NATO, 'Bosna Kasabi' Mladic Hakkindaki Mahkeme Kararini Memnuniyetle Karsiladi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasinin onanmasini memnuniyetle karsiladi.

Stoltenberg, Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasinin (IRMCT) Mladic'in müebbet hapis cezasini onamasinin ardindan yaptigi açiklamada, "Mladic'in 1995'te Srebrenitsa'da binlerce Bosnali erkek ve gencin öldürülmesi dahil olmak üzere sivillere yönelik acimasiz suçlardan sorumlu tutulmasi dogrudur." ifadesini kullandi.

NATO'nin 1990'larda Balkanlar'da iki etnik savasin sonlandirilmasinda ve Avrupa tarihinde karanlik ve utanç dolu bir bölümün kapatilmasinda rol oynadigini kaydeden Stoltenberg, "Bölge, ittifakimiz için stratejik olarak önem tasimaya devam etmektedir. Baris ve uzlasiyi destekleyerek Bati Balkanlar'da istikrar ve güvenlige katki saglamayi sürdürecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasi (IRMCT) "Bosna Kasabi" lakapli Bosnali Sirplarin eski lideri Mladic'in müebbet hapis cezasini bugün onamisti.

Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savasta Sirplarin liderligini yapan 78 yasindaki Mladic, Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutulmustu.

Hakkinda 1995 yilinda hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan ve 26 Mayis 2011'de Sirbistan'da ele geçirilen Mladic'in davasi, Mayis 2012'de baslamisti. Mladic, 2017'de hakkinda verilen ömür boyu hapis cezasi kararina itiraz etmisti.

Kaynak: AA