(Özel) Prof. Dr. Tufan Tükek'ten Salginda Eylül-Ekim Uyarisi 'Planlamamiz Gerekiyor'

Pandemiye iliskin konusan Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek, “Yeni mutant virüslerin bazi asilara karsi dirençli olabilecegi endisesiyle bizim tekrar eylül ekim aylarini planlamamiz gerekiyor. Sinovac ile ilk asilamayi yaptigimiz kesimlerin birçogunun su anda antikor düzeylerinin negatife kadar indigini biliyoruz. Bir asilamanin daha yapilmasi gerekiyor. Özellikle genç popülasyonun asi olmadigini, olmak istemedigini görüyorum. O agir vakalar, günlük 60-70 binlik vakalar, birçok insan yakinini kaybetti onu da unuttular” dedi.

(Özel) Prof. Dr. Tufan Tükek'ten Salginda Eylül-Ekim Uyarisi 'Planlamamiz Gerekiyor'


Tüm dünyayi etkisi altina alan korona virüsle mücadele asilama çalismalariyla birlikte sürüyor. Saglik Bakani Fahrettin Koca da dün yaptigi açiklamada 2 doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslar ile saglik çalisanlarinin istedikleri asi ile 3. doz asilarini olabileceklerini belirmisti. Asilama çalismalari hizla devam ederken Istanbul Üniversitesi - Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek de salginda son duruma iliskin konustu.



“Eylül ekim aylarini planlamamiz gerekiyor”

Salginla mücadeleyi degerlendiren Istanbul Üniversitesi - Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek, “Yaz aylarindan dolayi çok ciddi bir artis beklemiyorum. Özellikle Ingiltere, Rusya ve diger Hindistan’da ortaya çikan yeni mutant virüslerin bazi asilara karsi dirençli olabilecegi endisesiyle bizim tekrar eylül ekim aylarini planlamamiz gerekiyor. 3. Doz asilama neden önemli, Sinovac ile ilk asilamayi yaptigimiz kesimlerin birçogunun su anda antikor düzeylerinin negatife kadar indigini biliyoruz. Olasi bir ilave virüs yüküyle karsilastigimizda bu kisilerin tekrar enfekte olmamasi adina bir asilamanin daha yapilmasi gerekiyor. BioNTech ile asilananlarda ben bir sorun çikacagini düsünmüyorum. Ilave virüs yükü fazla miktarda Türkiye’ye geldiginde bunlar arti bir salgin baslatabilecekler” seklinde konustu.



“O agir vakalar, günlük 60-70 binlik vakalar unutuldu”

Asinin zorunlu hale getirilmesi yorumlarina iliskin konusan Tükek, “1,2,3’üncü dalgayi yasadik 4. dalga da gelirse artik baska çare kalmiyor gibi, çünkü asilama disinda baska çare kalmiyor. Ülke ekonomileri, insanlarin sosyal hayatlari bir daha 4.,5., dalgayi kaldiracak gibi durmuyor. Su anda tüm dünyanin asilanmasi en önemli konulardan biri. Asilama zorunlu getirilecekse bu tüm dünya üzerinde olmali yoksa ülkelerin kendi basina bunu uygulamalari çok büyük bir sey ifade etmiyor. Dünyadaki bütün insanlarin asilanmasina çalisilmasi lazim. Hastaligin azalmasiyla birlikte özellikle genç popülasyonun asi olmadigini, olmak istemedigini ben görüyorum. O agir vakalar, günlük 60-70 binlik vakalar, birçok insan yakinini kaybetti onu da unuttular” dedi.

Kaynak: İHA