Korona Virüs Sonrasi Ani Isitme Kaybi Yasanabilir

Covid-19’un isitme sistemi üzerindeki etkileri ve ani isitme kayiplari hakkinda açiklamalarda bulunan Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Basak Çaypinar Eser, “Baslangiçta Covid-19 bulgulari daha çok geniz akintisi, grip ve ates seklinde kendini gösterirken son dönemde özellikle gençlerde bas agrisi ve ciddi eklem agrisi yapan forma dönüsmüs durumdadir. Virüsün mutasyonlu formu gençlerde de ciddi enfeksiyon tablosu olusturabiliyor ve ani isitme kaybi yasanabiliyor” dedi.

Korona Virüs Sonrasi Ani Isitme Kaybi Yasanabilir
Gençlerde Covid-19’a bagli ciddi enfeksiyon tablosu olusabildigine ve buna bagli olarak ani isitme kaybi yasanabildigine dikkat çeken Istanbul Gelisim Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Basak Çaypinar Eser, “Covid-19 hastalarda diger viral enfeksiyonlar gibi kulak burun bogaz sisteminde sinir hasarina bagli ani isitme kaybi görülebilir. Hasta klinige ani isitme kaybi sikâyeti, isitmede azalma veya kulaginda çinlama, ugultu ile gelebilir. Bunun disinda yüz felci yani periferik fasiyal sinir hasari seklinde de hastalari görebiliyoruz. Aslinda hastalarin bazilari Covid-19 olduklarini bilmeden bu semptomlarla günlük hayatlarina devam edebiliyorlar” diye konustu.



“TEDAVI KONUSUNDA TEDIRGINIZ”

COVID-19 HASTALARINDA UYGULANAN ANI ISITME KAYBI TEDAVISI ILE ILGILI KONUSAN ESER SU IFADELERI KULLANDI:

“Kortizon tedavisinin henüz uygun olup olmadigi ile alakali bir protokolün netlesmemesi söz konusu. Normal ani isitme kaybi ile gelen hastalarda kortizon tedavisi 1 mg/kg olarak baslarken Covid-19 hastalarinda bu sekilde tedaviye baslamak konusunda tedirgin olabiliyoruz. Sonuç olarak bu hastaligin mutasyonlu formu tekrar mutasyon geçirerek gücünü kaybedene kadar devam edecek, belki de yillarca sürecek olan bu hastalikla yasamayi ögrenmemiz gerekiyor.”

-IHA-
Kaynak: İHA