Fas Ispanya'yi Iki Ülke Arasindaki Krize Avrupa Birligini De Dahil Etmekle Suçladi

Fas Disisleri Bakani Nasir Burita, Ispanya'yi iki ülke arasindaki krize Avrupa Birligini (AB) de sürükleyip sorundan kaçmakla itham etti.

Burita, bir günlük ziyaret için Rabat'a gelen Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto ile görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisinda konustu.

Ispanya ile son dönemde Bati Sahra meselesi ve düzensiz göçmen akiniyla ilgili yasadiklari sorunlara isaret eden Burita, Madrid yönetiminin söz konusu krize AB'yi dahil etme çabasinda oldugunu söyledi.

Yasanan krize AB'yi de sürükleyerek göç konusunu odak noktasi haline getirme girisimlerinin hiçbir seyi degistirmeyecegini dile getiren Burita, bunun sorunlardan kaçmak anlamina geldigini ifade etti.

"Ispanya'nin kendi içinde bir bölünmeyi reddedip komsusunda böyle bir seye cesaret vermesi olamaz." diyen Burita, Ispanya'nin, Katalan bölgesindeki ayrilikçilara karsi tutumu ile komsusu Fas'taki Polisario sorununa karsi tavri arasindaki çeliskiye dikkati çekti.

Göç konusuna da deginen Fas Disisleri Bakani, ülkesinin "hiç kimseden ders almayi kabul etmedigini" ve Ispanya ile sorunun devam ettigini kaydetti.

Burita, Fas'in AB ile gelismekte olan iyi iliskilere sahip oldugunun altini çizdi.

Macaristan Disisleri Bakani Szijjarto ise Fas ile Ispanya arasindaki sorun konusunda ülkelerin toprak bütünlügünü desteklediklerini belirtmekle yetindi.

- Ispanya ile Fas arasindaki diplomatik kriz

Bati Sahra meselesinden dolayi son dönemlerde ciddi gerginliklere sahne olan Ispanya-Fas iliskileri, Ispanya'daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da ayrilikçi Polisario Cephesi Genel Sekreteri Ibrahim Gali'yi, yakalandigi Kovid-19'dan dolayi tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldirmasiyla diplomatik krize dönüsmüstü.

Iki ülke arasindaki diplomatik kriz, Gali'nin Ispanya'ya gelisi ve ardindan Fas'tan Ispanya'ya dogru düzensiz göçmen akiniyla daha da derinlesmisti.

Fasli göçmenlerin 17 Mayis'ta saat 02.00'de baslattiklari ve Fas yönetiminin göz yumdugu düzensiz göç akiniyla Ceuta kentinin kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sinirlarindan yüzerek ya da yürüyerek iki günde 8 binden fazla kisi Ispanya'ya geçmisti.

Kaynak: AA