergi yayini, yüzde 39 konferans bildirisi olarak gerçeklesmistir. Dergi makalesi oraninin yüksek oldugu ülkelere bakildiginda bu durum sadece Iran ve Türkiye'de yüksek farklilik olarak göze çarpmaktadir. "

URAP'in her yil dünya alan siralamasi yaptigini, bu yilki siralamayi da yakinda açiklayacaklarini belirten Akbulut, "Bu yilki dünya alan siralamalarinda, Türkiye'nin yapay zeka alanindaki bilimsel makale sayisinda dikkat çekici sonuçlara ulastik. Dünyada yapay zeka alaninda bilimsel makale üreten ülkeler ile Türkiye'yi kiyaslayan bir siralama yaptik. Buna göre, Türkiye yapay zeka alanindaki bilimsel makalelerin sayisi açisindan 137 ülke arasinda 13'üncü sirada yer aldi. Türkiye'nin siralamadaki yeri itibariyla gelismekte olan ülkeler arasinda en basarili ülkelerden birisi oldugunu gösteriyor." diye konustu.

- YÖK'ün çalismalari önemli

Akbulut, yapay zeka alaninda konferans bildirilerinin önemine isaret ederek, "Türkiye'deki arastirmacilarin bu alanda önde gelen bilimsel toplantilara katilmasi, uluslararasi çalismalarda daha aktif rol almasini saglayarak yapay zeka alanindaki yayinlarimizin güçlenmesini saglayacak, bu da etki degeri olan yayin sayisinin artmasina yol açacaktir." dedi.

Ural Akbulut, yapay zeka arastirmacilarinin bir kisminin akademik arastirmaci degil bilisim firmasi çalisani olmasinin, yapay zeka arastirmalarina özgü bir diger boyut olduguna dikkati çekti.

Yapay zekanin bilgi ve iletisim teknolojileri ile entegre olarak gelismesi sonucunda bilisim firmalarinin bu alanda yapilan yayinlarda, halen agirligi elinde tutan akademik kurumlarin yaninda varlik göstermeye basladigini anlatan Akbulut, son 10 yildaki yayinlara bakildiginda ABD'de bilisim firmalari tarafindan yapilan yayinlarin yapay zeka alanindaki tüm yayinlarin yüzde 7,4'ünü olusturdugunu aktardi.

Bu oranin Japonya'da yüzde 8.3, Almanya'da yüzde 8,4, Güney Kore'de yüzde 4,9, Türkiye'de ise yüzde 2.2 olarak gerçeklestigini dile getiren Akbulut, sunlari kaydetti:

"Akademik yayin agirligina bakildiginda Türkiye'de akademik kökenli yayinlarin payi yüzde 94,1'i bulmaktadir. Türkiye'de yapay zeka arastirmalarinin üniversiteler yaninda bilisim firmalari, kamu kurumlari ve sivil toplum örgütleri tarafindan yürütülmesi ülkenin yapay zeka alaninda global ölçekte söz sahipligini artiracaktir. Bu dogrultuda YÖK'ün Türkiye genelindeki üniversitelerde yapay zeka bölümleri kurmasina yönelik atilimlarin sürdürülmesi ve veri bilimi arastirmalari ile zenginlestirilmesi Türkiye için bu alanda çalisabilecek insan kaynaginin yaratilmasi için önemli bir firsattir.

Yapay zeka alanindaki bilimsel arastirmalar için en kisa sürede bu konuda basarili olan üniversitelere ek arastirma bütçeleri verilmesi çok yararli olacaktir. Üniversitelerde yapay zeka alaninda çalisan akademisyenlerin uluslararasi sempozyumlara katilarak uluslararasi is birlikleri gelistirmeleri için ek bütçe ayrilmasi önem tasimaktadir. Benzer sekilde bu alanda basarili olan bilisim sirketlerine de tesvikler verilmesi ve mali kolayliklar saglanmasinda büyük yarar vardir."
Kaynak: AA