BBP Genel Baskani Destici, Istanbul'da Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi

(HDP'ye yönelik kapatma davasi) 'Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi eksiklikleri tamamladi. Yeniden bir kapatma istemiyle dava açti, dosyayi gönderdi. Uluslararasi hukuk, iç hukuk ve milletin vicdani bunun kapatilmasini emrediyor. Onun için Anayasa Mahkemesi'nin bahanesinin kalmadigini düsünüyoruz ve bunun uzatmadan gerçeklesmesini bekliyoruz' '(Erdogan ile Biden'in 14 Haziran'da gerçeklestirecekleri ikili görüsme) 'Sözde Ermeni soykirimi ile ilgili yaptigi açiklama da yüzüne vurulmalidir. F35 ve diger yaptirimlara karsi Türkiye'yi köseye sikistirmaktaki amaç ve gayelerini bildigimizi ve buna boyun egmeyecegimizi çok açik ve net bir sekilde ifade etmeliyiz'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Baskani Mustafa Destici, HDP'ye yönelik kapatma davasina iliskin, "Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi eksiklikleri tamamladi. Yeniden bir kapatma istemiyle dava açti, dosyayi gönderdi. Uluslararasi hukuk, iç hukuk ve milletin vicdani bunun kapatilmasini emrediyor. Onun için Anayasa Mahkemesi'nin bahanesinin kalmadigini düsünüyoruz ve bunun uzatmadan gerçeklesmesini bekliyoruz." dedi.

Partisinin Istanbul Il Baskanliginda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulunan Destici, Afyonkarahisar'in Sinanpasa ilçesine bagli Güney beldesinde yapilan belediye baskanligi seçimlerinde Cumhur Ittifaki'nin oylarin yüzde 95'ini alarak büyük basari gösterdigini, kasabanin yeniden belde statüsü elde etmesinde BBP'nin adayi Süleyman Çaglar'in büyük katkisinin oldugunu söyledi.

Destici, Marmara Denizi'nde olusan müsilaj problemine iliskin de bu durumun biyolojik ve kimyasal kosullarin bir araya gelmesiyle olusan fitoplanktan meydana geldigini ifade ederek, sorunla mücadelenin hep birlikte yapilmasi gerektigine isaret etti.

Bu soruna karsin geçmis yillarda önlem alinmadigini savunan Destici, "Biyolojik ve kimyasal atiklar denize akmis ve suya karismis. Burada hem yerel yönetimlerin hem merkezi hükümetlerin sorumlulugu var. Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin açikladigi tedbir paketini destekliyoruz. Dogru ve yerinde tespitlerdir. Insallah tavizsiz bir sekilde, hiçbir isletmeye, kisiye taviz gösterilmeden bu eylem plani gerçeklestirilmelidir ve kurallar uygulanmalidir." diye konustu.

Yeni Anayasa ve seçim kanunu hakkindaki çalismalara da deginen Destici, siyasi partilerin, devlet ve millet için bir araya gelerek asgari müstereklerde anlasmasi gerektigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Bu ülkede sistemle ilgili tartismalar var. Illa da güçlendirilmis parlamenter sistem, illa da iyilestirilmis parlamenter sistem. Tamam da halk bir karar vermis. Senin halkin tercihine de mi saygin yok? 3 sene önce referandum yapilmis ve halk demis ki bu yeni sistemde yönetilmek istiyorum. Durmadan bu konuyu ayni sekilde tekrar etmek, gündemde tutmak, ülkenin önünü tikamanin kimseye faydasi yok."

Türkiye'nin darbe anayasasindan kurtularak yeni bir anayasaya kavusmasinin herkesin ortak hedefi olmasi gerektigine vurgu yapan Destici, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bu konuda yaptigi çagriya olumlu bir yaklasim gösterilmesi gerektigini kaydetti.

Siyasetin finansmaninin seffaflasmasi konusunda çagrida bulanan Destici, söyle devam etti:

"Partilerin her çalismasini kanunlar çerçevesinde yapmak gerekiyor. Seffaflasma olmadigi zaman hem yaris adil olmuyor, seçmen tercihi sandiga yansimiyor hem de gayrimesruluk artiyor. Yolsuzlugun önü açilmis oluyor. Milletvekilleri ön seçimle belirlenmeli. Ne genelde ne de ittifak içerisinde baraj gündeme getirilmemeli. Dar ve daraltilmis bölge uygulamalari Türkiye için uygun degildir. Her ilin bir seçim çevresi olmasini arzu ediyoruz."

- HDP'nin kapatilmasi davasi

BBP Genel Baskani Mustafa Destici, HDP'nin kapatilmasi istemiyle yeniden açilan davayi hatirlatarak, konusmasini söyle sürdürdü:

"Terör bu ülkede 10 binlerce insanimizin canini aldi. Sehitler verdik, masum insanlarimizi kaybettik. 40 yildir ve hala devam ediyor. Trilyonlarca dolar paramiz, yani milletin gelecegi gitti. Bunun sebebi terör örgütü. Bunun Türkiye'de bir partisi var. Olabilir mi? Olamaz, olmamali. Uluslararasi hukuka, Venedik kriterlerine göre de olamaz. Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'nin Batasuna ve Herri Batasuna kararlari ortada. Teröre destek verdigi için degil, sadece kinamadigi için bu partiler kapatildi. Dünyanin hiçbir ülkesinde buna müsaade etmezler ama maalesef Türkiye'de buna müsaade ediliyor. Bununla ilgili Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi hakli olarak bir kapatma davasi açti 2,5 ay önce. Anayasa Mahkemesi bunu bir takim eksikliklerden dolayi iade etti. Aslinda bize göre eksiklik yok. HDP'nin, PKK'nin partisi oldugu çok açik. Kendileri bunu inkar etmiyorlar. Her sey ortada. Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi eksiklikleri tamamladi. Yeniden bir kapatma istemiyle dava açti, dosyayi gönderdi. Uluslararasi hukuk, iç hukuk ve milletin vicdani bunun kapatilmasini emrediyor. Onun için Anayasa Mahkemesi'nin bahanesinin kalmadigini düsünüyoruz ve bunun uzatmadan gerçeklesmesini bekliyoruz. Yenisi kurulurmus, kurulsun. Terör örgütü yenisini kurarsa yine kapatiriz. Terör örgütünü desteklerse yine kapatacaksin."

Destici, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ile IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'i, HDP'ye yönelik açilan kapatma davasina destek vermedikleri için elestirdi.

- "Sen kimsin, bu devleti yikacaksin"

Türkiye Isçi Partisi (TIP) Istanbul Milletvekili Ahmet Sik'in, son açiklamalarina da deginen Destici, "Çikiyor diyor ki; 'Devlet katil ve devlet yikilmali.' 'Yikacagiz bu devleti' diyor. Sen kimsin, bu devleti yikacaksin? Senin aga babalarin, senin kuyruguna yapistiklarin, senin sözcülügünü, masaligini yaptigin bütün yedi düvel geldi bu devleti yikamadi. Biz sizin gibi onursuzlarin, nasil dagdaki teröristlerin kökünü kazidiysak, sizin de Meclis'te kökünüzü kaziyacagiz. Türk milleti Meclis'te hain, terörist istemiyor." ifadelerini kullandi.

Çin'in Dogu Türkistan'da uyguladigi hak ihlallerini de elestiren Destici, partisinin kuruldugu günden bu yana Çin zulmüne karsi en sert tepkiyi gösterdigini dile getirdi ve Türkiye'nin Çin ile ticari iliskisini kesmesi önerisinde bulundu.

- Cumhurbaskani Erdogan'in ABD Baskani Biden ile yapacagi ikili görüsme

Destici, konusmasinda Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve ABD Baskani Joe Biden'in 14 Haziran'da Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsaminda ikili görüsme yapacaklarini hatirlatarak, sunlari ifade etti:

"Bölgesel meseleler konusulacak. S-400'ler ve F-35'ler ve bizim savunma sanayide son dönemde ortaya koydugumuz ataklar konusulacak. Bundan rahatsizlar. Bizim SIHA'lardan, yerli muharip uçagi yapmamizdan, yerli tank, top, tüfek yapmamizdan ve çevre ülkelere satmamizdan rahatsizlar. Azerbaycan'la is birligi yapmamizdan ve Karabag'i isgalden kurtarmamizdan rahatsizlar. Libya'da asker bulundurmamizdan, Dogu Akdeniz'deki hakli menfaatlerimizden geri adim atmamamizdan, Suriye'de teröre karsi verdigimiz mücadeleden ve orada bir PKK devleti kurdurmamamizdan rahatsizlar. Bu rahatsizliklarimiz çok net bir sekilde dile getirilmeli. Biden'a sunlar mutlaka sorulacaktir; PYD/YPG'ye ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM), tarafindan bunlara gönderilen 10 binlerce tir silah, bunlar sorulacaktir. Yunanistan'da bu kadar fazla üssün kurulmasi ve Yunanistan'a silah sevkiyati ve hibesi, bunlar neyi amaçlamaktadir? Sözde Ermeni soykirimi ile ilgili yaptigi açiklama da yüzüne vurulmalidir. F-35 ve diger yaptirimlara karsi Türkiye'yi köseye sikistirmaktaki amaç ve gayelerini bildigimizi ve buna boyun egmeyecegimizi çok açik ve net bir sekilde ifade etmeliyiz.

Destici, ABD'yi gerçek bir NATO müttefiki gibi davranmaya çagirdi.
Kaynak: AA