Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Demir, Eskisehir Endüstri Fuari'nin Açilisina Katildi Açiklamasi

'Bu tür fuarlari sanayicimiz bir araya geldigi, birbirini tanidigi, daha genis alana yayildigi, sürdürülebilir bir teknoloji sanayi alt yapisinin olusturuldugu, bunun da nihai olarak savunma sanayinin güçlü bir sekilde gelismesine katkida bulunacagi bir süreç olarak görüyoruz' 'Ihracat için daha yolun basindayiz. Ürünlerimiz tanindikça, bilindikçe performanslari görüldükçe bunlarin daha da artacagini umuyoruz'

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Eskisehir Endüstri Fuari'na iliskin, "Bu tür fuarlari sanayicimiz bir araya geldigi, birbirini tanidigi, daha genis alana yayildigi, sürdürülebilir bir teknoloji sanayi alt yapisinin olusturuldugu, bunun da nihai olarak savunma sanayinin güçlü bir sekilde gelismesine katkida bulunacagi bir süreç olarak görüyoruz." dedi.

Demir, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan desteklenen, Eskisehir Ticaret Odasi (ETO), Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi, TÜYAP Tüm Fuarcilik Yapim AS, Eskisehir Teknik Üniversitesi ve Eskisehir Osmangazi Üniversitesi is birligiyle ETO-TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçeklestirilen Eskisehir Endüstri Fuari'nin açilisina katildi.

Eskisehir'in mesleki egitimde farkindaligi olan bir sehir oldugunu anlatan Demir, söyle konustu:

"Devlet Demir Yollari Fabrikasi, çirak okulu... O günlerde bile mesleki egitimde farkindaligin oldugu bir sehir Eskisehir. 'Çirak okulu' dendiginde belki yasi 50'nin üzerinde olan pek çok insanin egitimini aldigi, ilk mesleki egitim gördügü yer. Ayni zamanda yine havacilik meslek yüksekokulunun da ilk kuruldugu yer. Olgunlasmis, yetkin bir sanayi, Ar-Ge ve teknoloji alt yapiniz yoksa ileri bir savunma sanayisinden bahsetmeniz de mümkün degil. Özellikle bu endüstri fuarinda, savunma sanayi olarak çok genis bir katilimla, katilmamizin sebebi de Eskisehir'in ayni zamanda savunma sanayiindeki müstesna yeridir."

Demir, 1970'li yillarda bir ortaokul ögrencisiyken F-104 filolarinin Kibris Baris Harekati'na katilmak üzere uçtugunu penceresinden gözlemledigi günleri hatirladigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"O vesileyle de yine bir uçak mühendisligi sevdasi, lisede kurdugumuz ilk havacilik kulübünün Hava Ikmal'e ziyareti, yine çevremizde insanlarin çalistigi yer olarak soruldugunda ya Devlet Demir Yollari Fabrikasi ya da Hava Ikmal olarak adreslendigi günleri hatirliyorum. Eskisehir bu is için dogru bir adres. Insallah bu faaliyetlerin devamini diliyoruz. Bu tür fuarlar sanayicimiz bir araya geldigi, birbirini tanidigi, daha genis alana yayildigi, sürdürülebilir bir teknoloji sanayi alt yapisinin olusturuldugu, bunun da nihai olarak savunma sanayinin güçlü bir sekilde gelismesine katkida bulunacagi bir süreç olarak görüyoruz."

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimci Hasan Büyükdede ise Eskisehir'in demir yolu ve savunma sektörü için önemli bir kent oldugunun altini çizdi.

Savunma sanayisine ve uçak endüstrisine hizmet veren uçak bakim merkezinin Eskisehir'de oldugunu hatirlatan Büyükdede, söyle devam etti:

"Uçak endüstrisi ve savunma endüstrisi için parçalar yapan birçok firmamiz burada. Çok önemli bir organize sanayi bölgemiz var. Gün geçtikçe de ortak gelistirmeye gayret ediyoruz. Daha da büyüyecegine inaniyoruz. Ayni zamanda burasi bir beyaz esya üretim merkezi. Ayni zamanda otomotiv ve motor fabrikasiyla otomotivin de merkezi. Çevresinde, hemen yakininda Bursa'ya yakinligi, otomotiv ana sanayilerine çok yakinligi burayi çok özel bir önemi sahip kiliyor. Sadece onlar degil, ayni zamanda burasi tugla ve seramik sektörünün de merkezi. Dolayisiyla Eskisehir'i çok farkli bir yapida degerlendiriyoruz. Buranin TÜLOMSAS ve URAYSIM'in devreye girmesiyle demir yolu test merkezi ve demir yoluyla ilgili bir üretim merkezi haline gelmesi konusunda ciddi bir çabamiz var."

TÜYAP Anadolu Fuarlari Genel Müdürü Ilhan Ersözlü, ETO Baskani Metin Güler, Eskisehir Organize Sanayi Bölgesi Baskani Nadir Küpeli'nin de birer konusma yaptigi açilisa, Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz, Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Hasan Ünal, Eskisehir Sanayi Odasi Baskani Celalettin Kesikbas, AK Parti Il Baskani Zihni Çaliskan ve diger ilgililer katildi.

- Ismail Demir: "Ihracat için daha yolun basindayiz"

Açilisin ardindan fuardaki stantlari gezen Demir, gazetecilere yaptigi açiklamada, fuarin is birliklerinin önünü açacagini söyledi.

Demir, sözlerini söyle sürdürdü:

"Fuar önemli ama fuardan sonraki veriler bizim için önemli olacak. Kim ne kadar is birligi gelistirdi? Hangi ürünlerde nasil bir yerlesim plani yaptik? Özellikle de savunma sanayi için büyük bir alt yapi oldugunu düsündügümüz Eskisehir bu katkisini hangi boyuta tasidi gibi konularda alacagimiz olumlu neticeler bu fuar konusunda bizi tatmin edecektir. Bir girisim yaptik, niyetine girdik, alandayiz ama mühim olan buradaki katilimcilarin birbirleriyle temaslari, birbirlerini tanimasi, buradan bir ivme kazanmasini bekliyoruz. Ihracat için daha yolun basindayiz. Ihracat rakamlarimiz diger ülkelerle karsilastirildiginda daha çok küçük, daha bunlar isin basi. Ürünlerimiz tanindikça, bilindikçe performanslari görüldükçe bunlarin daha da artacagini umuyoruz. Su anda ihracat için dogrusunu söylemek gerekirse arzuladigimiz, istedigimiz seviyenin çok altindayiz. Sürdürülebilir bir savunma sanayiinde olmazsa olmaz ihracat ama gelecegin bu konuda çok parlak oldugunu görüyoruz. Insallah hedeflerimiz katlanarak büyüyecek."
Kaynak: AA