Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykirimi Anisina Düzenlenen Baris Yürüyüsü Için Basvurular Basladi

Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'nin Sirp askerleri tarafindan ele geçirilmesiyle baslayan soykirimdan kurtulmak isteyen sivillerin kullandigi ormanlik yolda düzenlenen "Baris Yürüyüsü" için basvurular basladi.

Srebrenitsa'nin 11 Temmuz 1995'te isgal edilmesiyle baslayan ve en az 8 bin 372 Bosnak sivilin katledildigi soykirimdan kurtulmak isteyenlerin kullandigi güzergahta her yil 8-10 Temmuz'da yapilan yürüyüste yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle geçen yilki "sinirli katilim" uygulamasinin bu yil olmayacagi ifade edildi.

Baris Yürüyüsü Organizasyon Kurulundan yapilan yazili açiklamada, bu yil 17'ncisi düzenlenecek etkinlikte grup basvurularinin 1 Temmuz'a, bireysel basvurularin ise yürüyüsün baslangiç tarihi olan 8 Temmuz'a kadar sürecegi belirtildi.

Basvurularin Baris Yürüyüsü resmi internet sitesi (https://www.marsmira.net/bs/) ya da resmi sosyal medya hesabi üzerinden yapilabildigine isaret edilen açiklamada, yürüyüsün Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde yapilacagi ifade edildi.

Açiklamada ayrica salgina iliskin tedbirlerin sikilastirilmasi karari alinmasi halinde katilimcilarla iletisime geçilecegi vurgulandi.

Srebrenitsa'da 1995 yilinda çok sayida kisinin hayatini kaybetmesi nedeniyle halk arasinda "ölüm yolu" olarak da nitelendirilen orman yolundaki yürüyüsün hayatini kaybeden kurbanlarin anisina düzenlendigi belirtilen açiklamada, yürüyüsün orman yolundan sag kurtulanlarin rehberliginde gerçeklestigi aktarildi.

Açiklamada, salgindan önce dünyanin dört bir yanindan binlerce kisinin yürüyüse katildigi animsatilarak Srebrenitsa'da savas zamaninda yasanan soykirimin asla unutulmayacagi kaydedildi.

Yürüyüs boyunca içecek ve yiyecek ihtiyacinin organizasyon kurulunca saglandigi ifade edilen açiklamada, yürüyüse bu yil katilimin yüksek olmasi temennisinde bulunuldu.

Soykirim kurbanlari için Bosna Hersek'in Nezuk kasabasindan dua ederek yürüyüse baslayacak katilimcilar, 1995'te Bosnak sivillerin kullandigi orman yolundan ilerleyerek 10 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'na ulasacak.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'nin 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasindaki Sirp birliklerince isgal edilmesinin ardindan Birlesmis Milletler bünyesindeki Hollandali askerlere siginan sivil Bosnaklar, daha sonra Sirplara teslim edildi.

Kadin ve çocuklarin Bosnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulasmasina izin veren Sirplar, en az 8 bin 372 Bosnak erkegi ormanlik alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Bosnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savasin ardindan kayiplari bulmak için baslatilan çalismalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulasilan kurbanlar, kimlik tespitinin ardindan her yil 11 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda düzenlenen törenle topraga veriliyor.

Kaynak: AA