Küresel Piyasalar Imalat Sanayi PMI Verilerine Odaklandi

Küresel piyasalarda yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) delta varyantina iliskin endiseler ve artan jeopolitik risklerle karisik bir seyir izlenirken, bugün dünya genelinde açiklanacak imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

Dünya genelinde Kovid-19'a karsi uygulanan asilar 3 milyar 40 milyon dozu asarken, basta Avrupa ülkeleri olmak üzere delta varyantinin yayilimina iliskin endiseler ve bu kapsamda gündeme gelen seyahat kisitlamalari piyasalarin odagina yerlesti.

Delta varyantinin baskin tür haline geldigi Ingiltere'de son 24 saatte 26 binin üzerinde yeni vaka tespit edilmesiyle "son 5 ayda günde görülen en yüksek günlük vaka sayisi" kaydedildi. Halihazirda bazi Avrupa ülkelerinin seyahat engeli koydugu Ingiltere için Almanya'nin da kisitlamalarin Avrupa Birligi (AB) genelinde alinmasi konusunda çalismalar yürüttügü basina yansimisti. Bu kapsamda Almanya Basbakani Angela Merkel ile Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in yapmasi beklenen görüsme piyasalarin odaginda bulunuyor.

ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin açiklamalarinin da takip edildigi piyasalarda, Fed Dallas Baskani Robert Kaplan, bankanin ekonomiye verdigi destegi yil sonundan önce azaltmaya baslamasini istedigini belirterek, "Fed'in varlik alimlarinin hizini azaltmasinin yil sonundan daha erken olmasini tercih ediyorum ve indirimin kademeli olmasi gerektigini düsünüyorum." dedi.

Bu gelismelerle pay piyasalarinda karisik ve oynak seyrin devam ettigi, sektör bazli ayrismalarin belirginlestigi dikkati çekerken, yeni günün Asya borsalarinda satis agirlikli, ABD ve Avrupa endeks vadelilerinde karisik bir seyirle basladigi görüldü.

Makroekonomi veri tarafinda dün ABD'de haziran ayi ADP özel sektör istihdami 692 bin artisla piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde geldi ve cuma günü açiklanacak tarim disi istihdam verisinin önemini artirdi. Güçlü veriye karsin delta varyantina iliskin endiselerle New York borsasinda karisik bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,61 yükseldi, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 artisla rekor tazeledi, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,17 geriledi.

ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri dün yüzde 1,44 ile yaklasik 10 günün en düsük seviyesine gerilemesinin ardindan bugün yüzde 1,47 seviyelerinde dengelendi. Dolar endeksi dün 92,5 ile 8 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etmesinin ardindan bugün de yukari yönlü seyrini 4'üncü güne tasiyarak 92,4 seviyelerinde dengelendi.

Brent petrolün varil fiyati, bugün gerçeklestirilecek OPEC toplantisi öncesi 74,4-74,9 dolar dar bandinda hareket ediyor. Dünkü yükselisini bugüne tasiyan ve 1.776 dolarda dengelenen altinin ons fiyati, haziran ayinda yüzde 7,2 ile Kasim 2016'dan bu yana en yüksek aylik düsüsünü kaydetti.

Avrupa tarafinda dün enflasyonun 0,1 puanlik azalisla haziranda yüzde 1,9'a gerilemesine karsin delta varyantina iliskin endiselerle havacilik sektörü hisseleri öncülügünde düsüsler görüldü. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,7, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,9 geriledi. Dolar endeksindeki yükselisin etkisiyle avro/dolar paritesi dün 1,1845 ile 6 Nisan'dan bu yana en düsük seviyeyi görmesinin ardindan bugün de asagi yönlü hareketini 4'üncü güne tasidi.

Asya tarafinda da artan jeopolitik riskler ve delta varyantina yönelik endiselerle satis agirlikli bir seyir izlenirken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi pozitif ayristi. Bugün açiklanan verilere göre, imalat sanayi PMI Çin'de 0,7 puanlik azalisla 51,3'e geriledi, Japonya'da ise 0,4 puanlik artisla 52,4'e yükseldi. Bu gelismelerle kapanisa yakin Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,2 yükseldi, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 geriledi.

Yurt içinde ise dün satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,12 deger kaybederek günü 1.356,34 puandan tamamladi. Dolar/TL ise dün 8,64'e kadar gerilemesinin ardindan günü yüzde 0,3'lük düsüsle 8,7086'dan kapatirken, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,70 civarinda hareket ediyor.

Öte yandan bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), Türk lirasi zorunlu karsiliklarin döviz cinsinden tesis edilmesi imkani azami oranini yüzde 20'den yüzde 10'a düsürdü, döviz cinsinden mevduat ve katilim fonuna uygulanan zorunlu karsilik oranlarini da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artirdi. Yapilan degisiklikler ile ilk asamada Türk lirasi cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karsilik tesislerinin yaklasik 2,7 milyar dolar artmasi bekleniyor.

Analistler, TCMB'nin zorunlu karsilik oranlari düzenlemesinin piyasalar üzerinde bir etki yapmasinin beklenmedigini belirterek, Kovid-19'un delta varyanti ve para politikalarinin seyri açisindan ipucu verecek her türlü veri ve sözle yönlendirmenin gündemin odaginda kalmaya devam edecegini söyledi.

Bugün dünya genelinde açiklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edilecegini aktaran analistler, BIST 100 endeksi için 1.350 puanin destek, 1.370 puanin ise direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, haziran ayi imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, haziran ayi imalat sanayi PMI

11.30 Ingiltere, haziran ayi imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, mayis issizlik orani

14.30 Türkiye, TCMB haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

16.45 ABD, haziran ayi imalat sanayi PMI

Kaynak: AA