Iran'da Cumhurbaskanligi Seçimi Propaganda Dönemi Sönük Geçiyor

Iran'da 18 Haziran'da yapilacak Cumhurbaskanligi seçimleri için geri sayim sürerken adaylarin propaganda çalismalarinin sönük geçtigi görülüyor.



Seçime 10 gün kala heyecandan uzak bir havanin hakim oldugu Iran'da, Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Ishak Cihangiri, Tebriz Milletvekili Mesud Piziskiyan ve Mustafa Taczade gibi reformist isimler ile ilimli muhafazakar eski Meclis Baskani Ali Laricani ve eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad'in adayligi Anayasayi Koruyucular Konseyince (AKK) reddedildi.

Veto edilen isimlerden Ahmedinejad ve Taczade oy kullanmayacaklarini belirterek "seçimleri boykot" çagrisinda bulunurken, 31 reformist parti ve hareketin çati kurulusu Reformist Cephe Sözcüsü Azer Mansuri de blok olarak hiçbir adayi desteklemeyeceklerini açikladi.

Ülkede reformist ve ilimli muhafazakar adaylarin saf disi kalmasi nedeniyle muhafazakarlarin blok olarak destekledigi Yargi Erki Baskani Ibrahim Reisi'nin seçimleri kazanmasina kesin gözüyle bakiliyor.

Reformistler ve ilimli muhafazakarlar, Cumhurbaskaninin bugünden belli oldugu elestirisinde bulunuyor.

Adayligi onaylanan Yargi Erki Baskani Reisi, eski Devrim Muhafizlari Ordusu Genel Komutani ve Düzenin Maslahatini Teshis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rizai, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Basmüzakereci Said Celili, Milletvekili Emir Hüseyin Kadizade Hasimi ve Milletvekili Ali Riza Zakani 28 Mayis'ta propaganda çalismalarina basladi.

- Tahran'da Reisi'nin posterleri daha fazla

Cumhurbaskanligi koltuguna oturabilmek için yarisan 7 adayin baskent Tahran'daki propaganda çalismalarinin sönük geçtigi ve geri sayim sürerken seçimlerin halkta heyecan yaratmadigi görülüyor.

Baskent caddelerinde seçimin favori ismi muhafazakar aday Reisi'nin posterleri daha fazla göze çarparken, Rizai ve Celili de propaganda çalismalarini sürdürüyor.

Tahran'in bazi caddelerinde reformist adaylardan eski Cumhurbaskani Yardimcisi Muhsin Mihralizade ile eski Merkez Bankasi Baskani Abdunnasir Himmeti'nin posterleri dikkati çekiyor.

- Propaganda faaliyetleri sinirli sayidaki pankartlardan ibaret

Adaylarin veto edilmesi, reformistlerin blok halinde boykot yolunu tercih etmesi, yasanan ekonomik kriz ve halkin seçim sonuçlarindan fazla bir sey beklememesi gibi nedenlerle "seçime katilimin düsük kalacagi" yorumlari yapilirken, adaylarin Iran sokagindaki propaganda faaliyetleri de posterler ve sloganlarin yer aldigi sinirli pankartlardan ibaret.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle mitingler ve genis katilimli toplantilarin yapilamadigi Iran'da adaylar engelli olan sosyal medya mecralari üzerinden seçmene ulasmaya çalisiyor.

- Devlet televizyonunun Reisi'ye "ayricalik tanidigi" elestirisi

Reformist adaylardan Mehralizade ve Himmeti, devlet televizyonunun kendilerine "sansür uyguladigini" ve muhafazakar aday Reisi'ye "ayricalik tanidigini" söylerken, muhafazakarlar ise bu yöndeki elestirileri kabul etmiyor.

Ülkede 18 Haziran'da Cumhurbaskanligi seçimiyle es zamanli olarak il, ilçe ve beldelerde yönetim konseyi seçimleri ile Iran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi ara seçimleri de yapilacak.

Kaynak: AA