Japonya Olimpiyatlari'nda Yabanci Basin, Uydu Takip Sistemi Ile Izlenecek

Tokyo Olimpiyatlari için ülkeye gidecek yabanci basin mensuplari, uydu takip sistemi ile izlenecek. Covid-19 tedbirleri kapsaminda hayata geçirilecek uygulama ile basin mensuplarinin hareket alaninin belirlenen bölgelerle kisitlanmasi amaçlaniyor.

Japonya Olimpiyatlari'nda Yabanci Basin, Uydu Takip Sistemi Ile Izlenecek
Korona salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari’na sayili günler kala, Tokyo Olimpiyat Komitesi Baskani Seiko Hashimoto’dan yeni tedbir açiklamasi geldi. Sporcularla birlikte Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) yetkilileri ve yabanci medya kuruluslarindan gazeteciler de dahil 78 bin kisinin oyunlar için Japonya’yi ziyaret etmesinin beklendigini hatirlatan Hashimoto, yabanci gazetecilerin yalnizca belirlenen otelleri kullanmasina izin verilecegini ve özel konaklama tesislerinde veya arkadaslarinin evlerinde kalmalarinin yasaklanacagini söyledi.

Uygulamayla salgininin yayilmasini engellemeyi amaçladiklarini kaydeden Hashimoto, yurt disindan gelen gazetecilerin hareket alaninin GPS takip sistemleri ve diger yollarla 2 hafta süreyle izlenecegini söyledi.

Hashimoto, yabanci gazetecilerin konaklamasi için belirlenen tesis sayisinin 350’den 150’ye düsürülecegini de sözlerine ekledi.

Güvenli olimpiyat sözü

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari sporcular, ulusal olimpiyat komiteleri ve dünya kamuoyunun Covid-19 salgini nedeniyle dile getirdigi endiselerin ardindan bu yila ertelenmis, olimpiyat oyunlarinin 23 Temmuz - 8 Agustos 2021, paralimpik oyunlarinin ise 24 Agustos - 5 Eylül 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi açiklanmisti. Japonya hükümeti ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) organizasyonun yogun salgin tedbirleri kapsaminda güvenle gerçeklestirilecegine dair kararliligini yinelerken, Japonya’daki saglik meslek örgütleri basta olmak üzere bazi kamuoyu kesimleri potansiyel risk nedeniyle dev organizasyonun iptal edilmesi çagrisinda bulunmustu. Covid-19 salgini nedeniyle ülkenin 10 eyaletinde uygulanan OHAL kararina ragmen olimpiyatlarin yapilacaginin açiklanmasi da tepkilere neden olmustu.

Japonya’da Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 766 bin 380’e yükselmis, ölü sayisi da 13 bin 772’ye ulasmisti.
Kaynak: İHA