Emine Erdogan'dan Dündar'a 'Vakif Insan' Ödülü

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, dünyanin ilk hayvan hastanesi olan “Gurabahâne-i Laklakan’in yasatilmasi, restorasyonu ve yeniden kullanima açilmasi çalismalari” dolayisiyla ‘vakif insan ödülü’ne lâyik görüldü. Baskan Dündar, ödülünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’dan aldi.

Emine Erdogan'dan Dündar'a 'Vakif Insan' Ödülü
Kültür ve Turizm Bakanligi Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Vakiflar Haftasi münasebetiyle düzenlenen Merhametin Dili Kus Dili Vakif Haftasi toplantisinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, “2021 Vakif Iyilik Ödülleri”ni takdim etti. Dünyanin ilk hayvan hastanesi olan “Gurabahâne-i Laklakân’in (Düskün Leylekler Evi) yasatilmasi, restorasyonu ve yeniden kullanima açilmasi çalismalari” sebebiyle Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’a vakif insan ödülü verildi.

Vakiflar Haftasi’nin Kültür Bakanligi ve Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan muhtesem bir temayla düzenledigini belirten Emine Erdogan, ödüllerin “bütün iyilik ustalari”na verildigini kaydetti.

Ödüle lâyik görülen her ismin olaganüstü islerle mesgûl oldugunu, yetimlere, hastalara, ögrencilere ve darda kalmislara sahip çiktigini belirten Erdogan, Bayezid-i Bistamî’nin birkaç karincayi yuvasina geri birakmak için uzun yollar kat ettigine dikkat çekti.

Tüm vakiflarin bir kalb-i selîm ürünü oldugunu kaydeden Emine Erdogan, “Peki ya evlerde güvercin kuleleri yaptiran vakfa ne demeli? 1822’de, Istanbul’da Anadolu Hisari civarinda serbest gezen köpeklere yemek yedirmek için kurulan bir vakif daha var. 19. yüzyilda, kuslarin göç yolundaki Bursa’ya kurulan, göç esnasinda yaralanan bütün kuslari tedavi eden Düskün Leylekler Evi, dünyanin ilk hayvan hastanesidir. Bunun gibi nice vakif, insan olma sanatini en üst perdeden icra etmis. Sunu unutmayalim ki, nasil toprak erozyona ugruyorsa, degerlerimiz de zamanin erozyonuna ugruyor. Bugün infak etmenin ancak zengin olana mahsus bir sey oldugunu düsünüyoruz. Halbuki vakif anlayisina göre paylasmanin, bölüsmenin, biri bin yapan bereketi vardir. Sahip oldugumuz tüm degerleri kaybolmadan gelecek nesillere aktarmak için ugrasirken, vakif kültürünü birinci siraya koyalim. Çünkü dünya kurtulacaksa, merhametle kurtulacak” dedi.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy ile Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un da katildigi toplantida Emine Erdogan, hayirseverlere “2021 Vakif Insan Ödülleri”ni takdim etti. Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’in yani sira Ahbap Dernegi kurucusu sanatçi Haluk Levent, ihtiyaç sahiplerinden yardim elini esirgememesi, iyi insan ve toplum hizmetlerine insasi dolayisiyla, is insani Ünal Nafiz de kurdugu asevi ile yaklasik 12 yildir sokak hayvanlarini beslemesi sebebiyle ödüle lâyik görüldü.

Dündar: “Ecdadimizin güzel hizmetini gelecege aktariyoruz”

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar da aldigi vakif insan ödülü ile ilgili yaptigi açiklamada, Vakif Haftasi’nda vakif sehri Bursa olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’dan anlamli bir ödül aldiklarini belirterek, “Dünyada insan haklarinin dahi konusulmadigi bir dönemde hayvanlara, leyleklere hizmet sunan ecdadimizin bu anlayisini günümüze tasiyip, gelecege aktariyoruz. Bundan dolayi Vakiflar Genel Müdürlügü vakif insan ödülünü sahsimda Bursa’miza, Osmangazi’mize vermistir” ifadelerini kullandi.

Gurabahâne-i Laklakân’in dünyada bir benzeri bulunmayan, kültürümüzün ve inancimizin hayvanlara verdigi önemin en güzel göstergesi olan dünyanin ilk hayvan hastanesi olduguna dikkat çeken Baskan Dündar, “Bursa’ya ‘Osmanli’nin ön sözü’ denmesinin nedeni Türk kültürü ve inancini, kurulus ruhunu en iyi yansitan sehir olmasidir. Osmangazi ilçemiz, Osman Gazi’nin adini tasiyan büyük bir medeniyetin esigidir. 19. yüzyil sonlarinda Bursa’da Haffaflar Çarsisi’ndaki esnaf, yasli bir insani ücretli olarak tutarak düskün leyleklere bakmis ve bu is vakfa dönüsmüs. Gurabahâne-i Laklakân ismiyle günümüze kadar gelen bu hizmeti, Osmangazi Belediyesi olarak kamulastirdigimiz binayla birlikte gelecege aktariyoruz. Dünyada insan haklarinin dahi konusulmadigi bir dönemde hayvanlara, leyleklere bu tür hizmetleri sunan ecdadimizin bu anlayisini bugüne tasidik, gelecege aktariyoruz. Bu hizmet, bugün de takdir edilerek ödüle lâyik görülmüstür. Vakiflar Genel Müdürlügü Vakif Insan Ödülü, sahsimda Bursa’miza, Osmangazi’mize verildi.

Sehrimize hayirli olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA