Gaziantep Sanayisi Savunma Sanayide Söz Sahibi Olmaya Hazirlaniyor

Gaziantep Sanayi Odasi ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi’nin baslattigi sanayide dönüsüm hamlesi meyvelerini vermeye basliyor. Savunma Teknolojileri Merkezi’nin Gaziantep’te yaptigi 6 aylik incelemenin sonuçlarinin açiklanmasindan önce konusan Gaziantep Sanayi Odasi Baskani Adnan Ünverdi, “Eminim hükümetimizin de verecegi desteklerle Gaziantep savunma sanayisinde söz sahibi olacaktir” dedi.

Gaziantep Sanayisi Savunma Sanayide Söz Sahibi Olmaya Hazirlaniyor
Gaziantep sanayisinin savunma sanayide söz sahibi olabilmesi için Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi’nin baslattigi sanayide dönüsüm hamlesinde sona yaklasildi. Savunma Sanayii Baskanligi, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlügü ve Savunma Teknolojileri Merkezi’nin 6 ay süren analiz çalismasinda Gaziantep sanayisinin savunma sanayisine ne kadar yatkin oldugu ölçüldü. Makine ve metal sektöründe faaliyet gösteren 30 firma yerinde incelenirken firmalarin savunma sanayisi için neler üretebilecegi tespit edildi. Analiz ve yerinde inceleme çalismalarinin sonucunu rapora döken Savunma Teknolojileri Merkezi hazirladigi raporu yarin Gaziantep’te kamuoyuna açiklayacak.

Açiklamanin öncesinde Ihlas Haber Ajansi’na konusan GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi ile Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyilmaz, Gaziantep’in yakin süreçte savunma sanayisinde söz sahibi olan bir kent olacagini söyledi.



Gaziantep savunma sanayisinde söz sahibi olacak”

2011 yilinda baslayan endüstri 4.0 çaginda sanayide dönüsüm hamlesi baslattiklarini belirten Baskan Adnan Ünverdi, bugüne kadar savunma sanayisinde yer alan vakif sirketleri, Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.S. (STM) ile güçlü baglar kurduklarini ifade etti.

Görüstükleri kurumlara Gaziantep sanayisinin teknolojik olarak iyi bir noktada oldugunu söylediklerini aktaran Ünverdi, “STM’den sanayimizin savunma sanayi ve diger alanlara yönelik kabiliyetlerini ölçümlemelerini talep ettik. Makine metal sektöründe 30 firmamiz üzerinde çalisma yapildi. Gaziantep’in makine metalde neler yapabilecegini tespit ettiler. Maalesef güçlü sanayimize ragmen Gaziantep’te savunma sanayisinde onayli tedarikçi sayimiz 4 tanedir. Bu Gaziantep’in ekonomik büyüklügü içerisinde çok az kalmaktadir. Askeri Fabrikalar Genel Müdürlügü ile iletisime geçip onayli tedarikçi sayisini arttirmak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Teknolojik dönüsümü saglamak hedefiyle çalisiyoruz”

2020 yilinda pandemi nedeniyle sürecin kesintiye ugradigini sözlerine ekleyen Ünverdi, “STM, 2 Temmuz’da hazirladigi çalismanin sonuçlarini yayinlayacak. Biz teknolojik dönüsümde hizlanmaya çalisiyoruz. Insallah bu çalismanin sonucu Gaziantep için hayirli olur. Savunma sanayisine çalisabilecek firmalarimiz halihazirda var. Firmalarimizin eksiklikleri olabilir ancak firmalarimiz bu eksikliklerini giderebilirler. Eminim devletimizin de verecegi desteklerle Gaziantep savunma sanayisinde söz sahibi olacaktir. Sanayicilerimizin isil islem merkezi eksikligini gidermek için oda olarak yola çiktik. Isil islem merkeziyle birlikte makine metal alaninda hizla ilerleyecegiz. Savunma sanayisinde imalati yapilan ürünün parçalari farkli yerlerde üretilebiliyor. O üretilen parçalar bir merkezde birlestiriliyor. Stratejik konum diye düsünülebilir ama ben o üretilen birkaç parçayi Gaziantep’te üretebilecegimizden bahsediyorum. Biz Gaziantep olarak bunu yapabiliriz” dedi.

Kaynak: İHA