Türkiye'nin Ham Çelik Üretimi Mayista 3,2 Ton Oldu

ANKARA – Türkiye'nin ham çelik üretimi, mayista geçen yilin ayni ayina göre yüzde 42,4 artisla 3,2 milyon ton oldu.

Türkiye Çelik Üreticileri Dernegi (TÇÜD), mayis ayina iliskin üretim, tüketim ve dis ticaret verilerini açikladi.

Buna göre, Türkiye'nin ham çelik üretimi, mayista geçen yilin ayni ayina göre yüzde 42,4 artarak 3,2 milyon ton, ocak-mayis döneminde ise yüzde 21,2 yükselisle 16,4 milyon ton seviyesinde gerçeklesti. Türkiye bu rakamla dünya ham çelik üretiminde 8. sirada yer aldi.

Nihai mamul tüketimi ise mayista yillik bazda yüzde 35,4 yükselisle 14,9 milyon ton oldu. Uzun ürün tüketimi yüzde 39,3 ve yassi ürün tüketimi yüzde 32,2 artis gösterdi.

- Dis ticaret verileri

Çelik ürünleri ihracati, mayista geçen yilin ayni ayina kiyasla, miktarda yüzde 53,7 artisla 1,7 milyon tona, degerde ise yüzde 134,4 yükselisle 1,3 milyar dolara ulasti.

Ihracat, ocak-mayis döneminde geçen yilinin ayni dönemine göre miktarda yüzde 17,4 yükselerek 7,5 milyon ton, degerde ise yüzde 58,4 artarak 5,2 milyar dolar seviyesine çikti.

Mayista ithalattaki artis miktar ve deger olarak ihracat artisindan çok daha yüksek seviyelerde gerçeklesti.

Ithalat, mayista miktarda yüzde 95,2 artisla 1,5 milyon ton, degerde ise yüzde 162,6 yükselisle 1,3 milyar dolar olarak gerçeklesti.

Ocak-mayis döneminde ise ithalat miktarda yüzde 49,4 artisla 7 milyon ton, degerde yüzde 88,1 yükselerek 5,5 milyar dolar seviyesine çikti.

Bu yilin 5 ayinda çelik ürünlerinde ihracatin ithalati karsilama oraninda düsüs yasandi. Geçen yilin ocak-mayis döneminde yüzde 112,3 olan ihracatin ithalati karsilama orani, bu yilin ayni döneminde yüzde 94,6 seviyesine geriledi.

Açiklamada yer alan degerlendirmeye göre, dünyanin ve Türkiye'nin çelik üretimindeki artislar, büyük ölçüde geçen yil salgin döneminde yasanan üretim kayiplarinin sebep oldugu baz etkisinden kaynaklandi. Ihracatin daha düsük seviyede kalmasi, ABD ve AB ülkeleri basta olmak üzere, dünya çapinda yogun bir sekilde uygulanan koruma tedbirleri ile ilgili oldu.

Kaynak: AA