Suudi Arabistan, Hac Için Uygulanacak Yeni Önlemleri Açikladi

Suudi Arabistan Iki Kutsal Cami Isleri Genel Baskani Seyh Abdul Rahman Al Sudais, Temmuz ayi ortasinda baslayacak hac ibadeti sirasinda zemzem siseleri dagitiminda ve kutsal mekanlarin sterilizasyon islemi sirasinda robotlarin kullanilacagini açikladi.

Suudi Arabistan, Hac Için Uygulanacak Yeni Önlemleri Açikladi
Suudi Arabistan’da hac ibadetinin baslamasina sayili günler kala Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanligi hazirliklarin devam ettigini açikladi.

Bakanlik bu sene siki korona virüs tedbirleri aldigini duyurdu. Tedbirler kapsaminda temaslari en aza indirmek için zemzem siselerinin dagitiminda ve kutsal alanlari temizleme islemlerinde robotlar ve yapay zeka kullanilacak.

Suudi Arabistan Iki Kutsal Cami Isleri Genel Baskani Seyh Abdul Rahman Al Sudais, “Hac adaylarina sterilize edilmis zemzem su siseleri dagitilacak. Su sisleri robotlar ve yüksek teknolojili akilli araçlar kullanarak dagitilacak” dedi.

Al Sudais, özellikle yasli ve engelli haci adaylarinin hareket etmelerini ve ibadetlerini yerine getirmelerini kolaylastirmak için 800’den fazla araç saglanacagini da açikladi.

Robot ve yapay zeka kullanilmasina ragmen kutsal alanlari dezenfekte etmek için yaklasik 5 bin isçi görevlendirildigini de duyuran Al Sudais, bütün kutsal alanlari 60 bin litreden fazla dezenfektan ve en son temizlik teknolojilerini kullanarak günde 10 kez dezenfekte edilecegini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanligi daha önce yeni tip korona virüse (Covid-19) karsi alinan önlemler kapsaminda bu yil yalnizca ülkede yasayan 60 bin kisiye hac izni verilecegini açiklamisti. Kronik hastaligi bulunmayan, 18-65 yas araliginda ve asi yaptirmis olanlar ile son 5 sene içerisinde hac ibadeti gerçeklestirmemis olanlarin basvuru yapabilecegi bildirilmisti.
Kaynak: İHA