DISK Genel Baskani Çerkezoglu Ile 14 Sanigin Yargilanmasina Baslandi

Saniklarin 'Toplanti veya gösteri yürüyüslerine katilmak ve ihtara ve zor kullanmaya ragmen dagilmamak' suçundan üçer yila kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

DISK Genel Merkezi önünden 1 Mayis 2020'de, izinsiz olarak Taksim'deki alana yürümek isterken gözaltina alinan DISK üyesi 15 sanigin, "Toplanti veya gösteri yürüyüslerine katilmak ve ihtara ve zor kullanmaya ragmen dagilmamak" suçundan üçer yila kadar hapis cezasi istemiyle yargilanmasina baslandi.

Istanbul 20. Asliye Ceza Mahkemesindeki durusmaya, DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu'nun da aralarinda bulundugu 10 sanik katildi. Baska suçtan tutuklu bir sanigin da cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile durusmaya katilimi saglandi.

Durusmada savunma yapan Arzu Çerkezoglu, olay günü maske ve mesafe kurallarina dikkat ederek Taksim Meydani'na çelenk koymak istediklerini fakat emniyet güçleri tarafindan engellendiklerini belirterek, "1 Mayis'ta isçilerin yaninda oldugumuzu göstermek istedik. Yaptigimiz suç degildir. 1 Mayis'i kutlamanin bizim hakkimiz oldugunu, Anayasa ve uluslararasi sözlesmeler ile bu hakkimizin güvence altina alinmis oldugunu belirtmek isterim. Beraatimi istiyorum." dedi.

Savunma için söz verilen diger saniklar da 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü dolayisiyla kutlama yapmalarinin haklari oldugunu belirterek, beraat talebinde bulundu.

Ara kararini açiklayan mahkeme, olaya iliskin kamera görüntülerinin Istanbul Emniyet Müdürlügünden istenmesine karar verdi.

Durusmaya katilmayanlarin mazeretlerini kabul eden ve bazi saniklar için yeniden davetiye çikarilmasi hükmü kuran mahkeme, durusmayi erteledi.

Durusma öncesi Çaglayan'daki Istanbul Adalet Sarayi önündeki alanda toplanan saniklar ve DISK üyeleri adina Arzu Çerkezoglu bir konusma yapti.

Çerkezoglu, 1 Mayis'ta Taksim Meydani'na çikmak istemelerinin suç olmadigini ifade ederek, "Bu konuda uluslararasi kararlar oldugu halde tekrar tekrar ayni davayi açmaktan vazgeçmiyorlar. Biz hakkimiz olani istemekten ve Taksim 1 Mayis alanimiza sahip çikmaktan asla vazgeçmeyecegiz." dedi.

- 15 kisi gözaltina alinmisti

1 Mayis 2020'de DISK'in Besiktas Dikilitas'ta bulunan genel merkezi önünden Taksim'e izinsiz olarak yürümek isteyen DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu'nun da aralarinda bulundugu 15 sendika yöneticisi, uyarilara ragmen dagilmayinca polis müdahalesiyle gözaltina alinmisti.

Gözaltina alindiktan sonra serbest birakilan 15 kisi hakkinda hazirlanan iddianamede bu kisilerin, 2911 sayili kanunda yer alan, "Toplanti veya gösteri yürüyüslerine katilmak ve ihtara ve zor kullanmaya ragmen dagilmamak" suçundan 6 aydan üçer yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi istenmisti.
Kaynak: AA