Gana Ve Burkina Faso'dan Terörle Mücadelede 'Birlik' Çagrisi

Gana Devlet Baskani Nana Akufo Addo: 'Eger birlik olmazsak terörle mücadelede basari saglayamayiz' Burkina Faso Cumhurbaskani Roch Marc Christian Kabore: 'Bizi, bizim disimizda kimse bu terör sorunundan kurtaramaz. Bu nedenle birlikte çalismamiz sart'

Gana Devlet Baskani Nana Akufo Addo ve Burkina Faso Cumhurbaskani Roch Marc Christian Kabore, Bati Afrika'daki terör sorunuyla mücadele için bölge ülkelerine, "birlik" çagrisinda bulundu.

Bati Afrika Ülkeleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) Dönem Baskani da olan Addo, Burkina Faso'da hafta sonu düzenlenen ve en az 160 kisinin yasamini yitirdigi terör saldirisi sonrasi bu ülkeye destek ziyaretinde bulundu.

Addo, baskent Vagadugu'da ayni zamanda Bati Afrika Ekonomik ve Parasal Birligi (UEMOA) Dönem Baskani da olan Cumhurbaskani Kabore ile görüstü, ardindan iki lider ortak basin toplantisi düzenledi.

"Eger birlik olmazsak terörle mücadelede basari saglayamayiz. Imkanlarimiz kisitli olsa da halklarimizin destegi var." ifadelerini kullanan Addo, terörle mücadelenin ancak bölge ülkelerinin çabalariyla saglanabilecegini dile getirdi.

Kabore de Addo'nun destek ziyaretinin önemine isaret ederek "Bizi, bizim disimizda kimse bu terör sorunundan kurtaramaz. Bu nedenle birlikte çalismamiz sart. Terörle mücadelede kazanacagimiz zafer bu bölgenin ortak zaferi olmali." dedi.

Kabore, Bati Afrika'daki terör sorununun basta Mali, Nijer ve Burkina Faso olmak üzere tüm bölgeye yayilmaya basladigi uyarisinda da bulundu.

Burkina Faso'nun Sahel bölgesindeki Solhan köyüne 5 Haziran'da düzenlenen silahli saldirida en az 160 kisi yasamini yitirmisti.

Birlesmis Milletler, saldiri sonrasi 3 bin 300 kisinin civar köylere göç ettigini duyurmustu.

Komsulari Mali ve Nijer gibi Burkina Faso da 2015'ten bu yana Sahel'de faaliyet gösteren terör örgütlerinin sik sik hedefi oluyor.

Sahel bölgesinde bulunan Burkina Faso, Nijer, Çad, Mali ve Moritanya, terör sorunuyla mücadele edebilmek için G5 Sahel Ortak Gücü'nü kurmustu.

Kaynak: AA