Arnavutluk Meclisi, Türkiye'den Insansiz Hava Araci Aliminda Kullanilacak Ek Bütçeyi Onayladi

Arnavutluk Meclisi, hükümetin Türkiye'den insansiz hava araci (IHA) aliminda kullanilmak üzere yaptigi bütçe degisikligi kararini onayladi.

8 milyon avrodan fazla ek bütçenin onayi için 82 milletvekili "evet", 9 milletvekili "hayir" oyu kullanirken 4 milletvekili "çekimser" kaldi.

Normatif yasa olarak bilinen bütçe degisikligi kararini Arnavutluk hükümeti 22 Haziran'da onaylamis, karar Resmi Gazete'de de yayimlanmisti.

Buna göre, "Türkiye ile yapilan anlasma ve toprak kontrolü ile ulusal güvenligi artirmaya yönelik tedbirler kapsaminda" Arnavutluk Savunma Bakanliginin IHA alimina yönelik öncelikli projesine 8 milyon avro üzerinde ek bütçe ayrildi.

Arnavutluk Basbakani Edi Rama haziran basinda bazi kabine üyeleriyle Türkiye'ye ziyaret gerçeklestirmis, Türk sirketleriyle yaptiklari görüsmelerde süper akilli insansiz hava araçlariyla ülke topraklarinin kontrol sistemi hakkinda konustuklarini kaydetmisti.

Rama, IHA'larla yollar, kiyi seridi, tarim arazileri, ormanlar ve kamu düzeniyle ilgili gerçek zamanli veri üretmeyi amaçladiklarini ifade etmisti.

Öte yandan Içisleri Bakani Bledi Çuçi de haziranda Türkiye'ye yaptigi ziyaret kapsaminda "Baykar Defense" sirketini ziyaret etmis, "bu cihazlarin Arnavutluk'ta sivil ve kentsel kontrol ile topraklarin korunmasi amaciyla kullanma olasiligi" hakkinda degerlendirmelerde bulunduklarini aktarmisti.

Meclis oturumunda ayrica yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi asi kampanyasini desteklemek üzere 8 milyon avronun üzerinde ek bütçe daha onaylandi.

Saglik ve Sosyal Koruma Bakanliginin verilerine göre simdiye kadar toplamda 968 bin 34 asi yapilirken, 403 bin 504 kisinin her iki dozu da aldigi kaydedildi.

Kaynak: AA