Blinken, ABD Disisleri Bakanliginin 2021 Insan Kaçakçiligi Raporunu Degerlendirdi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, bu yilki Insan Kaçakçiligi Raporunda, Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalarinin da dahil oldugu devlet destekli insan kaçakçiligina odaklandiklarini açikladi.

Disisleri Bakanliginda açiklamalarda bulunan Blinken, "Bu yilki rapor, devlet destekli insan kaçakçiligina odaklaniyor. Devletin kaçakçi oldugu 11 ülkeyi belgeliyoruz." dedi.

Raporda, Küba hükümetinin denizasiri sömürü amaçli tibbi personel görevlendirmelerinde nasil kazanç sagladiginin belgelendigini kaydeden Blinken, "Doktorlari ve diger saglik personelini yurt disina gönderiyorlar, sözlesmelerinin sartlarini onlara bildirmiyorlar, belgelerine ve maaslarina el koyuyorlar, ayrilmaya çalistiklarinda kendilerini ve ailelerini tehdit ediyorlar." ifadelerini kullandi.

Blinken, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki baskici faaliyetlerinin de raporlandigini belirtti.

Çin'in Sincan'da 1200'e yakin toplama kampi kurup 1 milyondan fazla Uygur Türkünü tutukladigini belirten Blinken, "Birçok tutuklu, fiziksel siddete, cinsel istismara ve iskenceye maruz birakilarak giyim, elektronik, günes enerjisi ekipmani, tarim ürünleri üretmeye zorlaniyor ve bu yilki raporda Çin'in vatandaslarini maruz biraktigi en korkunç ihlallerin tüm uygulamalari yer aliyor." diye konustu.

Kaynak: AA