Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi ÇOMÜ'de Yetistirilen Istakoz Yavrulari Çanakkale Bogazi'na Birakildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Türkiye’de bir ilke imza atti. ÇOMÜ, Dardanos Yerleskesindeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine ait Deniz Canlilari Arastirma/Uygulama Merkezi’nde yetistirilen istakoz yavrulari Çanakkale Bogazina birakildi.

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi ÇOMÜ'de Yetistirilen Istakoz Yavrulari Çanakkale Bogazi'na Birakildi
Etkinligine; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Erdem Karadag, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Çanakkale Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Meral Harput ve akademisyenler katildi.

Sahip olduklari deger nedeniyle avcilik baskisina maruz kalan istakozlarin popülasyonunu arttirmak amaciyla Yetistiricilik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal ve Yüksek Mühendis Hakan Baki tarafindan gelistirilen sosyal farkindalik projesi ile balikhaneden temin edilen disi bir istakoz anacindan elde edilen yumurtalar larva asamasindan itibaren yetistirildi ve 9 hafta sonra denize birakilabilecek evreye getirildi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi hocalarinin Türkiye’de ilk defa gerçeklestirdigi ve 4 ay süren projesinin sonucunda yetisen istakoz yavrularini denizle bulusturduklarini belirterek, “ Önemli bir adim atiyoruz. Istakoz Türkiye’de oldukça az olan ve pahali bir deniz ürünü. Bu adimin bereket getirmesini diliyoruz. En kisa zamanda Marmara Denizinin ve Çanakkale Bogazinin müsilajdan temizlenmesini ve deniz ürünlerinin de denizlerimizde çogalmasini umuyoruz” dedi.

Konuyla ilgili Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetistiricilik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal, azalan balikçilik kaynaklarina dikkat çekmek ve bu kaynaklarin akuakültür yolu ile desteklenebilecegini vurgulamak üzere 2017’den bu yana her yil farkindalik projeleri yaptiklarini, bu kapsamda bu yil istakoz üretimini hedeflediklerini söyledi.



“Asiri Avcilik, Avrupa istakozunun üretimini 2-3 ton seviyelerine çekti”

Üyesi Prof. Dr. Umur Önal, “Avrupa Istakozu olarak bilinen ve ülkemiz sularinda da bulunan tür (Homarus gammarus) ekonomik degerinin son derece yüksek olmasina bagli olarak asiri olarak avlanmaktadir. Asiri avciligin etkisi, avcilik yolu ile elde edilen üretim miktarlarina yansimis ve son yillarda üretim 2-3 ton seviyelerine gerilemistir. Özellikle Ingiltere ve Norveç gibi ülkelerde asiri artan talebe bagli olarak istakoz popülasyonlarinda geçmis yillarda görülen büyük azalma, bu türün yetistiricilik yolu ile üretilerek dogal ortamlarina birakilmasiyla engellenmis ve böylelikle dogada yasayan popülasyonlarin akuakültür ile sürdürülebilir sekilde desteklendigi basarili bir yönetim modeli ortaya çikmistir. Bu basarili modeller dikkate alinarak, bu yil istakoz üretimini de hedefledik. Ülkemizde azalan istakoz popülasyonlarina dikkati çekmek ve bu türün ülkemizde de insan eli altinda üretilebilecegini göstermek üzere yaptigimiz proje kapsaminda Türkiye’de ilk defa olarak istakoz yavrulari ÇOMÜ, Dardanos Yerleskesindeki Deniz Canlilari Arastirma/Uygulama Merkezinde yetistirilerek denize birakilabilecek boya ulastirdik. Bu kapsamda balikhaneden aldigimiz disi bir istakoz anacindan elde edilen yumurtalar, larval asamadan itibaren yetistirdik ve 9 hafta sonra denize birakilabilecek evreye getirilmesini sagladik. 4 ay süren çalisma sonucunda yetistiricilik yolu ile elde edilen istakoz yavrularinin denize birakilmasi basarili bir sekilde yapildi” diye konustu.

Genç istakoz bireyleri, Avcilik ve Isleme Bölümü Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Adnan Ayaz, Prof. Dr. Ugur Altinagaç ve Dr. Ögretim üyesi Alkan Öztekin’den olusan bir ekip tarafindan Çanakkale Bogazi’nda uygun bir derinlikte bulunan suni resif ortamina birakildi.
Kaynak: İHA