64 Sanikli DEAS Davasinda Taniga Örgütten Tehdit

Kocaeli’de düzenlenen DEAS operasyonlarinda yakalanan ve aralarinda örgütün sözde Kocaeli emirlerinin de yer aldigi 64 tutuksuz sanigin yargilandigi davada söz alan tanik, terör örgütünün tehditleri sebebiyle durusmalara katilmadigini söyledi.

Kocaeli’de farkli tarihlerde DEAS silahli terör örgütünün faaliyetlerinin desifre edilmesine yönelik olarak gerçeklestirilen operasyonla, aralarinda örgütün Kocaeli yapilanmasi olan sözde "Takva Cemaati"nde yer alan terör örgütü üyesi oldugu iddiasiyla gözaltina alinan 64 kisi hakim karsisina çikti. 4,5 yildan 22 yil 6’sar yila kadar hapis cezasi talebi ile yargilanan 64 süphelinin yargilanmasina, Kocaeli 6. Agir Ceza Mahkemesinde devam edildi. Durusmaya bazi tutuksuz saniklar, tanik ve taraf avukatlari katildi.

DEAS’la bir baglantisinin olmadigini söyleyen saniklar, yurt disina çikma yasaklarinin kaldirilmasini talep ettiler.

"DEAS beni tehdit ettigi için mahkemeye gelemedim"

Durusmada söz alan tanik Abdülkadir Polat, ’Mahkeme Baskaninin sana ulasamiyoruz’ sözüne karsilik "DEAS beni tehdit ettigi için mahkemeye gelemedim. Bazi saniklarla tanismadan önce DEAS’la baglantilari vardi. Ben de 2013, 2014 yilinda Suriye’ye gittim. 2-3 hafta kaldim. Beni Suriye’deyken birakmadiklari için ’ailemi alip gelecegim’ diye bir yalan söyledim. Bazi saniklarin PKK’ya karsi silahli çatismaya katildiklarini duydum. Ben de bu yapinin Dilovasi kismi ile ilgileniyordum, bana özel bir görev vermediler. Giden 20 kisiden bazilarinin öldügünü sosyal medyadan gördüm. Ben DEAS’tan; terör eylemleri, küfür ve sirk nedeniyle ayrildim" diye konustu.



Durusma ileri tarihe ertelendi

Mahkeme heyeti, saniklarin yurt disi yasaginin devamina durusmanin ertelenmesine karar verdi.

Örgütün görev semasi iddianamede

Öte yandan saniklar hakkinda hazirlanan iddianamede, DEAS’in Kocaeli yapilanmasi olan sözde "Takva Cemaati"nin örgütün propagandasini yapmak amaciyla 2013 yilinda Darica ilçesi Istasyon Mahallesi’ndeki bir mekanda kuruldugu, o yillarda örgütün sözde Kocaeli emiri olan M.S.Ö.’nün Ürdün’e gitmesinin ardindan, cemaatin yönetiminin önce F.A.’ya, daha sonra da C.E.’ye verildigi belirtildi. Ayrica iddianamede sahislarin 2014 yilinda Derince ilçesinde örgüte bagli yeni bir mekan açtiklari ve mekanin sorumlulugunun ise M.S.Ö., F.A. ve C.E.’ye bagli olarak faaliyet gösteren "Imran" kod adli T.K. ve M.Z.Y.’ye teslim edildigi yer aldi.

Mekan kiralayip, gelenlere örgüt propagandasi yapmislar

Halen Ürdün’de bulundugu bilgisi bulunan M.S.Ö.’nün hedef ve ideolojisi dogrultusunda il genelinde faaliyet yürüttügünün belirtildigi iddianamede, M.S.Ö.’nün 2013-2014 yillari arasinda Darica ilçesi Istasyon Mahallesi’nde bulunan bir mekani "Ebu Urve" kod adli C.E. ve F.A. ile birlikte kiralayarak örgüt güdümünde mescit olarak açtigi kaydedildi. Öte yandan, iddianamede saniklarin, "Ebu Zeyd" kod adli I.O., "Ebu Ubeyde" kod adli I.A., "Ebu Hanzala" kod adli H.B., "Zaza" kod adli M.Y. liderliginde Istanbul ilinde faaliyet gösteren gruplar ile Sakarya ve Istanbul’da hakkinda "Silahli Terör Örgütü Kurma-Yönetme veya Üye Olma" suçlarindan adli islem tesis edilen ve aranma kaydi bulunan Suriye’de DEAS’in sorumlu düzeyde mensuplariyla baglantili olarak DEAS’in ideolojisi dogrultusunda hareket ettikleri belirtildi.
Kaynak: İHA