ABD Baskan Yardimcisi Harris, Meksika Sinirini Ziyaret Edecegini Duyurdu Açiklamasi

'Önceligimiz göç sorununun kökeniyle ilgilenmek. Hafife almiyoruz, asil nedenlere odaklanmaya çalisiyoruz'

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris, önceliklerinin göç sorununun kökeniyle ilgilenmek oldugunu belirterek, yakinda Meksika sinirini ziyaret edecegini söyledi.

Meksika ziyareti kapsaminda baskent Meksiko'daki bir otelde basin toplantisi düzenleyen Harris, Meksika ve Guatemala ziyaretlerine iliskin kalkinma ve göç için özel anlasmalar yaptigini, ziyaretin verimli geçtigini kaydetti.

Harris, Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ile seyahat kisitlamalarini yeniden gözden geçirme konusunu konustuklarini anlatarak, "Lopez Obrador, ABD'ye vize basvurusu sartlarinin gevsetilmesi gerekliliginden bahsetti, kendisine bunu ayrintili ele almak üzere iki tarafli çalisma ekibinin olusturulacagini söyledim." ifadesini kullandi.

Orta Amerikali göçmenlere Kuzey bölgesine göç edilmemesi çagrisinda bulunan Harris, "Önceligimiz göç sorununun kökeniyle ilgilenmek. Hafife almiyoruz, asil nedenlere odaklanmaya çalisiyoruz. Yakinda Meksika sinirini ziyaret edecegim." diye konustu.

Harris, Beyaz Saray kabine üyelerinin ekonomik kalkinmayi tesvik etmek için Meksika'nin ekonomi sektörüyle birlikte çalisacagini kaydederek, uyusturucu kaçakçiligiyla mücadeleye yönelik ülkede isgücü reformunu tesvik etmek için 130 milyon dolarlik bir destek verildigini bildirdi.

- "Çogu göçmen eve dönmek istiyor "

Göçmenlerin ülkelerinde yasadigi siddet ve firsat yetersizlikleri nedeniyle bulunduklari yerleri terk ettigine dikkati çeken Harris, "Guatemala ve Meksika devlet baskanlariyla bu konulara yönelik verimli görüsmeler yaptik. Göçmenler ayni zamanda geldikleri yerlerde de firsat yoksunlugu gerekçesiyle çogu göçmen eve dönmek istiyor." degerlendirmesinde bulundu.

ABD Baskani Joe Biden'in önceliginin göçmenlik makamlari tarafindan ayrilan aileleri bulmak oldugunu hatirlatan Harris, aileleri yeniden bulusturmak için çalismaya devam edeceklerini belirtti.

Ilk yurt disi ziyaretini Guatemala'ya gerçeklestiren Harris, Guatemala Devlet Baskani Alejandro Giammattei tarafindan dün Ulusal Kültür Sarayi'nda kabul edilmisti.

Kaynak: AA