Dev Gemileri Limanlara Güvenle Yanastiran Kilavuz Kaptanlarin Zorlu Mesaisi

Yük ve yolcu gemilerinin limanlara yanasmasi ve ayrilmasinda aktif rol alan kilavuz kaptanlar, hata kabul etmeyen görevlerini her tür iklim kosulunda yerine getirmeye gayret ediyor Aliaga limanlarinda görev yapan bas kilavuz kaptan Nihat Sahin: 'Bu meslegi seven insanlar yapabilir. Fedakarlik isteyen bir meslektir. Ben bir daha dünyaya gelsem yine denizci olurdum' Kilavuz kaptanlardan Tolga Karpat: 'Bizim bir turizm elçiligi görevimiz de var. Yurt disindan gelen kaptanlar ilk bizi görüyor. Bunun bir sorumlugu da var. Bayrak temsilcileriyiz'

YUSUF SAHBAZ - Türkiye kiyilarina yanasan dev yolcu ve yük gemilerini limanlara yanastiran ve ugurlayan kilavuz kaptanlar, hata kabul etmeyen mesleklerini büyük bir özen ve dikkatle yapiyor.

Dünya ticaretinin yüzde 90'ina yakininin tasindigi denizlerde dev gemilerin kaptanlari, limanlara yanasirken bölgeye hakim kaptanlardan yardim aliyor.

Yol göstericiliginden dolayi "kilavuz" olarak adlandirilan kaptanlar, gemilerin limanla ilk ve son temasini kuruyor.

Kilavuz kaptan olmak için ise denizlerde uzmanlasma sart. Denizcilik Fakültesinden mezun olduktan sonra 10 yil denizlerde görev yapan adaylar, Uzak Yol Kaptanligi Belgesi aliyor. Denizlerde 1 yil kaptan olarak çalistiktan sonra simülasyon egitimine alinan adaylar, yabanci dil yeterliliginin ardindan staj yapiyor. Kaptanlar, teorik sinavini da geçtikten sonra kilavuz kaptanliga baslayabiliyor.

Kilavuz kaptanlar, görevlerini yaparken yüksek disiplinle hareket ediyor. Gemiye manevrasinda destek olmak üzere ilk olarak römorkörleri gönderen kilavuz kaptanlar, gemiye yanasarak sarkitilan merdivenle köprüye çikiyor ve kontrolü ele aliyor. Baglama islemiyle görevi biten kilavuz kaptanlar, geminin limandan ayrilmasinda da görev aliyor.

- "Bu meslegi seven insanlar yapabilir"

Aliaga'daki limanlarda görev yapan 59 yasindaki bas kilavuz kaptan Nihat Sahin de 23 yildir gemileri güvenle limana yanastiriyor.

Türkiye'nin ilk özel kilavuzluk sirketi Uzmar'in bas kilavuz kaptanlarindan olan Sahin, kilavuz kaptanligin tarihinin antik çaga kadar gittigini, eski çaglarda hatali manevra yaparak gemiye zarar veren kilavuz kaptanlarin idam edilebildigine yönelik tarihsel bilgilerin bulundugunu aktardi.

Kilavuz kaptanlarin dar, tehlikeli sularda gemilerin emniyetli sekilde manevra yapabilmesi için uzmanlik yaptigina deginen Sahin, isin özünü ise "selametle limana yanastirmak" olarak özetledi.

Sadece geminin degil, denizin ve limanin da güvenligini sagladiklarina isaret eden Sahin, güvenligin her zaman ilk planda oldugunu dile getirdi.

Denizde hatanin affedilmeyecegini vurgulayan Sahin, bu yüzden yapilan her hareketin bilgisinin paylasildigini söyledi.

Kilavuz kaptanin gemiye bindigi anda kirmizi-beyaz bayragin çekildigini belirten Sahin, "Gece de kirmizi-beyaz isik yakarlar. O bayrak gemide kilavuz kaptan bulundugu ve emniyette oldugunu ifade eder. Biz gemiden ayrilinca da o bayrak hemen iner." diye konustu.

Meslegini severek yaptigini dile getiren Sahin, sunlari kaydetti:

"Ülkemizin gelecegi için denizci bir toplum olusturmamiz gerekiyor. Bu meslegi seven insanlar yapabilir. Fedakarlik isteyen bir meslektir. Ben bir daha dünyaya gelsem yine denizci olurdum"

- "Türkiye'de sistem bence dünya kalitesinin üstünde"

Kilavuz kaptan Tolga Karpat da isini severek yaptigini, meslegin hem güzel hem de zor yanlarinin oldugunu belirterek, "Hep böyle yaz havasi yok, kisi var, yüksek denizleri var. Firtina, yagmur ve en önemlisi sis de var. Tüm hava sartlarinda hizmetin aksamamasi gerekiyor." dedi.

Kilavuz kaptanlarin ayni zamanda denizlerde ülkelerini temsil ettigine dikkati çeken Karpat, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bizim bir turizm elçiligi görevimiz de var. Yurt disindan gelen kaptanlar ilk bizi görüyor. Bunun bir sorumlulugu var. Bayrak temsilcileriyiz. Omuzlarimizda Türk bayragi var. Ona göre hareket ediyoruz. Kiyafetimizden davranisimiza, konusmamizdan is tarzimiza hepsinin en iyi olmasi lazim. Bunun için siklikla egitimler aliyoruz, denetleniyoruz. Türkiye'de sistem bence dünya kalitesinin üstünde. Türkiye'ye gelen her gemi kaptani bunu söylüyor."

Zaman zaman ilginç anilara da sahitlik ettiklerini belirten Karpat, "Bir gemi 6 aylik seferden gelmis. Biz yukari çikinca gemide bir kutlama havasi vardi. Sonra sorunca kaptanin çocugunun dogacagini ögrendik. Hizli ve güvenli bir sekilde manevrasini bitirdik ve onu ugurladik. Sonra onu arayip ögrendik ki saglikli bir sekilde dogmus bebegimiz." dedi.
Kaynak: AA