Baskan Karalar Açiklamasi'Çalismayan, Bize PKK'li Diyen Insanlari Çikarttik'

Adana Büyüksehir Belediye Baskani CHP’li Zeydan Karalar, görev sürecinde belediyeden yaklasik 3 bin kisinin ayrildigini, bunun bin 300, bin 400’ünün kendileri tarafindan isten çikarildigini, yaklasik 300’ünün de son 3 ayda alindigi için gönderildigini belirterek, "Çalismayan, bize PKK’li diyen insanlari çikarttik” dedi. Karalar, metronun son duragindan Adana Sehir Hastanesi’ne kadar bir tramvay yapacaklarini açiklarken, Adana Su ve Kanalizasyon Idaresi’ndeki (ASKI) usulsüzlükleri ve savcilik tarafindan kendilerine gönderilen belgeleri de basinla paylasti.

Baskan Karalar Açiklamasi'Çalismayan, Bize PKK'li Diyen Insanlari Çikarttik'
Karalar, kentteki bir otelde basin mensuplariyla bir araya geldi. Çalismalari hakkinda bilgiler veren Karalar, Adana’daki gazetecilere desteklerinden ötürü tesekkür etti.

“Ihracatin 5 milyar dolardan az olmamasi gerek”

Adana’nin tekrardan gelismeye basladigini kaydeden Karalar, “Adanamiz gerçekten geriliyordu. Simdilik gerileme durdu. Organize Sanayi Bölgesi’nde ciddi talep var. Ceyhan, Yumurtalik bölgesinde mevcut iktidarin destekledigi yatirimlar var. Bunlar gerçeklestiginde Adana eski günlerine gelmeyecek ama beli ivme kazanacak. Ihracati 1 milyar 600 bin dolardan 2 milyara çikti ama Adana gibi bir memleketin ihracatinin 5 milyar dolardan az olmamasi gerek. Uzun süre bir memleket nitelikli göç veriyorsa ve niteliksiz göç aliyorsa bu bir kan kaybidir. Sanayicilerin yapacagi yatirimlarla ilgili Adana Büyüksehir Belediyesi olarak ne yapmamiz gerekiyorsa haziriz” diye konustu.



“Esas çözüm Adana’yi modernlestirmek”

Adana’nin hava kirliligi sorunundan da bahseden Baskan Karalar, “Yazin bunu pek fark etmiyoruz ama kisin müthis, sagliga zararli bir hava kirliligi var. Bunu engelleme için kentsel dönüsüm projelerimiz var. Kentsel dönüsüm gerçekten dogru yapilirsa bu ülkenin faydasina olur. Hava kirliligi bugünden yarina engellenebilecek bir is degil. Esas çözüm Adana’yi modernlestirmek” dedi.

“Kaldirim isgallerine son verilecek”

Kentteki kaldirim isgali sorununa da deginen Karalar, “Pandemi nedeniyle esnaf sikintiya girdi. Açikçasi bir müddet daha sesimizi çikartmayi düsünmüyoruz ama bunu da esnaf çok dogru kullanmiyor. Bununla ilgili masraf eden esnafa 1 yil süre verecegiz. Masraf etmeyen insanlar içinse hemen kaldirmasini talep edecegiz. Bunu da basaracagiz ancak bunun kolay olmayacagini söylemek istiyorum. Büfelerle ilgili de bir büfeyi kaldirmak istediginiz zaman Adana ayaga kalkiyor” ifadelerini kullandi.

“2019’da kan akisini durdurduk”

Mali tabloyla ilgili de konusan Baskan Karalar, “Iyilesmesi yukari yönlü olan bir mali tablomuz var. Bu sevindirici. Biz 2019’da kan akisini durdurduk, 2020’de iyilesme oldu ama bu sene iyilesme daha iyi gidiyor. Yaklasik 30-40 milyon civarinda borcumuz azaldi. Yazin yol hamlesi için çok para harciyoruz ama Eylül, Ekim aylari gibi borç tekrar azalacaktir” seklinde konustu.



“10 yil Kati Atik Tasfiye Parasi vermeyecegiz”

Adana Büyüksehir Belediyesi’ndeki elektrik tüketiminin azaltilmasi için Günes Enerjisi Santralleri (GES) kuruldugunu belirten Baskan Karalar, “GES ile suana kadar 60 milyona yakin az enerji ödedik. Yillardir kati atik parasi öderdik. Biz uzun süren görüsmeler sonucunda 2.8 milyon TL kati atik parasi vermemeye basladik. Aslinda yasal olarak yapacak bir sey yoktu. Firma yok dese yoktu ancak baktilar ki biz kararliyiz böyle bir anlasmaya oturduk. 10 yil daha Kati Atik Tasfiye Parasi vermeyecegiz. Ortalama 400 milyon TL’nin belediyenin kasasinda kalmasini sagladik. Bu büyük bir rakam” dedi.



“Larvanin artik sadece Mart ayinda olmadigini gördük”

Adana’nin kanayan yarasi olan sinekle mücadele konusunda da bilgiler veren Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, daha sonra sunlari kaydetti:

“Ilk sene seçim dönemine denk geldi, ikinci sene sinekle daha ciddi mücadele verdik, bu sene de mücadele verdik. 2 tane drone aldik. Ciddi bir ilaçlama yaptik ama sinekle mücadele de yer yer basarili olmadigimizi söylemek istiyoruz. Bazi yerlerde sinek yok diyorlar, bazi yerlerde de var diyorlar. Sinekle mücadele için 2 profesör çagirdik. Larvanin artik sadece Mart ayinda olmadigini gördük. Hocalar 10 güne bir larvanin ilaçlamasi gerekiyor dediler. Biraz daha araç ve eleman takviyesi yapacagiz. Beklentim 10 gün sonra bu sikayetlerin azalmasi.”

“Ulasim Master Plani uygulanacak”

Adana’da trafigin sikintiya dönüstügünü, bunun içinde Ulasim Master Plani üzerinde çalistiklarini vurgulayan Baskan Zeydan Karalar, “Pandemi nedeniyle biraz aksadi ama bunu yapacagiz. Metro’nun son duragindan Adana Sehir Hastanesi’ne kadar bir tramvay yapacagiz. Trafiginin bir bölümünü toplu tasimaya yönlendiremezseniz bu sorunu çözemezsiniz. Adana’da Metro’nun ikinci hattinin olmasi yetmez. Üçüncü hattinda Turgut Özal Bulvari’ndan Adana Sehir Hastanesi’ne, yeni Adliye binasina, stadyuma ve Balcali Hastanesi’ne gitmesi gerekiyor. Insallah bu dönem buna baslariz. Bunlari yaparsak trafik rahatlar” seklinde konustu.



“Üst düzey yöneticinin bir tanesine Rolex saat vermisler”

Adana Su ve Kanalizasyon Idaresi’nde (ASKI) tapelerin oldugunu, Adana Cumhuriyet Bassavciligi’nin sorusturma baslattigini anlatan Baskan Karalar, “Tapelerde diyor ki; “2017-2018 yillarindaki bir ihalede, 200 bin lira istediler benden. 200 bin lirayi vermezsen ihaleyi iptal ettiririm” Yüklenici firmada hayir vermeyecegim diyor ve ihale iptal oluyor. Bir sürü adamin hesabina para nakli var. Oradaki üst düzey yöneticinin bir tanesine Rolex saat vermisler. Bunlar benim tespitim degil. Hepsi hukuki. Biz bugüne kadar toplamda 10 dosyayi savciliga gönderdik ve bundan sonrasi onlarin isi. Savcilik bize dosyalari disiplin sorusturmasi açalim diye gönderdi. Tapelerin içerisinde degisik tarihlerde Kahraman diye birine 412 bin lira havale yapilmis. Mahkeme de ‘Sen bu kuyulari yapmamissin. Ihalesini de yanlis yapmissin. Bu kanuna aykiridir’ diyor. Ayrica bu kuyularinda yapilmadigi tespit edildi” ifadelerini kullandi.

“Borçlanma çikartiliyor ama bina alinmamis”

Adana Ticaret Borsasi binasinin alinmasi için geçmis dönemde borçlanma çikartildigini vurgulayan Baskan Karalar, “Borçlanma çikartiliyor ama bina alinmamis. 10 milyon lira kira ödeniyor. Bina alinmasi güzel bir sey ama bina falan alinmadi. Bizim arkadaslarimiz suç duyurusunda bulundular. Bu ciddi bir suç teskil ediyor” dedi.



“Sorusturma için izin verdim”

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, disiplin sorusturmasi açilacak kisi sayisinin 8 oldugunu da belirterek, “Biliyorsunuz 2 büyük ihale var. Birisi 598 milyonluk ihale, bir de Devlet Bahçeli Köprüsü. Bunlarin ikisini de mülkiye müfettisler inceliyor. Onun sonucunda ne olur, ne bulurlar bilmiyoruz. Is hukuka gittikten sonra bizim yorum yapmamiz uygun olmaz. 2017-2018 yillarinda baslamis bunlar. Ihalesi iptal edilen birisi de ihbar etmis. Sayin savci da mütalaasini yazdi fakat isimleri azaltarak göndermis. Bende sorusturma için izin verdim. Varsa öyle bir sey bizim için fark etmez. Benim adamim da olsa fark etmez” seklinde konustu.



“Bizim emekçilere karsi yüzümüz her zaman dönüktür”

Eski Adana Büyüksehir Belediye Baskani Hüseyin Sözlü’nün geçen günlerde kendisi hakkinda sosyal medyada ki elestirilerine de cevap veren Karalar, “Herkes kendisine yakisani yapar. Bizim alnimiz açik. Yaptiklarimiz ortada. ‘Sen isçiye hirsiz diyemezsin’ diyor. Ben kimseye hirsiz demedim. Ancak burada da söylüyorum, benim arsizla, teröristle, çalismayanla, hainle, hirsizla isim olmaz. Adam kuyu dosyasindan 412 bin lira para almis. Bunu ben degil, devlet diyor. Bir baskasina baska miktarda para yatmis. Ben ilk geldigimde bir isçinin evinin üzerine depo yaptirip mazot hirsizligi yaptigini tespit ettirdim. Isçiler simdi geçmise göre daha mutlu ve bize yaklasiyorlar. Bize yaklasmalari, baskalarini rahatsiz ediyor. Ne deyim baska. Bizim emekçilere karsi yüzümüz her zaman dönüktür” dedi.



“Bize PKK’li diyen, çalismayan insanlari çikarttik”

Belediyeden çikartilan isçi sayisinin da bin 700 oldugunu vurgulayan Karalar, “3 bin kisiyi attin, 5 bin kisiyi attin diye bir sey yok. Bizim çikartilan isçi sayimiz bin 700’dür. 300’ü geri döndü ASKI ile beraber. Bana bunu söyleyen adam belediye 8 bin 600 kisiyken burada fazlalik var diyerek adam atacagim demis. Yazilanlar var. Ancak kadro 15 bin olmus. Isçilerin parasini ödeyemeyen bir belediye haline gelinmis sen bana adam atiyorsun diyorsun. Onun yerine sen adam attin ama bunun 100-200’ünü yanlis attin desene. Olabilir, gözden kaçmis olabilir ama bize PKK’li diyen, çalismayan insanlari çikarttik. Biz insanlara hizmet edecegiz ama bunu da personelle yapacagiz. Benim amacim bu belediyeyi çalisir hale getirmek” ifadelerini kullandi.

“Benim çalismayanla, hainle, hirsizla isim olmaz”

Adana Büyüksehir Belediyesi’nde yaklasik 3 bin kisinin ayrildigini belirten Karalar, “Bunun bin 300, bin 400’ü bizim tarafimizdan yaklasik 300’ü son 3 ayda girdigi için gitti. Yaklasik bin kisinin üzerinde de insanda kendisi istifa etti, yer degistirdi ya da emekli oldu. 3 bine yakin insan zaten ayrildi. Öbür iki bine de gelin çalisin dedik ve çalistiracagiz. Tufanbeyli’de söyledigim ifade, “Benim çalismayanla, hainle, hirsizla” isim olmaz. Mazot veya hurda çalanla benim isim olsun mu?” diye konustu.

Baskan Karalar, Hüseyin Sözlü’nün ifadeleri hakkinda da hukukçularin inceleme yaptigini, gerek görülmesi halinde de yargiya basvuracaklarini kaydetti.

Öte yandan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, asiri sicaklar nedeniyle küresel isinmanin ciddi bir risk oldugunu, suyun daha çok önem arz ettigini belediyenin almasi gereken önlemleri de alacagini söyledi.

Kaynak: İHA