Çorum Belediyesinde Imzalanan TIS Ile Isçilere Yüzde 32 Zam Yapildi

HakIs Genel Baskani Mahmut Arslan: 'Iyi bir toplu is sözlesmesi gününde ve zamaninda uygulanan, isimizin güvencede oldugu bir sözlesmedir. Bence bugün yaptigimiz toplu is sözlesmesi de iyi bir sözlesmedir'

Çorum Belediyesinde Imzalanan TIS Ile Isçilere Yüzde 32 Zam Yapildi
Çorum Belediyesi ile Hak-Is Konfederasyonuna bagli Hizmet-Is Sendikasi arasinda, isçilerin maasina yüzde 32 zam içeren toplu is sözlesmesi (TIS) imzalandi.

Buharaevler Kültür Merkezi'nde, Çorum Belediyesi personel sirketi ile Hizmet-Is Sendikasi arasinda 1400 çalisani kapsayan TIS imza töreni düzenlendi. Törende Çorum Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin ile Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, sözlesmeye imza atti.

Asgin, burada yaptigi konusmada, belediye isçileri arasinda uygulanan 8 yevmiye kalemini 3'e düsürdüklerini söyledi.

Bu sayede ayni ya da benzer isi yapsa da farkli ücret alan isçiler arasindaki adaletsizligi giderdiklerini belirten Asgin, bu sayede çalisma barisi açisindan da önemli bir adim attiklarini vurguladi.

Toplu is sözlesmelerinin isçinin bayrami oldugunun altini çizen Asgin, "Belediyemizden en düsük ücret alan 1216 isçimizin bir önceki sözlesmeye göre günlük yevmiyesi 113 lira idi. Belediyemizin imkanlarini zorlayarak bunu 140 liraya çikardik. Ikinci grupta yer alan 150 personel için günlük yevmiye 148 lira, üçüncü gruptaki 34 personel için de 165 lira günlük yevmiye ücreti belirledik. Kardeslerimize yevmiyeleri hayirli olsun. Sosyal yardimlar ve ek ödemelerle 3 bin 860 lira olan en düsük isçi maasi, yeni sözlesmeyle 4 bin 500 liraya yükseldi. En düsük maas alan kardesimiz, sosyal yardim ve desteklerle 4 bin 500 lira aylik ödeme alacak." dedi.

Asgin, isçilere verilen sosyal yardimlarin da arttigina dikkati çekerek "Önceki sözlesmede Ramazan ve Kurban Bayramlarinda 200'er lira yardim vardi. Bunu Ramazan Bayrami'nda 300, Kurban Bayrami'nda da 750 liraya yükselttik. Üniversite harici ögrenci okutan isçilerimize verilen 200 lira ek ödemeyi 250 liraya, üniversite ögrencisi okutan personele verilen ek ödemeyi ise 350 liradan 500 liraya çikardik." diye konustu.

Imzalanan TIS'in 2021 ve 2022 yillarini kapsadigini, 2022'de de isçilerin aylik kazancinda artis olacagini ifade eden Asgin, 2 yilin ortalamasina bakildiginda bu sözlesmeyle maaslarda yüzde 32, sosyal yardimlarda yüzde 40 artis sagladiklarini sözlerine ekledi.

Hak-Is Genel Baskani Arslan ise TIS'in taraflar arasinda kavgaya dönüsmeden, masada imzalanmasinin son derece önemli oldugunu belirterek "Kavga etmeden, çatismadan, grev ve benzeri olumsuzluklari yasamadan, çalisanlari huzursuz etmeden, sehir halkini rahatsiz etmeden, makul ve orta yolda toplu is sözlesmesi imzalanmasi çok kiymetli." ifadesini kullandi.

Iyi zam anlasmasinin iyi bir toplu is sözlesmesi anlami tasimadigina isaret eden Aslan, "Iyi bir toplu is sözlesmesi gününde ve zamaninda uygulanan, isimizin güvencede oldugu bir sözlesmedir. Bence bugün yaptigimiz toplu is sözlesmesi de iyi bir sözlesmedir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA