Istanbul'da Kovid-19 Ile Mücadelede 3. Doz Asi Uygulamasi Baslatildi

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Bashekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit: 'Ilk basta saglik çalisanlari ve ileri yas grubu asi olmustu. Simdi onlarin 3. dozlarina hak verdik' 'Bundan sonra olusabilecek dalgayi sonbahar gibi görüyoruz ve sonbahara hazir girmenin yolu da bagisiklik kazanmis bir toplum. O yüzden, vatandaslarimizin bir an evvel gelip asi olmasi lazim' Asi olan Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Selda Karakadioglu: 'Özellikle delta varyantina karsi koruyucu olacagi öngörüyoruz. O yüzden herkesin yaptirmasini öneriyoruz'

Istanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsaminda saglik çalisanlari ile 50 yas ve üzerindeki vatandaslara, 3. doz asi uygulanmaya basladi.

Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri dogrultusunda Saglik Bakanliginca belirlenen "Kovid-19 Asisi Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsaminda asilama süreci devam ediyor.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, dünkü Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, 2 doz asi olmus 50 yas ve üzeri vatandaslar ile saglik çalisanlarinin bugünden itibaren 3. doz asilarini olmak üzere randevu alabileceklerini bildirmisti.

Istanbul'da, sisteme tanimlanan 50 yas ve üzerindekiler ile saglik çalisanlari, randevu olusturduklari saglik kuruluslarinda üçüncü doz asilarini olmaya basladi.

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin bagli bulundugu Sancaktepe Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, AA muhabirine, "hatirlatma" dozu olarak da adlandirilan 3. doz asi uygulamasiyla ilgili degerlendirmelerde bulundu.

Yiyit, su an Türkiye'de "Alfa" ismiyle bilinen Ingiliz varyantinin hakim oldugunu, bu varyanta tek doz "mRNA" asisinin yeterli geldiginin bilindigini, kalici ve uzun bir bagisiklik için de bu asida 2 doz arasi sürenin uzatildigini belirtti.

Inaktif asida 2 dozun koruyacagina inanilan bir yolda ilerlendigini, dünyada "Delta" varyantinin yayilmaya baslamasiyla kendilerinin de buna göre konumlandiklarini anlatan Yiyit, söyle devam etti:

"Iki doz olanlarin çok uzun süresi geçti. Artik koruyuculuklarinin düstügüne kanaat getirmeye basladik. Ilk basta saglik çalisanlari ve ileri yas grubu asi olmustu. Simdi onlarin 3. dozlarina hak verdik. 'mRNA ya da inaktif asi mi?' Kendi tercihlerine birakiyoruz. Çünkü biliyoruz ki özellikle hatirlatma dozlarinda asinin degistirilmesinin immün sisteme ciddi katkisi olabiliyor. Burada tartisilacak ya da soru isareti olacak bir durum söz konusu degil. Diger konu da ilk basta herkesin hizlica ilk dozunu yapma hedefimiz vardi. Çünkü mRNA asilarinin özellikle ilk dozdan sonra iyi koruyuculuk yaptigini biliyorduk. O yüzden de süreyi biraz açmistik. Simdi delta varyanti mevzubahis oldugu için en az 2 doz mRNA asisi ya da 3 doz inaktif virüs asisiyla hazir hale gelmemiz lazim. O yüzden süreyi tekrar kisalttik. Artik 2. dozlar 4 hafta sonra yapilacak."

Prof. Dr. Yiyit, eskiden Kovid-19 geçirenlerin asilanmasi için 6 ay beklenildigini, artik bu sürenin de 3 aya çekildigini dile getirdi.

- "Asi hizimizi vatandaslarimiz belirliyor"

Maske ve mesafenin bütün varyantlara karsi etkili olduguna dikkati çeken Yiyit, "Onu kullanmaya da devam edecegiz. Bundan sonra olusabilecek dalgayi sonbahar gibi görüyoruz ve sonbahara hazir girmenin yolu da bagisiklik kazanmis bir toplum. O yüzden, vatandaslarimizin bir an evvel gelip asi olmasi lazim. Çünkü asi hizimizi onlar belirliyor. Biz tonlarca randevu açiyoruz, asi tedarikini devletimiz çözdü ama asi hizimizi vatandasimiz çözüyor." degerlendirmesinde bulundu.

Vatandaslarin, 2. dozlarini yaptirdiktan 3 ay sonra üçüncü doz asilarini olabilecegini aktaran Yiyit, diger yas gruplarina da 3. doz asi randevularinin ilerleyen süreçte açilacagini ifade etti.

Çok yüksek asilama yapan diger ülkelerin verilerini yayinlamaya basladigini, bu veriler dogrultusunda da su an özellikle inaktif virüs asisi olanlarin 3. doza ihtiyaci oldugu kanisinin olustugunu belirten Yiyit, "Su an özellikle mRNA asisi olanlar için 2 doz yeterli gözüküyor ama ilerleyen veriler ne gösterir, onu hep birlikte görecegiz." dedi.

- Saglik çalisanlarindan "asi yaptirin" mesaji

Üçüncü doz asisini olan Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Selda Karakadioglu, asinin gerekli oldugunu belirterek, heyecanla bugünü bekledigini dile getirdi.

Karakadioglu, hemen randevu alarak 3. doz asisini olmaya geldigini dile getirerek, "Özellikle delta varyantina karsi koruyucu olacagi öngörüyoruz. O yüzden herkesin yaptirmasini öneriyoruz." dedi.

Enfeksiyon servisi hemsiresi olarak Kovid-19 hastalarina bakan Rümeysa Asik ise salgina karsi güçlerinin asi oldugunu belirtti.

Asik, 3. dozun varyantlara karsi koruma saglayacagini düsündügünü ifade ederek, tüm vatandaslarin asi yaptirmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA